Trigonometri Hesabı (Cos36)

Etiketler :
Cos36 değerini tablo kullanmadan sadece geometrik veriler yardımıyla göstermeye çalışalım. Bulduğumuz değer trigonometrik değerler tablosundan da görüleceği üzere yaklaşık olarak aynı değerde olacaktır.


Bu hesaplama yapılırken bir ikizkenar üçgenden yararlanarak üçgenin taban açılarını 72 derece seçtiğimiz zaman yukarıdaki bir şekil ortaya çıkar. Taban açılarının birinden karşı kenara bir açıortay çizersek ikinci bir ikizkenar üçgen elde etmiş oluruz. Daha sonra bu iki ikizkenar üçgenin benzerliğinden elde ettiğimiz ikinci dereceden denklemin çözüm kümesini kök bulma formülü ile bulduğumuz zaman cos 36 değerini yaklaşık değerini hesaplamış oluruz. cos36=0,8090 bu değer trgionometrik tabloda da aynı şekilde görülmektedir. Bunu diğer açılara da aynı şekilde uygulama şansımız vardır. Böylece trigonometrik değerler tablosundaki sayıların nasıl ortaya çıktığı konusunda bir bilgi elde etmiş oluruz.
Yukarıda anlatılan özelliği kullanarak ikinci derece denklemler ünitesi ile ilgili bir örnek soru çözümü paylaşalım. Tirgonometri bilgisine gerek kalmadan üçgenlerin benzerliğini kullanarak soru çözümünün nasıl yapıldığını görmeye çalışalım.

3 yorum:

  1. Super aciklamissiniz tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. sin 16 yı nasıl bulcaz örneğin denedim bulamadım, aynı yöntemle çıkmıyor

    YanıtlaSil
  3. bir elinize sağlık da benden

    YanıtlaSil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar