Sağlıklı ve Temiz Tuvalet Alışkanlığı

Etiketler :
Sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından birisi iyi bir tuvalet alışkanlığıdır. İnsanın idrarında ve özellikle dışkının her milimetre küpünde milyonlarca bakteri bulunur. Bu mikroplar, herhangi bir yolla tekrar vücudumuzun iç ortamına bulaştıklarında hastalıklara sebep olur. Bu nedenle tuvalet temizliğinin özenle yapılması hayatımız için çok önemlidir.  Yemek yeme alışkanlıkları ve yemeklerin artıklarının boşaltma sonucu karşılaştığımız sorunlar ve temizliğe dikkat etmemek bütün hastalıkların temel sebebidir. Sağlıklı ruh hali, temizlik, az ve sünnete uygun yeme-içme, hareketli yaşam ve temiz bir tuvalet alışkanlığı müslümanların olmazsa olmazıdır. Aşağıda madde madde yazdığım özellikler iyi bir tuvalet alışkanlığı kazanmak için ilk akla gelebilecek fikirlerin toplanmış halidir. Dikkatlice okuyup hayatımızda uygulamaya çalışalım.

Ø Tuvalete gireceği zaman üzerinde Allahu Teâla’nın ismi yazılı yüzük ve buna benzer şeyleri bulundurmamalıdır. Tuvalete sol ayakla girilmeli, sağ ayakla çıkılmalıdır. Girmeden önce de şu dua okunmalıdır: *“Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis.Anlamı:Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım. 

Ø Tuvalet işlemi bittikten sonra da bu büyük nimet için ayrıca şükredilmelidir. Rasulullah (s.a.v) tuvaletten çıktığı zaman da şu şekilde dua ederdi: *Elhamdülillâhil-lezî ezhebe annil-ezâ ve âfânî. min zelik   Anlamı: Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun) 

Ø Tuvalet alışkanlığında öncelikli hedef: temizlik kurallarına ve sağlıklı yaşam şartlarının gereklerine dikkat etmektir. Bunun için tuvalette temizlik işlemi son derece önemlidir.

Ø Tuvalet adabına göre; tuvalette fazla kalınmamalı, içeride gazete, dergi…vs okunmamalıdır. Hacet giderilip ortam iyice temizlendikten sonra, tuvalet hemen terk edilmelidir. Tuvalette gereğinden fazla oturmak, hemoroid (basur) ve fissur (çatlak) gibi rahatsızlıklara yol açar.

Ø Kesinlikle tuvalet içerisinde konuşulmamalı, şarkı söylenmemeli, herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Tuvalette sümkürmemeli, taşlarına tükürmemeli ve sakız çiğnenmemelidir.

Ø Sigara gibi zararlı alışkanlıkları hiçbir ortamda asla kullanmamalı, sigara kullanılıyorsa da kesinlikle en kısa sürede terkedilmelidir. Özellikle tuvalette sigara kesinlikle içilmemelidir.Hem kendi sağlığımız hem de bizden sonra tuvalet kullanacaklar için bu kurala ayrıca dikkat edilmelidir. Zaten tuvalet ortamı sıkıcı bir yer olduğundan buradan mümkün olduğunca en kısa sürede çıkmak hedeflenmelidir. Sigaranın zararlı dumanı ile küçük ortamın havası daha fazla kirletilmemelidir. Açık havadaki sigara dumanına göre kapalı ortamdaki bu durum, insan sağlığına çok daha zararlı olacaktır.

Ø Dışkılama sonrası temizlikte doğrudan eller kullanıldığında, kirlilik çok fazla arttığından etkili yıkama ile dahi eller tam olarak temizlenmemektedir. Bu nedenle tuvalet sonrası beden temizliği esnasında sol el kullanılarak temizlik işlemi yapılmalıdır. Bunun için öncelikle kaba pislik ve necasetlere eller dokundurulmadan tuvalet kâğıdı ile giderilmeli daha sonra bol su kullanarak sol el ile temizleme işlemi yapılmalıdır. Sadece tuvalet kağıdı ile necaset temizleme işlemi olmaz. Suyun kullanılmadığı her türlü temizlik, tam temizlik değildir. Tuvaletten çıktıktan sonra da bol su ve sabun ile eller güzelce yıkanmalıdır.

Ø Ayakta idrar yapma sonucu idrarın bir kısmı idrar kesesinde kalacağı için, bu idrar kalıntısına bağlı iltihap, böbreklerde taş, prostat v.s gibi şikâyetler gelişir. Bu nedenle mesanede idrar bırakmamak ve oturarak idrar yapmak gerekir. Alafranga klozet, pisuvar tuvaletler bir özür yoksa kullanılmamalıdır. Klozetlerde bağırsaklar tam olarak boşaltma imkanını sağlayamazlar bu da zamanla boşaltım sorunlarına ve hastalıklarına yol açar. Mümkünse küçük yaşlardan itibaren normal tuvalet alışkanlığı kazanılmalıdır.


Ø Erkeklerin idrardan sonra istibraya dikkat etmesi gerekir. İstibra idrarı tam boşaltmak için bir ayak üzerinde hafifçe sallanmak, öksürmek veya adım atmak suretiyle idrarı tamamen boşaltmak anlamına gelir ki erkekler üzerine vaciptir.

Ø Tuvalette elbiseye idrar ve pislik sıçratılmamalı mümkünse elbise-pantolon paçaları sıvanmalıdır. Özellikle pantolon paçaları sıvanırsa herhangi bir pislik sıçramasının önüne geçilmiş olur. Hacet giderilirken tuvalet içerisine tam olarak defi hacet işlemi yapılmalı, tuvalet kenarlarına pislik bulaştırmamaya özen gösterilmeli, eğer bulaşmışsa da hacet sonrası buralar bol suyla temizlenmelidir.

Ø Beden temizliğinden sonra tuvalet ortamı iyice temizlenmeli herhangi bir yerde pislik eseri dahi kalmamalıdır. Tuvaletten çıkarken başkasının da kullanımı için tuvaletler çok temiz bırakılmalıdır. Tuvalette bırakılan pislik eserleri zamanla kokuya sebep olur ve ortamda zararlı bakterilerin hızlıca çoğalmasına sebep olur.

Ø Kullanılan suyun israf edilmemesi için musluklar iyice kapatılmalıdır. Tuvalet ortamında çöp, izmarit, kâğıt, peçete… vs etrafa bırakılmamalı çöp kutularına atılmalıdır. Tuvalet ortamına peçete, tuvalet kağıdı gibi atıklar, tuvaleti tıkayabileceği için içeriye atılmamalıdır.

Ø Tuvaletten çıktıktan sonra eller lavaboda bol sabunlu su ile etkili bir biçimde yıkanmalıdır. Kesinlikle eller iyice sabunlanmadan ayrılmamalıdır. El içlerini ,parmakları, tırnakları sabunla iyice ovaladıktan sonra güzelce durulama işlemi yapılmalıdır. Daha sonra kurulayarak ortam terk edilmelidir.

UNUTMAYIN Kİ; İYİ BİR TUVALET ALIŞKANLIĞI SAĞLIKLI VE TEMİZ BİR HAYATIN HABERCİSİ OLACAKTIR.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar