Çemberde Kuvvet fonksiyonu

Etiketler :
Çemberde kuvvet alınırken çemberin dışında ve içinde olan noktaya göre kuvvet alma işlemi, noktanın çemberin üzerindeki noktalara uzaklığını ifade eden parçaların arasındaki orana bağlı olur. Çemberin iç bölgesinde veya dış bölgesinde alınan rastgele bir noktaya göre, kuvvet fonksiyonu aşağıdaki gibi yazılır.
Çemberin içerisinde verilen herhangi bir noktaya göre kuvvet fonksiyonu için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.Bu örneklerde, çember dışında veya iç bölgede herhangi bir nokta verilip bu noktaya göre çemberde kuvvet fonksiyonu uygulaması yapılmıştır. Bunlardan hariç olarak noktanın analitik düzleminde koordinatları verildikten sonra, çember denklemi ile belirlenen çembere göre de kuvvet fonksiyonu uygulaması vardır. Koordinatları verilen noktanın kuvvet fonksiyonuna, burada kısaca değinilmiş olup, başka bir yazıda "analitik düzlemde noktanın çembere göre kuvvet fonksiyonu" ayrıntılı olarak izah edilmiştir. En alttaki bağlantıyı kullanarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

Çemberin idış bölgesinde verilen herhangi bir noktaya göre kuvveti için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.


Koordinatları Verilen Noktanın Kuvveti: Herhangi bir noktaya göre çemberde kuvvet alınırken bu nokta çemberin iç veya dış bölgesinde olmasına göre kuvvet alma fonksiyonunda bir farklılık olmaz. Kuvvet alma aslında bu noktanın yardımıyla oluşturulan üçgenler ile meydana gelen bir benzerlik uygulamasıdır.  
Noktanın çember denklemine göre kuvvet fonksiyonu ike ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirisiniz. (Bkz. Koordinatları Verilen bir Noktanın kuvvet Fonksiyonu)

4 yorum:

  1. gayet güzel bir açıklama. 55 yaşında değil de Lisedeyken öğrenseydim iyi olurdu.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Bugün sınavım var, epey yardımcı oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Sağlama yapalım 4*6=7*5 doğru çıkmıyor ki sağlama yapalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çembere kuvveti tam anlamamışsınız.
      Örnekte: 6.(6+4)=5.(5+7) olur.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Tam Değer Fonksiyonu02.01.2022 - 0 Yorumx, bir gerçek (reel) sayı olmak üzere, x'ten büyük olmayan en büyük tamsayıya x'in tam değeri denir. Bunu ifade eden fonksiyona tam değer fonksiyonu denir. x reel sayısı, ardışık iki tamsayı arasında değişirken, bu tamsayılardan daha büyük olmayan…
  • Bu At Sadece At Değil - Lao Tzu15.01.2015 - 0 Yorum"Bir zamanlar köyün birinde yaşlı, fakir bir adam varmış. Ama kral bile onu kıskanırmış... Öyle dillere destan beyaz bir atı varmış ki... İmparator at için ihtiyara neredeyse hazinesinin tamamını teklif etmiş, ama adam satmaya yanaşmamış. "Bu at,…
  • Sağlıklı ve Temiz Tuvalet Alışkanlığı18.10.2012 - 0 YorumSağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından birisi iyi bir tuvalet alışkanlığıdır. İnsanın idrarında ve özellikle dışkının her milimetre küpünde milyonlarca bakteri bulunur. Bu mikroplar, herhangi bir yolla tekrar vücudumuzun iç ortamına…
  • Belirsiz İntegral28.06.2024 - 0 YorumTürevi verilmiş bir fonksiyonun kendisini bulurken yapılan işleme “ters türev alma” ya da daha genel anlamı ile “integral alma” işlemi denir. Türev alma işleminde yapılan bir işlemin tersini bulmak için şöyle bir soru sorulabilir: "Türevi…
  • Endülüsten Avrupa'ya Hazin Sesleniş30.03.2016 - 1 Yorum Emevi devleti; tarihin sayfalarında yerini alırken bizlere birçok ibretlik hadiseyi bırakmış olmanın yanında dünya tarihinde de çığır açan izler olarak karşımıza çıkar. Dünya topraklarının pek çoğunu etkilemenin yanında kültürel ve ideolojik…
  • Çemberin çevresinin iple sarılması08.05.2021 - 0 YorumO merkezli ve r yarıçaplı bir dairenin çevre uzunluğunun, dairenin çap uzunluğuna (2r) oranı π sabit sayısını verir. Buna göre; Çemberin çevresi, çemberi çapı ile pi sayısının çarpımı ile bulunur. (Bkz. Çemberin çevresi ve ispatı) Bazı…
  • İslam Tarihi-2 Konu Özeti16.01.2014 - 0 Yorumİlahiyat lisans Tamamlama 2. Sınıf Ders Özetleri  ilitam kitaplarından yararlanarak özetleme yapılmıştır. Özetleme işleminde Ankara İlitam'ın uzaktan eğitim yayınları esas alınmıştır. öğrencilerimize faydalı olması amacıyla burada…
  • İbn Heysem18.09.2012 - 0 Yorum İbn-i Heysem 965'te Basra'da doğdu, 1038-1040 yılları arasında Kahire'de öldü. Fizik, matematik ve felsefe alanlarında çalışmalar yapmıştır. Öğrenimine Basra'da başladı. Zamanının yüksek din ve fen ilimlerini de burada öğrendi. Tahsilinin bir…