Verilen kaplama örneğindeki karesel ve düzgün altıgensel bölgelerin komşu kenarları silinir. Bölgeler boyanarak farklı bir kaplama oluşturulur. (Birleştirme tekniği)Verilen kaplama örneğindeki karesel ve düzgün altıgensel bölgelerin köşegenleri çizilerek yeni bölgeler oluşturulur. Oluşan yeni bölgeler boyanarak farklı bir kaplama oluşturulur. (Bölme tekniği)Verilen kaplama örneğindeki komşu çokgensel bölgelerin merkezleri birleştirilerek yeni bölgeler oluşturulur. Oluşan yeni bölgeler boyanarak farklı bir kaplama oluşturulur. (Dual tekniği)
Burada anlatılan tekniklerin haricinde teknolojik imkanlar çerçevesinde de yeni kaplama modelleri oluşturulabilir. Gündelik haytta pek çok kaplama ve süsleme motiflerine rastlamaktayız. Çokgenlerin kullanılarak belli bir yüzeyi kaplamak çok sık rastlanılan ve her alanda da karşımıza çıkan bir matematik kavramıdır. Kaplama ve süsleme modellerine bazı örnekleri resim galerimizde bulabilirsiniz.
Daha ayrıntılı kaplama çizim ve modelleri ile oluşturulmuş desen ve kaplamalar için şu yazımızı da inceleyebilirsiniz.(Bkz. Çokgenlerle Desen/Kaplama Oluşturma)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."
İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...