ikizkenar üçgen ve özellikleri

Etiketler :
İki kenarı ve bunlara ait iki iç açıları eşit olan üçgene ikizkenar üçgen denir.
İkizkenar üçgende eşit olmayan kenara ait açıya, tepe açısı denir. Tepe açısından karşı kenara indirilen dikme hem açıortay doğrusu hem, kenarortay doğrusu hem de yükseklik olur. 


İkizkenar üçgende ikiz kenarların açıortay uzunlukları birbirine eşittir. Aynı şekilde, ikiz kenarlara ait kenarortay uzunlukları ve yükseklikleri de birbirine eşit olur. Bu ifadenin tersi de doğrudur. Yani bir üçgende iki kenara ait açıortay uzunlukları birbirine eşit ise bu kenarlar eşit uzunluktadır. Aynı durum kenarortay ve yükseklikler için de geçerli olur.
İkizkenar üçgende tepe açısının gördüğü kenar üzerinde alınan rastgele bir noktadan ikiz kenarlara çizilen paralel doğru parçalarının uzunlukları toplamı ikiz kenarlardan birinin uzunluğuna eşit olur.
TEOREM: İkizkenar üçgende tepe açısının gördüğü kenar üzerinde alınan rastgele bir noktadan ikiz kenarlara çizilen dikme uzunlukları toplamı ikiz kenarlardan birine ait çizilen yükseklik uzunluğuna eşit olur.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar