Yamukta Özellikler ve İspatları

Etiketler :
En az iki kenarı paralel olan dörtgene yamuk denir. ABCD yamuğunda, [AB] // [CD]’dır. Yamukta karşılıklı köşelerde yer alan açıların ölçüleri toplamı 180 derece olur.
m(A) +m(D) = 180º, m(B) + m(C) = 180º’dir. 
Yamuğun paralel olan kenarları yamuğun tabanlarıdır. Paralel olmayan kenarları eşit uzunlukta olan yamuğa ikizkenar yamuk denir. İkizkenar yamukta taban açılarının ölçüleri birbirine eşittir. İkizkenar yamukta köşegen uzunlukları eşittir.  Yan kenarlardan biri tabanlara dik olan yamuğa dik yamuk denir. Yamukta paralel olmayan kenarların orta noktalarını birleştiren doğru parçasına "orta taban" denir.
Yamukta alan bağıntıları ve özelikleri ile ilgili yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. teşekkürler ispatlı geometri herkes için daha öğretici olacaktır

    YanıtlaSil
  2. Alan=1/2*köşegenxköşegenxsinAlpha
    Alpha : köşegenlerin arasındaki açı
    bunun da ispatını ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dörtgenin alanı ile ilgili yazımızda bunu paylaştım. Genel dörtgenlerin köşegenleri ile alanın bulunması formülü, özel olarak yamuk için de kullanılabilir.

      https://muallims.blogspot.com/2017/02/dortgende-alan-bagntlar.html?m=1 buradan ispatı inceleyebilirsiniz.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Lineer Trigonometrik Denklemlerin Çözümü14.12.2021 - 0 YorumLineer Trigonometrik Denklemler: sin ve cos fonksiyonlarına bağlı olarak verilen birinci dereceden tek değişkenli a, b ve c sıfırdan farklı reel katsayılar olmak üzere aynı dereceden a.sinx+b.cosx=c şeklindeki denklemlere lineer(doğrusal)…
  • Adjoint Matris (Ek Matris)12.01.2025 - 0 YorumBir kare matrisin satır ve sütunlardaki her bir eleman için tüm eş çarpanları (kofaktörleri) tek tek bulunduktan sonra verilen matrisin determinantı, herhangi bir satır ya da sütuna göre açılım yaparak hesaplanabilir. Kare matrisin…
  • Tamsayılar Tarama Testi28.05.2013 - 0 YorumTarama Testi 25 Soru, A-B grupları ve Cevap Anahtarından oluşmuştur. Sorular çeşitli soru tiplerinden derlenerek kolaylık derecelerine göre hazırlanmıştır. Resim formatında olan soruları istediğiniz biçimde paint ile düzenleyebilirsiniz.…
  • 2020 TYT Matematik Çözümleri (PDF)04.07.2020 - 0 Yorum2020 TYT Matematik sınavındaki sorular, tamamen lise müfredatı içerisinde olan konuların, yenilikçi problem tarzındaki sorulardan oluşmuştur. Ders kitabı bilgileri ve matematik müfredatı dikkate alınarak hazırlanan sınavda 30 soru Matematik, 10 adet…
  • Öğretmenin Yaşı yoktur23.11.2010 - 1 Yorum Öğretmenler gününe dair pek çok alıntı ve şiir bulabilirsiniz sanal dünyada. Bunları kopyalayıp yapıştırarak öğretmenler gününe dair bir pano ve afiş çalışmları yaparak öğretmenler gününü ihya edebilirsiniz belki. Fakat bu tür çalışmalar bu…
  • el-Battani ve Matematik Çalışmaları19.04.2012 - 2 Yorum Latincede Albategnius,Albategni-Albatenius olarak ismi geçen ve tam adı  "Ebu Abdullah Muhammed bin Cabir bin Sinan er-Rekki es-Sabi el-Battani" (858, Harran - 929) olan; El Battani; Harran'da doğmuştur. Önemli derecede astronomi çalışmaları…
  • Üçgenin çevrel çemberi ve alanı28.04.2019 - 0 YorumHerhangi bir üçgenin köşe noktalarından çizilen çembere üçgenin çevrel çemberi denir. Esasında çember üzerinde alınan üç farklı noktayı birleştiren doğru parçaları (kirişler) yardımıyla çember içinde bir üçgen oluşturulur. Çevrel çemberin merkezi…
  • Muharrem Ayı ve Aşure Günü18.12.2009 - 0 Yorum "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Allah'ın bir ayı, günü veya yılı olmaz, bütün aylar ve geceler…