
Net Fikir » Ekim 2024 Arşivi
Matrisin minörü ve kofaktörü

Matrisin minörü,
bir matrisin her bir elemanının çıkarıldığı minör matrisi oluşturan
işlemdir. Yani, bir matrisin herhangi bir satır ve herhangi bir
sütunundan çıkarılan elemanlardan oluşan yeni bir matristir. Ana
matristen bir sütun ve bir satır çıkartılarak elde edilen altmatrise
kısa o mattidin minörü denir. Örneğin, 3x3'lük bir matrisin minörü,
2x2'lik bir altmatristir ve başlangıç matrisinden...
Bir matrisin transpozu

Bir matrisin transpozu (devriği) matrisin satır ve sütunlarının yer değiştirilmesiyle oluşan yeni bir matristir. Bir matrisin transpozunun tekrar transpozu alınırsa tekrar kendisini verir. Doğrusal (lineer) cebirde, bir A matrisinin transpozu Aᵀ şeklinde ifade edilir.Skalerle çarpım işleminde transpoze işlemi geçerli olur. Yani bir matrisin skalerle çarpımının transpozu, o matrisin transpozunun aynı...
Kare matrisin kuvveti

Karesel Matris: satır ve sütun sayısının eşit olduğu, yani kare
şeklinde olan matristir. Kare matris, boyutu nxn tipinde bir matristir.
Kare matrislerde determinant hesaplanabilir ve tersi alınabilir. Ayrıca
özdeğerler ve özvektörler gibi önemli matris özellikleri kare
matrislerle ilgilidir. Özellikle fizik, matematik ve mühendislik gibi
alanlarda sıkça karşımıza çıkarlar.Bir kare matrisin kuvveti...
Matrislerde çarpma işlemi
Matrislerde çapma işlemi yaparken, ilk matrisin sütun sayısı ile ikinci matrisin satır sayısı birbirine eşit olmalıdır. Çarpılacak iki matrisin sütun ve satır sayılarına dikkat ederek, çarpma işlemi sonucu oluşacak yeni matrisin elemanlarını hesaplamak için satır ve sütun elemanlarını çarparız, ardından sonuç matrisine bu çarpımları toplayarak yeni matrisi oluştururuz. Sonuç matrisinin boyutları,...
Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi
Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken aynı boyutta olan matrislerin karşılıklı elemanları toplanır veya çıkarılır. Yani iki matrisin toplanabilmesi veya çıkarılabilmesi için kesinlikle satır ve sütunları (mxn) boyutları aynı olmalıdır. Satır ve sütunları aynı ise karşılıklı elemanlar birbirleriyle toplanır veya çıkarılır ve işlem sonucunda aynı boyutta yeni bir matris oluşur.Matrislerde toplama...
Matris çeşitleri

Matris, bir matematiksel kavram olup, sayıları düzenli olarak dörtgen
şeklinde düzenlemek için kullanılan bir tablodur.Matris, matematikte
genellikle tablo benzeri bir yapıda verilen verileri düzenlemek için
kullanılır. Katsayıların ve bilinmeyen değişkenlerin düzenli bir şekilde
temsil edilmesine olanak tanır. Matrisler genellikle boyutlarına ve içerdikleri öğelerin türüne göre sınıflandırılabilir....
Matrisler ve kullanım yerleri

Matris, bir matematiksel kavram olup, sayıları düzenli olarak dörtgen şeklinde düzenlemek için kullanılan bir tablodur. Matris, matematikte genellikle tablo benzeri bir yapıda verilen verileri düzenlemek için kullanılır. Katsayıların ve bilinmeyen değişkenlerin düzenli bir şekilde temsil edilmesine olanak tanır. Bir matris, satır ve sütunlardan oluşan bir düzen içindeki sayıların oluşturduğu bir dizi...
Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
30.06.2012 - 0 Yorum21 cm’ye 29,7 cm... A4 kağıdının boyutlarını veren ölçüdür. İyi de neden böyle bir ölçü kullanılmış? Merak edip kağıdın en ve boy oranını ölçüp birbirine böldüğünüzde sabit bir değerle karşılaşırız.Bir A4 kağıdının boyunu enine bölünce çıkan…
23.06.2018 - 0 YorumBir çembere dışındaki bir noktadan iki farklı teğet doğruları çizilirse; oluşan teğet parçalarının uzunlukları birbirine eşit olur.Bir çembere dışındaki bir noktadan iki farklı teğet doğruları çizilirse; oluşan şekilde çemberin dışındaki P…
24.06.2024 - 0 Yorum8 Haziran 2024 tarihinde uygulanan 2024-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran 2024 tarihinde uygulanan 2024-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)sınavlarının ardından ÖSYM tarafından soru kitapçıkları erişime açılmıştır.…
29.11.2019 - 0 Yorum19. yy.da Osmanlılarda batılılaşma kapsamında görülen bilimsel faaliyetler, Avrupa’da yazılan kitaplardan çeviriler yapmaktan ileri gidemiyordu. Böyle bir ortam içerisinde Hüseyin Tevfik Paşa, matematiğin en yeni alanlarında önemli çalışmalar…
13.08.2008 - 0 YorumKPSS başta bütün öğretmenlerin ve diğer memur adaylarının korkulu rüyası olan koskoca bir sınav. Öncelikle neden ve nasıl çıkmış ve kimlere eziyet olmuş, kimlere menfaat sağlamış bunun üzerinde durmak istiyorum. Çok önceleri öğretmenliğe…
09.01.2013 - 0 Yorum Matematik zevkini tatmak için matematiğin çevremizdeki nesnelerle çok az ilgisi olmadığını kavramak gerekir. Matematik, gelir-gider dengesini bulmak için kullanılan ya da karmaşık hesaplamalarıyla bizi sıkan bir konu değildir. Çok az kişi…
08.08.2016 - 9 Yorum Yalova/Çınarcık-Esenköy Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve ASO bünyesinde katıldığım "Öğretim Yöntem ve Teknikleri (Matematik) Kursu" (2016/198) içerisinde matematik alanında yeni çıkan yöntem ve teknikler hakkında gayet yararlı paylaşımlar edindim.…
19.04.2013 - 0 Yorum Abbasî halîfesi Me’mûn devrinde yetişen üç büyük matematik ve fen âlimi. İsimleri, Ahmed, Hasen ve Muhammed’dir. Halîfe Me’mûn’un sarayında astronomi ilmiyle uğraşan Mûsâ bin Şâkir’in oğullarıdır. Bağdâd’da doğup yetiştiler. Doğum târihleri…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
fonksiyon
(28)
sayılar
(27)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)