Yamukta Özellikler ve İspatları

Etiketler :
En az iki kenarı paralel olan dörtgene yamuk denir. ABCD yamuğunda, [AB] // [CD]’dır. Yamukta karşılıklı köşelerde yer alan açıların ölçüleri toplamı 180 derece olur.
m(A) +m(D) = 180º, m(B) + m(C) = 180º’dir. 
Yamuğun paralel olan kenarları yamuğun tabanlarıdır. Paralel olmayan kenarları eşit uzunlukta olan yamuğa ikizkenar yamuk denir. İkizkenar yamukta taban açılarının ölçüleri birbirine eşittir. İkizkenar yamukta köşegen uzunlukları eşittir.  Yan kenarlardan biri tabanlara dik olan yamuğa dik yamuk denir. Yamukta paralel olmayan kenarların orta noktalarını birleştiren doğru parçasına "orta taban" denir.
Yamukta alan bağıntıları ve özelikleri ile ilgili yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. teşekkürler ispatlı geometri herkes için daha öğretici olacaktır

    YanıtlaSil
  2. Alan=1/2*köşegenxköşegenxsinAlpha
    Alpha : köşegenlerin arasındaki açı
    bunun da ispatını ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dörtgenin alanı ile ilgili yazımızda bunu paylaştım. Genel dörtgenlerin köşegenleri ile alanın bulunması formülü, özel olarak yamuk için de kullanılabilir.

      https://muallims.blogspot.com/2017/02/dortgende-alan-bagntlar.html?m=1 buradan ispatı inceleyebilirsiniz.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar