Cauchy-Schwarz eşitsizliği

Cauchy-Schwarz eşitsizliği, bazı matematik kitaplarında sadece Schwarz eşitsizliği veya sadece Cauchy eşitsizliği veya Cauchy-Schwarz-Bunyakovski eşitsizliği olarak da geçmektedir. Matematik bilimi teorisinde önemli bir eşitsizlik olup, çeşitli matematiksel uygulamalarda kullanılmaktadır. Cauchy-Schwarz eşitsizliği; analiz, lineer cebir, olasılık ve istatistik konuları  arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle vektörler alanında, sonsuz seriler ve çarpım uygulamalarında, varyans ve kovaryans hesaplamalarında eşitsizlik çok kullanılmaktadır. Toplamlar için bu eşitsizlik ilk defa Augustin Louis Cauchy tarafından 1821'de ve integraller için ise bu eşitsizlik ilk defa Viktor Yakovlevich Bunyakovsky tarafından 1850'de ve sonra tekrar olarak Hermann Amandus Schwarz tarafından 1888'de ortaya atılmıştır. Bu nedenle eşitsizlik üç ismin adıyla matematik kitaplarda yer almıştır.

Bir Gezi Rotası: Perge-Kekova (Likya Yolu)

Din öğretimi genel müdürlüğünün yaz etkinlikleri kapsamında Antalya'nın Kumluca ilçesine yolumuz düştü. Likya yolu diye tabir edilen, Roma ve Likya Medeniyetinden kalma Antik Şehirleri bu vesileyle gezme isteği bir anda hasıl oldu. Bunun için güzergah olarak Aksu Perge'yi başlangıç olarak seçtik. Buradan hareketle Antalya'nın batı ilçeleri yolundaki antik şehirleri hem gezip hem ibret almak için güzel bir gezi planladık. İlk önce Antalya merkeze uzaklığı 18 km olan en yakın ilçesi Aksu sınırlarında bulunan Perge'ye uğradık. Buralara şahsi vasıta ile geldiğimiz için ulaşım konusunda sıkıntı çekmedik. Toplu ulaşımla da Aksu'ya daima Antalya merkezden otobüs bulmak mümkün. Aksu'ya geldikten sonra Perge'ye ulaşmak da sanıldığı kadar zor değil. Perge bu haliyle bile ihtişamını koruyan antik bir Roma şehri. Tiyatrosu, stadyumu, su kanalı ve şehrin cazibesini yansıttığını düşündüğümüz dükkan ve ev kalıntıları ile gezilip görülmesi gereken bir şehir.

Trigonometrik Değerler Tablosu

Dar açıların trigonometrik değerleri hesap makinesi yardımıyla bulunabileceği gibi trigonometrik değerler cetvelinden de bulunabilir. Bunun için cetvelde öncelikle açı değeri bulunu ve sin, cos, tan ve cot sütunu le kesiştirilerek ifadenin karşılığı bulunmuş olur. Hesap makineleri ile trigonometrik fonksiyonların kolayca bulunabilir. Excel tablosundan da trigonometrik değerleri, açıyı radyan cinsinden girecek şekilde komut yazarak [Mesela B2 hücresindeki bir sayısal değerin sinüsünü bulmak için excel'de =SİN(RADYAN(B2)) şeklinde bir komut kullanarak değeri hesaplayabilirsiniz.


Konya Gezi Rehberi

Bir tatil günü vesilesiyle, Kadim Selçuklu Başkenti Konya'yı gezelim ve gezi tecrübelerimizi, gezi hatıralarımızı nakledelim istedik. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in "Seyahat edin, sıhhat bulun. Yola çıkın sıhhat bulun." (Ahmet b. Hanbel, 3/280; Aclunî, 1/445, Mecmau’z-Zevaid, 5/210) Şeklindeki hitaba mazhar olabilmek, "tebdili mekanda ferahlık vardır" sözün hikmetine vakıf olabilmek gayesiyle yol hazırlığımızı yaptık ve sabahın nuruyla  erkenden yola koyulduk. İlk önce Konya'nın merkezde medfun manevi önderleri, Sadreddin Konevi, Şemsi Tebrizi, Mevlana Celaleddin Rumi,  türbe ziyaretlerini gerçekleştirdik. Sadreddin Konevi ziyaretgahı, diğerlerinden farklı olarak Meram ilçesinde, diğer iki türbe de Karatay ilçesinde yer alır. Planlamanızı buna göre yaparsanız karışıklık yaşamazsınız.

2018 TYT-AYT Matematik Soru Dağılımı

2018 TYT sınavında toplam 120 soru soruldu ve 120 soru için, 135 dakikada süre verildi. TYT’de Türkçe testi için 40 soru, Sosyal Bilimler testi; Tarih (5), Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5) derslerinden olmak üzere toplamda 20 soru soruluyor. Temel Matematik Testi için 40 soru sorulmuştur. Fen Bilimleri testinde ise (Biyoloji, Fizik ve Kimya) Fizik 7 soru, Kimya 7 soru, Biyoloji 6 soru olmak üzere 20 soru soruldu.

2018 AYT Matematik Soruları ve Çözümleri

YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de 1 Temmuz Pazar gerçekleştirildi. TYT'de Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. AYT'de ise adaylar Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru çözdü. AYT Sınav süresi ise 180 dk oldu. 

2018 AYT Matematik testi soruları genel anlamda iyi hazırlanmış ayırt edici nitelikteki sorulardan oluşmuştur. Bazı soruların çözümleri çok kısa zaman dilimine sığarken bazı soruların işlem kalabalığı nedeniyle uzun zaman diliminde çözülmesini gerektirmiştir. Sorular bütün matematik ünitelerini kapsayacak biçimde hazırlanmış olmakla birlikte akıl yürütmelerin yer aldığı klasik sorulardan farklı soru tiplerini de içerisinde barındırmıştır. Sorular verilen süre içerisinde rahatlıkla yapılabilecek şekildedir. Zorluk düzeylerine göre iyi çalışmış konuya hakim öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşmuştur. Konu bütünlüğü olmayan sadece test çözüp cevap bulmaya odaklı öğrencilerin ise zorlanacağı bir test konumunda olmuştur.



AYT Matematik Ünite ve Konulara göre soru dağılımı aşağıdaki gibi olmuştur.

Temel Kavramlar 1
Bölme ve Bölünebilme 2
Fonksiyonlar 1
Perm-Komb-Binom-Olasılık 2
Polinomlar 1
2.Dereceden Denklemler 1
Eşitsizlikler 1
Parabol 1
Mantık ve İspat Yöntemleri 1
Modüler Aritmetik 1
Trigonometri 3
Karmaşık Sayılar 1
Logaritma 2
Diziler-Seriler 1
Limit ve Süreklilik 2
Türev ve Uygulamaları 4
İntegral 4
Üçgenler 2
Dörtgenler-Çokgenler 1
Analitik Geometri 2
Dönüşümler Geometrisi 1
Elips Hiperbol ve Parabol 1
Vektörler 2
Katı Cisimler 1
Uzay Geometri 1
Toplam 40

Soru dağılımları incelendiğinde hemen hemen her üniteden sorunun geldiği gözlemlenebilir. Geometri sorusu dağılımı da 11 tane olarak karşımıza çıkmıştır. Özellikle geometri soruları klasik soru tarzından tamamen uzaklaşmış olup problem tarzında ve okuduğunu anlayıp şeklini çizdikten sonra yorumlayarak çözülebilecek nitelikte zor sorulardır.

2018 TYT Matematik Soruları ve Çözümleri

TYT sınavında toplam 120 soru soruldu ve 120 soru için, 135 dakikada süre verildi. TYT’de Türkçe testi için 40 soru, Sosyal Bilimler testi; Tarih (5), Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5) derslerinden olmak üzere toplamda 20 soru soruluyor. Temel Matematik Testi için 40 soru sorulmuştur. Fen Bilimleri testinde ise (Biyoloji, Fizik ve Kimya) Fizik 7 soru, Kimya 7 soru, Biyoloji 6 soru olmak üzere 20 soru soruldu. 
2018 TYT Temel Matematik sınavı genel itibariyle geçmiş yıllara nazaran daha fazla akıl yürütmenin gerektiği ayırıcı nitelikteki sorulardan oluşmuştur. Klasik tarzda soruların az olması sebebiyle öğrencilerimiz soruları anlayıp süreyi de iyi kullanıp çözmeye çabalamışlardır. Soruların okuduğunu anlamaya yönelik olması sebebiyle matematiksel okuma becerisinin gelişmiş olması temel istenen yeterliliktir. Sorular aşırı zor olmamakla birlikte içerik olarak öğrencilerin dikkatini ve süreyi doğru kullanma becerisini ölçmeye odaklı olarak hazırlanmıştır.


Ünite ve konulara göre soru dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Temel Kavramlar 3
Rasyonel Sayılar 2
Basit Eşitsizlikler ve Sıralama 1
Mutlak Değer 1
Üstlü İfadeler 1
Köklü İfadeler 1
Çarpanlara Ayırma 1
Oran-Orantı 1
Denklem Çözme 1
Problemler 10
Fonksiyonlar 1
Kümeler 1
Permütasyon Kom.Binom Olasılık 2
İstatistik-Grafikler 2
Polinomlar 1
Üçgenler 3
Çokgenler-Dörtgenler 3
Çember ve Daire 1
Katı Cisimler 2
Analitik Geometri 2

Burada yer alan konu başlıklarına göre seçilen soruların tamamına yakını problem tipinde ve okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşmuştur. Klasik tarzda soru sayısı oldukça azdır. Süreyi kullanma açısından çalışmalarda bu tarza yönelik bir planlamaların yapılması başarı için yararlı olacaktır.

Trigonometri Cetveli

Trigonometrik değerler tablosu , 0 ila 360 derece arasında belirli bir açı için trigonometrik fonksiyonların hesaplanmış değerlerini içerir. Geniş açıların trigonometrik değerleri dar açıya dönüştürülerek hesaplanır. Genellikle 0 ile 90 dereceden oluşan açıların yer aldığı trigonometri tabloları kullanımda yaygınlık kazanmıştır. Trigonometrik fonksiyonlar ve formüller tablosu kullanılarak üçgenlerin açı-kenar bağlantıları, iç açıları bulma, komşu açılarla ilişkiler gibi farklı geometrik hesaplamalar kolaylıkla yapılabilmektedir.Bütün hesap makinelerinde ve akıllı telefon uygulamalarında rahatlıkla bulunan trigonometrik değerler tablosunun, tamamını toplu olarak gösteren trigonometri cetvelinin lazım olduğu durumlarda elimizde olması yararlı olacaktır. Dar açıların trigonometrik değerleri hesap makinesi yardımıyla bulunabileceği gibi trigonometrik değerler cetvelinden de bulunabilir. Bunun için cetvelde öncelikle açı değeri bulunur ve sin, cos, tan ve cot sütunu ile kesiştirilerek ifadenin karşılığı bulunmuş olur. 0-45 derece arası açılar için üst satırdaki fonksiyonlar kullanılırken, 45-90 derece arasındaki açılar için de tablonun en altında isimleri bulunan fonksiyonların yer aldığı sütunların kesişimleri kullanılır. 
 
Örneğin 15 derecelik bir açının sinüs, cosinüs, tanjant ve kotanjant değerleri tablo üzerinde;

15

sin15=0,258

tg15=0,26

cot15=3,73

cos15=0,96


şeklinde okunurken, 45 dereceden büyük bir açıyı örnek olarak aldığımızda, bu açıya göre trigonometrik değerleri aynı tabloda şu şekilde okuyabiliriz:

cos67=0,39

cot67=0,42

tg67=2,35

sin67=0,92

67


Aşağıdaki tabloyu kullanarak farklı açılar için siz de deneyim kazanabilirsiniz. Trigonometrik fonksiyonlarla ilgili daha geniş açıklamalara ve örneklere ulaşmak için aşağıdaki ilgili bağlantılardan yararlanabilirsiniz.
 

Trigonometrik Değerler Tablosu



Açı

sinüs

tanjant

kotanjant

cosinüs

Açı



0

0

0

Tanımsız

1

90



1

0,01745

0,01746

57,29

0,99985

89



2

0,0349

0,03492

28,6363

0,99939

88



3

0,05234

0,05241

19,0811

0,99863

87



4

0,06976

0,06993

14,3007

0,99756

86



5

0,08716

0,08749

11,4301

0,99619

85



6

0,10453

0,1051

9,51436

0,99452

84



7

0,12187

0,12278

8,14435

0,99255

83



8

0,13917

0,14054

7,11537

0,99027

82



9

0,15643

0,15838

6,31375

0,98769

81



10

0,17365

0,17633

5,67128

0,98481

80



11

0,19081

0,19438

5,14455

0,98163

79



12

0,20791

0,21256

4,70463

0,97815

78



13

0,22495

0,23087

4,33148

0,97437

77



14

0,24192

0,24933

4,01078

0,9703

76



15

0,25882

0,26795

3,73205

0,96593

75



16

0,27564

0,28675

3,48741

0,96126

74



17

0,29237

0,30573

3,27085

0,9563

73



18

0,30902

0,32492

3,07768

0,95106

72



19

0,32557

0,34433

2,90421

0,94552

71



20

0,34202

0,36397

2,74748

0,93969

70



21

0,35837

0,38386

2,60509

0,93358

69



22

0,37461

0,40403

2,47509

0,92718

68



23

0,39073

0,42447

2,35585

0,9205

67



24

0,40674

0,44523

2,24604

0,91355

66



25

0,42262

0,46631

2,14451

0,90631

65



26

0,43837

0,48773

2,0503

0,89879

64



27

0,45399

0,50953

1,96261

0,89101

63



28

0,46947

0,53171

1,88073

0,88295

62



29

0,48481

0,55431

1,80405

0,87462

61



30

0,5

0,57735

1,73205

0,86603

60



31

0,51504

0,60086

1,66428

0,85717

59


32

0,52992

0,62487

1,60033

0,84805

58


33

0,54464

0,64941

1,53986

0,83867

57


34

0,55919

0,67451

1,48256

0,82904

56


35

0,57358

0,70021

1,42815

0,81915

55


36

0,58779

0,72654

1,37638

0,80902

54


37

0,60182

0,75355

1,32704

0,79864

53


38

0,61566

0,78129

1,27994

0,78801

52


39

0,62932

0,80978

1,2349

0,77715

51


40

0,64279

0,8391

1,19175

0,76604

50


41

0,65606

0,86929

1,15037

0,75471

49


42

0,66913

0,9004

1,11061

0,74314

48


43

0,682

0,93252

1,07237

0,73135

47


44

0,69466

0,96569

1,03553

0,71934

46


45

0,70711

1

1

0,70711

45



 

cosinüs

kotanjant

tanjant

sinüs

 


Hesap makineleri ile trigonometrik fonksiyonların kolayca bulunabilir. Excel tablosundan da trigonometrik değerleri, açıyı radyan cinsinden girecek şekilde komut yazarak [Mesela B2 hücresindeki bir sayısal değerin sinüsünü bulmak için excel'de  =SİN(RADYAN(B2)) şeklinde bir komut kullanarak değeri hesaplayabilirsiniz.

 

Trigonometrik değerler tablosu kullanılırken biraz trigonometri bilgisine ihtiyaç vardır. Esasında 45 derecelik açıdan sonra trigonometrik değerlerden sinüs ve cosinüs fonksiyonları ile tanjant ve kotanjant fonksiyonları aldıkları değerler arasında bir ilişki oluşmaktadır. Birbirini 90 dereceye tamamlayan iki açının sinüs ve cosinüs değerleri birbirine eşittir. Aynı şekilde birbirini 90 dereceye tamamlayan açıların tanjant ve kotanjant değerleri de birbirine eşittir. Örnek olarak sin 40=cos50 veya tan20=cot70 diyebiliriz. Aynı şekilde sin 75=cos15 veya tan48=cot42 olur. Bunu yukarıdaki tablo üzerinden de görebilirsiniz. 90 dereceden büyük olan açılar ise dar açıya dönüştürülerek trigonometri cetvelinden değeri bulunur.
 
Teknik resim çizimlerinde de sıklıkla trigonometri cetvellerinden yararlanılır. Tanjant ve kotanjant değişimleri için de trigonometri cetvelleri kullanılır. Örneğin torna hesap işlemlerinde tanjant cetvelleri kullanılır.
Büyük Çap (R) Küçük Çap:(r) Konik Boyu (L) olmak üzere ß açısının tanjant değeri: tanjantß=(R-r)/2*L formülü ile bulunur. 
Mesela: büyük çap 60mm, küçük çap 35 mm ve konik boyu 20mm için hesaplama: tanjantß=(60-35)/2*20 buradan tanjantß=0,625 olur ki aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi ß açısı yaklaşık 32 derece olur.


DERECE

TANJANT dakikaları  0° ... 45°

0'

10'

20'

30'

40'

50'

60'

 

0

0.0000

0.0029

0.0058

0.0087

0.0116

0.0145

0.0175

89

1

0.0175

0.0204

0.0233

0.0262

0.0291

0.0320

0.0349

88

2

0.0349

0.0378

0.0407

0.0437

0.0466

0.0495

0.0524

87

3

0.0524

0.0553

0.0582

0.0612

0.0641

0.0670

0.0699

86

4

0.0699

0.0729

0.0758

0.0787

0.0816

0.0846

0.0875

85

5

0.0875

0.0904

0.0934

0.0963

0.0992

0.1022

0.1051

84

6

0.1051

0.1080

0.1110

0.1139

0.1169

0.1198

0.1228

83

7

0.1228

0.1257

0.1287

0.1317

0.1346

0.1376

0.1405

82

8

0.1405

0.1435

0.1465

0.1495

0.1524

0.1554

0.1584

81

9

0.1584

0.1614

0.1644

0.1673

0.1703

0.1733

0.1763

80

10

0.1763

0.1793

0.1823

0.1853

0.1883

0.1914

0.1944

79

11

0.1944

0.1974

0.2004

0.2035

0.2065

0.2095

0.2126

78

12

0.2126

0.2156

0.2186

0.2217

0.2247

0.2278

0.2309

77

13

0.2309

0.2339

0.2370

0.2401

0.2432

0.2462

0.2493

76

14

0.2493

0.2524

0.2555

0.2586

0.2617

0.2648

0.2679

75

15

0.2679

0.2711

0.2742

0.2773

0.2805

0.2836

0.2867

74

16

0.2867

0.2899

0.2931

0.2962

0.2994

0.3026

0.3057

73

17

0.3057

0.3089

0.3121

0.3153

0.3185

0.3217

0.3249

72

18

0.3249

0.3281

0.3314

0.3346

0.3378

0.3411

0.3443

71

19

0.3443

0.3476

0.3508

0.3541

0.3574

0.3607

0.3640

70

20

0.3640

0.3673

0.3706

0.3739

0.3772

0.3805

0.3839

69

21

0.3839

0.3872

0.3906

0.3939

0.3973

0.4006

0.4040

68

22

0.4040

0.4074

0.4108

0.4142

0.4176

0.4210

0.4245

67

23

0.4245

0.4279

0.4314

0.4348

0.4383

0.4417

0.4452

66

24

0.4452

0.4487

0.4522

0.4557

0.4592

0.4628

0.4663

65

25

0.4663

0.4699

0.4734

0.4770

0.4806

0.4841

0.4877

64

26

0.4877

0.4913

0.4950

0.4986

0.5022

0.5059

0.5095

63

27

0.5095

0.5132

0.5169

0.5206

0.5243

0.5280

0.5317

62

28

0.5317

0.5354

0.5392

0.5430

0.5467

0.5505

0.5543

61

29

0.5543

0.5581

0.5619

0.5658

0.5696

0.5735

0.5774

60

30

0.5774

0.5812

0.5851

0.5890

0.5930

0.5969

0.6009

59

31

0.6009

0.6048

0.6088

0.6128

0.6168

0.6208

0.6249

58

32

0.6249

0.6289

0.6330

0.6371

0.6412

0.6453

0.6794

57

33

0.6494

0.6536

0.6577

0.6619

0.6661

0.6703

0.9745

56

34

0.6745

0.6787

0.6830

0.6873

0.6916

0.6959

0.7002

55

35

0.7002

0.7046

0.7089

0.7133

0.7177

0.7221

0.7265

54

36

0.7265

0.7310

0.7355

0.7400

0.7445

0.7490

0.7536

53

37

0.7536

0.7581

0.7627

0.7673

0.7720

0.7766

0.7813

52

38

0.7813

0.7860

0.7907

0.7954

0.8002

0.8050

0.8098

51

39

0.8098

0.8146

0.8195

0.8243

0.8292

0.8342

0.8391

50

40

0.8391

0.8441

0.8491

0.8541

0.8591

0.8642

0.8693

49

41

0.8693

0.8744

0.8796

0.8847

0.8899

0.8952

0.9004

48

42

0.9004

0.9057

0.9110

0.9163

0.9217

0.9271

0.9325

47

43

0.9325

0.9380

0.9435

0.9490

0.9545

0.9601

0.9657

46

44

0.9657

0.9713

0.9770

0.9827

0.9884

0.9942

1.0000

45

 

60'

50'

40'

30'

20'

10'

0'

DERECE

KOTANJANT dakikaları  45° ... 90°