Yazı, çemberde teğet ve kiriş kavramlarının bütününü içeren uzun bir yazıdır. Çemberde teğet ve kiriş özellikleri ile ilgili, çeşitli kaynaklarda yer alan tüm içerikler, konu bütünlüğü bozulmadan listelenmiştir. Kirişler dörtgeni ve teğetler dörtgeni kavramları da yazıda ayrıca açıklanmıştır. Çemberde kuvvet ve iki çemberin ortak teğet terimlerinden de kısaca bahsedilmiştir. Aşağıda çizilen her çember üzerindeki numaraya göre, çemberde teğet ve kirişin özellikleri toplu olarak kavram haritasına dönüştürülmüştür. Bu özet içerikte yer alan özelliklerin madde numarası ile ilgili açıklamalar detaylıca izah edilecektir.
Teğet: Çembere üzerindeki herhangi bir noktadan çizilen doğruya denir. Yani herhangi bir çember ile herhangi bir doğrunun, ortak kesişim noktası sadece tek nokta oluyorsa bu doğru, "çembere teğettir" denir. Kiriş ise çember üzerinde alınan iki farklı noktayı birleştiren doğru parçasına denir. Bir çemberde merkezden geçen kirişe çap adı verilir ve "çap" en büyük kiriştir.
Sadece "Çemberde teğet özellikleri" yazısına ulaşmak isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.Sadece "Çemberde kiriş özellikleri" yazısına ulaşmak isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.Sadece "Çemberde kuvvet fonksiyonu özellikleri" yazısına ulaşmak isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Çemberde teğet ve kiriş özellikleri ile ilgili uygulamalar için, sayfanın en altında yer alan bağlantılara tıklayarak daha geniş bilgi sahibi olabilir, örnek soru çözümlerini inceleyebilirsiniz.
1-Bir çemberde, eş kirişlerin yaylarının ölçüleri de birbirine eştir.
2-Bir çemberde eş kirişlerin, merkeze olan uzaklıkları eşittir. Eş olmayan kirişler ise; kirişlerden hangisi merkeze daha yakın ise onun boyu, diğer uzak olan kirişlere göre daha büyüktür.
- Birbirine paralel olan kirişlerin arasında kalan yay parçalarının ölçüleri birbirine eşit olur. (Bkz.Çemberde Açı Özellikleri)
- Bir çembere dışındaki bir noktadan iki farklı teğet doğruları çizilirse; oluşan teğet parçalarının uzunlukları birbirine eşit olur.
Bir çembere dışındaki bir noktadan iki farklı teğet doğruları çizilirse; oluşan şekilde çemberin dışındaki P noktasından çemberin merkezine bir ışın çizildiğinde bu ışın P açısının açıortayı olur.
Bir çemberde dış bölgedeki, bir noktadan çizilen teğet doğrularının arasında kalan açının ölçüsü ile bu açının gördüğü yayın ölçüleri toplamı 180 derece olur.
Bir çemberde dış bölgedeki, bir noktadan çizilen teğet doğrularının
arasında kalan açının ölçüsü ile bu açının gördüğü yayın ölçüleri
toplamı yarım çember için 90 derece olur.
- Bir çemberin teğet doğrularından birine, merkezden çizilen doğru parçası teğet noktasında, dik açılı olur. Yani kısaca yarıçap teğet noktasında teğete diktir.
- Üç çemberin birbirine teğet olmaları durumunda aralarında meydana gelen yay ölçülerinin toplamı 180 derece olur.
Birbirine teğet olan iki çemberi ortak olarak teğet geçen bir doğru ile çemberler arasında kalan yay ölçüleri toplamı 180 derece olur.
4-Kenarları bir çembere teğet olan bir dörtgene,
teğetler dörtgeni denir. Teğetler dörtgeninde karşılıklı kenarların
uzunlukları toplamı birbirine eşittir.
6-Teğetler dörtgeninin alanı; teğetler dörtgeninin çevresinin uzunluğu ile iç
teğet çemberinin yarıçapının uzunluğunun çarpımının yarısına eşittir.
7-Bütün teğetler çokgenlerinin tüm alanları,
çevrelerinin uzunluğu ile iç teğet çemberinin yarıçap uzunluğunun çarpımının yarısına
eşittir.
8-ABCD teğetler dörtgeninde iç teğet çemberinin yarıçapı
r ise, A(ABCD) = r.(a + c) = r.(b + d) dir.
9-Kare, eşkenar dörtgen ve deltoid teğetler dörtgeni özelliklerini sağladığı için teğetler dörtgeni örneğidir.
- İki çember birbirine dışarıdan teğet ise;teğet noktasına göre çemberlerden birinin üstte kalan yayının ölçüsü diğer çemberin altta kalan yayın ölçüsüne eşittir.
- İki çember birbirine içten teğet durumda iseler, teğet noktasına göre iki çemberin alt tarafa bakan yay ölçüleri uzunlukları birbirine eşit olur.
10-Köşe noktaları bir çember üzerinde bulunan dörtgene
kirişler dörtgeni denir.
11-Kirişler dörtgeninde kenar orta dikmeler merkezde
kesişir.
12-Bir kirişler dörtgeninde karşılıklı açıların ölçüleri
toplamı 180° dir.
- Karşılıklı açıları bütünler olan dörtgenlerin köşelerinden çember çizilebilir. Dikdörtgen, kare, ikizkenar yamuk karşılıklı açıları bütünler olduğu için kirişler dörtgenidir. Bu dörtgenlerin köşelerinden çember çizilebilir.
13-K(X0) değeri X0 dan geçen doğruların oluşturduğu
çember kirişlerinin seçiminden bağımsızdır.
- Çemberde kiriş ve kesenler yardımıyla çemberin içinde veya dış bölgesinde alınan rastgele bir nokta için, noktanın kuvveti (Bkz.Çemberde Kuvvet Fonksiyonu) yazılabilir.
İki çembere göre kuvvetleri eşit olan noktaların tamamının oluşturduğu doğruya bu iki çemberin kuvvet ekseni denir.
- İki çemberin ortak teğet uzunlukarı birbirine eşittir. İki çember ortak teğete sahip ise bu çemberler arasında dik üçgen oluşturularak pisagor bağıntısı yazılabilir.
Hocam ellerinize sağlık. hiçbir sitede bu kadar detaylı özete ulaşamamıştım. çok güzel oldu tekrar teşekkür ederim.Allah sizden razı olsun...
YanıtlaSilevet aynen öyle:)
SilÇok Sağolun. Çok iyi anlatmışsınız. Önemli özel bilgileride vermişsiniz.
YanıtlaSilTeşekkürler proje ödevim için muhteşem bilgiler ☺
YanıtlaSilÇok iyi ya
YanıtlaSilTeşekkürler ayrıntılı anlatım için. Müfredatta çember konusu böyle detaylı değil
YanıtlaSil