Çemberde Kuvvet fonksiyonu

Etiketler :
Çemberde kuvvet alınırken çemberin dışında ve içinde olan noktaya göre kuvvet alma işlemi, noktanın çemberin üzerindeki noktalara uzaklığını ifade eden parçaların arasındaki orana bağlı olur. Çemberin iç bölgesinde veya dış bölgesinde alınan rastgele bir noktaya göre, kuvvet fonksiyonu aşağıdaki gibi yazılır.
 
Çemberin içerisinde verilen herhangi bir noktaya göre kuvvet fonksiyonu için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.Bu örneklerde, çember dışında veya iç bölgede herhangi bir nokta verilip bu noktaya göre çemberde kuvvet fonksiyonu uygulaması yapılmıştır. Bunlardan hariç olarak noktanın analitik düzleminde koordinatları verildikten sonra, çember denklemi ile belirlenen çembere göre de kuvvet fonksiyonu uygulaması vardır. Koordinatları verilen noktanın kuvvet fonksiyonuna, burada kısaca değinilmiş olup, başka bir yazıda "analitik düzlemde noktanın çembere göre kuvvet fonksiyonu" ayrıntılı olarak izah edilmiştir. En alttaki bağlantıyı kullanarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

Çemberin idış bölgesinde verilen herhangi bir noktaya göre kuvveti için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.


Koordinatları Verilen Noktanın Kuvveti: Herhangi bir noktaya göre çemberde kuvvet alınırken bu nokta çemberin iç veya dış bölgesinde olmasına göre kuvvet alma fonksiyonunda bir farklılık olmaz. Kuvvet alma aslında bu noktanın yardımıyla oluşturulan üçgenler ile meydana gelen bir benzerlik uygulamasıdır.  
Noktanın çember denklemine göre kuvvet fonksiyonu ike ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirisiniz. (Bkz. Koordinatları Verilen bir Noktanın kuvvet Fonksiyonu)

4 yorum:

  1. gayet güzel bir açıklama. 55 yaşında değil de Lisedeyken öğrenseydim iyi olurdu.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Bugün sınavım var, epey yardımcı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Sağlama yapalım 4*6=7*5 doğru çıkmıyor ki sağlama yapalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çembere kuvveti tam anlamamışsınız.
      Örnekte: 6.(6+4)=5.(5+7) olur.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar