Koordinatları bilinen üçgen alanı

Etiketler :
Köşe koordinatları bilinen üçgenin alanını bulmak için, vektör bileşenlerin determinant kuralından yararlanılır. Determinantta SARRUS Kuralı olarak bilinen determinant hesabı, üçgenlerde köşe koordinatları bilindiği zaman veya köşe koordinatları bir şekilde bulunabildiği zaman, alan hesabında uygulanabilir. 
Bunun için üçgenin verilen köşe koordinatları, sırasıyla alt alta yazılır. İlk yazılan koordinat, tekrar en alta ilave edilir. Bu şekilde yazılış tamamlandıktan sonra sağ ve sol tarafa doğru çapraz olarak, her terim birbiriyle çarpılır. SAğ taraftaki çarpım sonucu pozitif, sol taraftaki çarpım sonucu da negatif olarak alınıp bu iki sonuç toplanır. Elde edilen sonuç, üçgen alanı sorulduğu için ikiye bölünerek, üçgenin alan değeri bulunur. 

Alan negatif olamayacağından, sonuç negatif çıksa dahi mutlak değer içinde kabul edilerek pozitif alan yazılır. Üç köşesinin koordinatları bilinen bir üçgenin alanı, üçgen analitik düzlemde çizilerek de bulunabilir. Bu durumda, üçgenin yüksekliğini tespit etmek gerekebilir. İki nokta arası uzaklık formülünden de üçgenin taban kenarı uzunluğu bulunur. 

Köşe koordinatlarından herhangi ikisinin apsisleri yada ordinatları eşit ise üçgenin kenarlarından biri eksenlere paralel olur. Bu durumda üçgenin alanı, çizilerek yüksekliği kolayca elde edilir ve alanı rahatlıkla hesaplanabilir. Bir üçgenin alanının sıfır çıkması, köşe koordinatları olarak verilen üç noktanın doğrusal üç nokta olduğunu gösterir. Yani verilen bu noktalar aynı doğru üzerinde olduklarından üçgen belirtmez.

ÖRNEK: Köşe koordinatları A(1,3), B(-2,4), C(3,5) olan ABC üçgeninin alanını bulunuz. (CEVAP: 4)

ÖRNEK: Köşe koordinatları A(-1,7), B(4,4), C(2,0) olan ABC üçgeninin alanını bulunuz. (CEVAP: 13)

ÖRNEK: Köşe koordinatları A(0,1), B(5,7), C(2,9) olan ABC üçgeninin alanını bulunuz. (CEVAP: 14)

ÖRNEK: Köşe koordinatları A(7,-3), B(-2,1), C(-4,-5) olan ABC üçgeninin alanını bulunuz.(CEVAP: 31)

ÖRNEK: Köşe koordinatları A(1,-3), B(5,9), C(-4,-8) olan ABC üçgeninin alanını bulunuz.(CEVAP: 20)

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Karatsuba Çarpım Algoritması 25.02.2025 - 0 YorumÇarpma işlemi, toplama işlemine göre daha karmaşık yapılı bir işlemdir. Çarpma işleminde sola kaydırma işlemi yaparak alt alta basamak sayısı kadar işlem yapılmış olur. Yani 3 basamaklı bir sayı ile 3 basamaklı bir sayı çarpılırsa 3²=9 kadar çarpma…
  • Doğruda Açılar ve özellikleri07.04.2020 - 0 YorumAçı; Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşimini ifade eden geometrik yere açı denir. Açının kollarından birisi, başlangıç kenarı; diğeri de bitiş kenarı olarak düşünüldüğünde saatin dönme yönündeki açılara negatif açı saatin…
  • Bir Nefeste Matematik, Chris Waring29.12.2019 - 0 YorumChris Waring matematiği herkesin erişebileceği, anlayabileceği ve aynı zamanda eğlenebileceği bir hale getiriyor. En önemli konuları, etraflıca düşünülmüş problemler ve gerçek hayattan alınan örneklerle anlatıyor. Bırakın bu kitap size…
  • Çemberin çevresi integralle ispatı07.05.2021 - 0 YorumO merkezli ve r yarıçaplı bir dairenin çevre uzunluğunun, dairenin çap uzunluğuna (2r) oranı π sabit sayısını verir. Buna göre; Çemberin çevresi, çemberi çapı ile pi sayısının çarpımı ile bulunur. (Bkz. Çemberin Çevresi) Çemberin çevresi,…
  • Düzlemde Dönüşüm Fonksiyonu ve Öteleme01.01.2019 - 0 Yorum Düzlemin noktalarını yine düzlemin noktalarına eşleyen bire bir ve örten fonksiyona düzlemin bir dönüşümü adı verilir. Analitik düzlemde verilen herhangi bir nokta düzlemde bir dönüşüm fonksiyonu altında aynı ya da farklı başka bir noktaya…
  • Hatemül Enbiya Peygamber Efendimiz-208.04.2011 - 1 Yorum İnsanlığı Allah’a davet hususunda, hayrı tavsiye ve irşad mahiyetinde; türlü bela, fitne ve musibetlere karşı daima sabır ve sükûnet içerisinde, Allaha teslimiyetin zirve yaptığı numune-i imtisal, mukaddes şahsiyet; Peygamber Efendimizdir.…
  • Sinan Sertöz, Matematiğin Aydınlık Dünyası10.10.2012 - 0 YorumMatematiğin Aydınlık Dünyası-Sinan Sertöz Matematik akademisyenlerin loş koridorlarda birbirlerinin kulağına fısıldadığı anlaşılmaz kavramlardan oluşan bilgiler yumağı değildir. Matematik, hayatı dolu dolu yaşamış insanların sevinçleri,…
  • Dinde Reform safsatası01.08.2012 - 0 Yorum"Tevhid" kelimesi Arapça kökenli olup İslam'ın temelinde yer alan önemli bir kavramdır. Kelime anlamı olarak tevhid "birleştirme, birleşme, birlik olma" gibi anlamlara gelir. İslam dinine göre "tevhid", Allah’ın birliğine inanmayı ve Allah'a hiçbir…