veya benzer üçgenlerde yardımcı elemanlar

Etiketler :

Bütün kenarları ve bütün açılarının ölçüleri birbirine eşit olan üçgenelere, eş üçgenler denir. Sonuç olarak; "Eş üçgenlerde, eş açılar karşısında eş kenarlar ve eş kenarlar kaşısında da eş açılar bulunur." Eş üçgenlerde karşılıklı açı ve kenar uzunlukları eşit olduğu gibi iki eş üçgende yardımcı elemanlar olan yükseklik, kenarortay ve açıortay da birbirine eşit uzunluktadır.

Teorem: "Eş üçgenlerde karşılıklı açı ve kenar uzunlukları eşit olduğu gibi iki eş üçgende yardımcı elemanlar olan yükseklik, kenarortay ve açıortay uzunlukları da birbirine eşit uzunluktadır." Bu önermenin ispatını yaparken, eşlik teoremlerinden yararlanalım. 



Karşılıklı köşeleri arasında yapılan bire bir eşlemede karşılıklı kenar uzunlukları orantılı ve karşılıklı açıları eş olan üçgenlere, "benzer üçgenler" denir. Benzerlik oranı (k = 1) olan üçgenler, aynı zamanda birbirine eş olan üçgenlerdir. Sonuç olarak "Eş üçgenler aynı zamanda benzerdir." diyebiliriz. Bu ifadenin tersi olan; "Benzer üçgenler eş üçgendir" önermesi, her zaman doğru değildir. Bu durumda, benzer üçgenlerin karşılıklı yardımcı elemanları da yukarıdaki ispatlardan anlaşılacağı üzere, aynı benzerlik oranına sahiptir. 

ABC ve DEF şeklinde birbirine benzer iki üçgen alınırsa, bunların benzerlik oranı k ise, eşlik teoremlerinde kullanılan ispatlara benzer biçimde, bu benzer üçgenlerin yardımcı elemanlarının uzunlukları oranının da benzerlik oranı "k"'ya eşit olduğu gösterilir. Aynı şekilde ispatlanarak; benzer üçgenlerin karşılıklı kenarortaylarının uzunlukları oranı, benzerlik oranına eşittir. Benzer üçgenlerin karşılıklı açıortaylarının uzunlukları oranı, benzerlik oranına eşittir. Benzer üçgenlerin karşılıklı yüksekliklerinin oranı, benzerlik oranına eşittir. Doğal olarak; benzer üçgenlerin çevreleri oranı da benzerlik oranına eşit olur.

Eş veya benzer üçgenlerle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve eşlik teoremlerini incelemek isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. (Bkz. Eşlik ve Benzerlik Teoremleri)

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Matematik Öğretmenliği Üniversiteleri13.07.2012 - 0 Yorum Matematik öğretmeni olmak için Eğitim fakültelerinden Matematik Öğretmenliği bölümü veya ilköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü okumanız / Fen Edebiyat Fakültelerinden Matematik bölümünü okuyarak Pedegojik Formasyon belgesi almanız…
  • Kerim Erim (1894-1952)19.04.2013 - 0 Yorum İlk doktoralı Türk matematikçidir. Doktora derecesini 1919'da Almanya’nın Erlangen kentindeki Frederich-Alexanders Üniversitesi’nden aldı. Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol…
  • Limitte 0/0 Belirsizliği27.08.2016 - 0 Yorum 0/0 Belirsizliklerinde verilen fonksiyonlar çarpanlara ayırma işlemlerinden yararlanılarak sadeleştirilmeye çalışılır. Daha sonra x değişkeni için verilen sayı değerine göre limit sonucu hesaplanır. Trigonometrik fonksiyonların oluşturduğu bu tip…
  • Mescid-i-Aksa Şiiri25.05.2010 - 0 Yorum Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde  Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu  Varıp eşiğine alnını koydum  Sanki bir yer altı nehr çağlıyordu Gözlerim yollarda bekler dururum  Nerde kardeşlerim diyordu bir ses  İlk Kıblesi benim ulu…
  • İlitam 1.Sınıf 1.Yarıyıl Arasınav-Final 201225.02.2013 - 0 YorumANKARA ÜNİVERSİTESİ (YARIYILLIK) İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI 2011- 2012 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAVI -FİNAL SINAVI BÜTÜNLEME SINAVI SORULARI soruları indirmek için tıklayınız I.SINIF I.…
  • Ebced Hesabı ve Matematik08.04.2013 - 2 Yorum “Ebced”, eski Sâmî alfabesi sırasına göre düzenlenmiş hurûf-ı hecâiyyeden farklı olarak hurûf-ı ebcediyye = ebced harfleri diye isimlendirilen, alfabe harflerini sekiz ayrı gruba ayırıp ve her grubu bir kelime gibi telaffuz etmek suretiyle meydana…
  • Bir Cismin İzdüşüm özellikleri19.04.2009 - 0 Yorumİzdüşüm: Bir cismin, bir düzlem üzerine,ışınların etkiyle düşürülen görüntüsüne, o cismin izdüşümü, görüntünün elde edilebilmesi için uygulanan metoda ise izdüşüm metodu denir.Sinemada perdeye yansıyan film,güneşli bir günde yolda yürürken meydana…
  • Deyimlerimiz ve Gerçek Anlamları30.10.2013 - 0 Yorum Sözcüklerdeki ‘anlam kaymasını’ ne denli göz önünde tutarsanız tutun, sözcükleri okudukça bazılarının bizimle adeta dalga geçtikleri anlaşıldığı bazı deyimlerin de tarafımızdan çok yanlış kullanıldığı gözlenmektedir. İşte çok sık…