Limitte 0/0 Belirsizliği

Etiketler :
0/0 Belirsizliklerinde verilen fonksiyonlar çarpanlara ayırma işlemlerinden yararlanılarak sadeleştirilmeye çalışılır. Daha sonra x değişkeni için verilen sayı değerine göre limit sonucu hesaplanır. Trigonometrik fonksiyonların oluşturduğu bu tip 0/0 belirsizliklerinde ise sinx/x limite bakmak daha yararlı olacaktır. Bu sinx/x ve tanx/x limitlerinin hesaplanış yöntemine (Bkz. sinx/x limiti) göre diğer trigonometrik fonksiyonların limitleri bulunabilir. 
Konunun daha ayrıntılı anlaşılması için farklı örnekler verelim. Burada mutlak değer içeren bir fonksiyon ve köklü ifade içeren bir başka fonksiyon verilerek bu tip limit hesabında nasıl sadeleştirme yapıldığını uygulamalı olarak görelim.

Trigonometrik fonksiyon içeren limitlerde de sinx/x limitinin hesabından nasıl yararlanıldığını örnekler yardımıyla anlamaya çalışalım. Buradan oluşturduğumuz genel kuralı trigonometrik fonksiyon içeren limit problemlerinde rahatlıkla kullanabiliriz.



Buradaki 0/0 belirsizliği içeren limit problemlerinin tamamında, türev konusunu bilinmeden sadece limit kavramı üzerine bina edilerek çözüm hazırlanmıştır. Türev konusu bilindiğinde, 0/0 gibi belirsizliklerde (Bkz. L-Hospital kuralı) kullanmak daha kolay çözüme ulaşmamızı sağlayacaktır.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar

Matematik Konularından Seçmeler