İkizkenar üçgende yardımcı elemanlar

Etiketler :

Üçgenin yardımcı elemanları, kenarortay, yükseklik ve açıortaydır. Taban açıları birbirne eşit olan üçgene ikizkenar üçgen denir. İkizkenar üçgende, eş açıların karşısındaki kenarların uzunlukları birbirine eşittir. İkizkenarlara ait, yükseklik, açıortay ve kenarortay uzunlukları, karşılıklı olarak birbirine eşittir.  

İkizkenar üçgende, ikiz olmayan açıya tepe açısı adı verilir. Tepe açısından karşı kenara indirilen yükseklik, aynı zamanda açıortay ve kenarortay olur. Bir ikizkenar üçgende tepe açısından tabana indirilen açıortayın aynı zamanda kenarortay ve yükseklik olur. Veya bir başka şekilde söylersek, Bir ikizkenar üçgende tepe açısından tabana indirilen kenarortay, aynı zamanda açıortay ve yükseklik olur.

Teorem: "Bir ikizkenar üçgende tepe açısından tabana indirilen açıortayın aynı zamanda kenarortay ve yükseklik olur." Önemenin ispatını yapabilmek için üçgenlerin eşliğini kullanalım.

İkizkenar üçgenin, daha ayrıntılı açı ve uzunluk özellikleri ve örnek uygulamaları için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. (Bkz. İkizkenar Üçgen ve özellikleri) 

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar