Yamukta Özellikler ve İspatları

Etiketler :
En az iki kenarı paralel olan dörtgene yamuk denir. ABCD yamuğunda, [AB] // [CD]’dır. Yamukta karşılıklı köşelerde yer alan açıların ölçüleri toplamı 180 derece olur.
m(A) +m(D) = 180º, m(B) + m(C) = 180º’dir. 
Yamuğun paralel olan kenarları yamuğun tabanlarıdır. Paralel olmayan kenarları eşit uzunlukta olan yamuğa ikizkenar yamuk denir. İkizkenar yamukta taban açılarının ölçüleri birbirine eşittir. İkizkenar yamukta köşegen uzunlukları eşittir.  Yan kenarlardan biri tabanlara dik olan yamuğa dik yamuk denir. Yamukta paralel olmayan kenarların orta noktalarını birleştiren doğru parçasına "orta taban" denir.
Yamukta alan bağıntıları ve özelikleri ile ilgili yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. teşekkürler ispatlı geometri herkes için daha öğretici olacaktır

    YanıtlaSil
  2. Alan=1/2*köşegenxköşegenxsinAlpha
    Alpha : köşegenlerin arasındaki açı
    bunun da ispatını ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dörtgenin alanı ile ilgili yazımızda bunu paylaştım. Genel dörtgenlerin köşegenleri ile alanın bulunması formülü, özel olarak yamuk için de kullanılabilir.

      https://muallims.blogspot.com/2017/02/dortgende-alan-bagntlar.html?m=1 buradan ispatı inceleyebilirsiniz.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Münazara (tartışma) ahlakı üzerine notlar07.05.2019 - 0 YorumMünazaradan doğan kötü ahlâkın yol açtığı sonuçlar Başkasını mağlûp etmek, susturmak, fazilet ve şerefini göstermek için halk arasında bağırarak konuşmak; halkın teveccühünden istifade etmek için yapılan münazaralar, Allah'ın çirkin saydığı,…
  • Trigonometri nerede kullanılır?18.08.2024 - 0 YorumTrigonometri, matematikte ve mühendislikte sıklıkla kullanılan bir bilim dalıdır. Trigonometri, üçgenlerin açıları ve kenarları arasındaki ilişkileri inceleyen bir matematik konusudur. Pratikte trigonometri, karmaşık geometri problemlerini çözmede,…
  • Matrisler nerede kullanılır?31.08.2024 - 0 YorumMatrisler, lineer cebir, istatistik ve mühendislik gibi çeşitli matematiksel konularda yaygın bir şekilde kullanılır. Matris, matematikte genellikle gelecekteki bir dizi işlemde işimize yarayan verileri düzenli bir şekilde saklayarak kolay erişim ve…
  • Akıllı Tahta İçin Akıllı Kontrol Programı25.09.2013 - 0 Yorum "ATAK (Akıllı Tahta İçin Akıllı Kontrol) 1.05 - SINIRLI KULLANICIDA DA ÇALIŞABİLEN - DeepFreeze vb. koruma programlarıyla daha uyumlu çalışabilen versiyon.(Koruma programı yüklü bilgisayara flash bellek taktığınız her seferde sanki ilk defa…
  • Kefaret Çeşitleri01.06.2010 - 0 Yorum Keffaretin Mahiyeti ve Nevileri     167- Keffaret, lûgat deyiminde gidermek ve örtmek manasındadır. Allah, bazı kusurları ve günahları birtakım vesilelerle bağışlayıp örttüğünden bu vesilelerden her birine "Keffaret" denilmiştir.…
  • Öğrencilerimizden Anlamlı Karikatürler30.04.2016 - 0 Yorum Çalıştığım lisedeki öğrencilerimizin; birlik, beraberlik ve terör konularında çizdiği onlarca karikatür ve resim fotoğrafları arasından seçtiğim birbirinden anlamlı üç karikatürü istifadenize sunuyorum. Gerçekten de gençliğimizin boş yetişmediğinin…
  • Dönüşüm Formülleri ve İspatları10.05.2014 - 5 Yorum Dönüşüm formülleri trigonometride kullanılan, toplam durumundaki iki trigonometrik ifadeyi çarpım haline getirmeye yarar. Bu formüllerinin kullanım amacı, bazı özel durumlarda sadeleştirmeye imkan vermesi açısından işlem kolaylığı sağlamasıdır.…
  • Determinant Hesabı12.01.2025 - 0 YorumBir kare matrisin satır ve sütunlardaki her bir eleman için tüm eş çarpanları (kofaktörleri) tek tek bulunduktan sonra verilen matrisin determinantı, herhangi bir satır ya da sütuna göre açılım yaparak hesaplanabilir. Bir matrisin kofaktör ve…