Net Fikir » üçgenin alanı » Sinüs teoremi ve ispatı
Sinüs teoremi ve ispatı
Etiketler :
çevrel çember
geometri
ispat
matematik
sinüs fonksiyonu
sinüs teoremi
teorem ispatları
trigonometri
üçgen
üçgenin alanı
Sinüs teoremi, bir üçgende (kirişler üçgeni) bir kenar ve bu kenar karşısındaki açının sinüsleri oranı sabittir. Bir açının sinüsü trigonometri bilgisinden hatırlanacağı üzere, dik açılı üçgenlerde dik olmayan bir açının karşısında kalan dik kenar ile hipotenüsün (dik açının karşısında kalan kenarın) birbirine oranıdır. Kısaca açının sinüsü, karşı dik kenar uzunluğunun hipotenüse oranıdır. Sinüs teoremi, bir açı ve iki kenar verildiğinde; bilinmeyen bir açıyı bulmak veya iki açı ve bir kenar verildiğinde de bilinmeyen bir kenar uzunluğunu bulmak için oldukça yararlı bir teoremdir.
ABC üçgenine O merkezli bir çevrel çember çizelim. Eğer |OB|=|OC|=R ve üçgenin kenarlarını çizersek m(BOC)=2A olur. Eğer OE⊥BC olmak üzere bir E noktası seçilirse; |OE|=R.sin(90−A)=R.cosA olur. O halde A(BOC)=(a.R.cosA)/2 olur. Ayrıca sinüs alan bağıntısından A(BOC)=(R.R.sin2A)/2 olmalıdır. Bu elde edilen iki denklemi birbirine eşitleyip yazarsak;
(a.R.cosA)/2=(R.R.sin2A)/2 eşitliği bulunur.
Eşitlikte trigonometri toplam ve fark formüllerinden yararlanarak sin2A yerine sin2A=2.cosA.sinA yazıp gerekli sadeleştirme yapılırsa a/sinA=2R olur. Burada uygulanan tüm işlemleri diğer iki üçgen olan AOC ve AOB üçgenleri için de çizerek yapabileceğimizden sinüs teoremi elde edilmiş olur. Bu şekilde a/sinA=b/sinB=c/sinC=2R sinüs teoremini ispatlamış oluruz.
Aynı teorem üçgenin temel alan formülü yardımıyla da hesaplanabilir. Üçgenin alanı, taban uzunluğu ve o tabana ait yüksekliğin çarpımının yarısı kadardır. Bu formülü kullanarak oluşturulan eşitliklerden de sinüs teoremi elde edilir.
Burada bulduğumuz eşitliğin, çevrel çemberin çapına eşit olduğunu göstermek için, çemberde açılardan yararlanabiliriz. Çevrel çemberi çizilen üçgende, ABC açısı ile ADC açısı, çember üzerinde aynı yayı gördükleri için ölçüleri birbirine eşittir. Çapı gören çevre açının ölçüsü, 90 derece olduğundan; ACD açısının ölçüsü, 90 derecedir. Buradan hareketle, ADC açısının yani B açısının sinüs değerini, dik üçgenden yazdığımız zaman, yukarıda ispatladığımız sinüs teoremini elde ederiz. Üçgenin çevrel çemberinin yarıçapı R olmak üzere, bulduğumuz sinüs teoremi eşitliği, 2R ye de eşit olmuş olur.
Üçgenin alan bağıntılarından çevrel çember çapı ile ilgili olan alan bağıntısı kullanılarak da sinüs teoremi ispatı yapılabilir. Yalnız burada birbirine bağlı eşitliklerin olması sebebiyle, bu ispat biçiminde tekrarlama ihtimali akla gelebilir. Aşağıda üçgenin alan teoremi kullanılarak ispatlama yapılmıştır.
Sinüs teoreminin ispatlamalarında kullandığımız, üçgenin alan bağıntıları ile ilgili var olan ispatları da ilgili bağlantıyı tıklayarak inceleyebilirsiniz. (Bkz. Üçgende Alan Bağıntıları)

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
13.02.2014 - 0 Yorum Matematikte ilginç teoremler bulunduğu bazen iddia ediliyor ve bunlar bir şekilde ispatlanıyor. İşte bu duruma güzel bir örnek olarak sayılabilecek bir teoremi sizinle paylaşıyorum. 1+2+3+4+5........=-1/12 Bu teoremin neden böyle olduğu konusunda…
19.02.2025 - 1 YorumGraf teorisi veya çizge kuramı, grafları inceleyen matematik dalıdır. Graf, düğümler ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşan bir tür ağ yapısıdır. Bir graf veya çizge, düğümlerden (köşeler) ve bu düğümleri birbirine bağlayan…
21.10.2011 - 0 YorumHucurât Sûresi, Mushaf’ta yer alma sırasına göre 49. suredir. Medine-i Münevvere’de inen surelerden olduğunda İslam alimleri arasında ittifak vardır. Sûre, adını dördüncü âyette geçen “Hucurât” kelimesinden almıştır. Hucurât ise, odalar demektir.…
04.03.2013 - 0 Yorumİrrasyonel Sayılar, konu anlatımı ve Örnek sorularını içeren dosyayı indirmek için tıklayınız...https://docs.google.com/file/d/0B8nN_Gk3gf-WemFzMXJNY0NQR0U/edit?usp=sharing
17.09.2014 - 0 Yorum Biz,kısık sesleriz...minareleri, Sen,ezansız bırakma Allahım! Ya çağır şurda bal yapanlarını, Ya kovansız bırakma Allahım! Mahyasızdır minareler...göğü de, Kehkeşansız bırakma Allahım! Müslümanlıkla yoğrulan yurdu, Müslümansız bırakma…
14.10.2010 - 0 YorumSehiv (Yanılma) Secdeleri ile İlgili Meseleler 327- Sehiv secdeleri, bir namazın vaciblerinden birini yanılarak terk etmekten veya geciktirmekten dolayı, o namazın sonunda yapılması gereken iki secde ile teşehhüdden, salavat ve…
19.08.2012 - 0 Yorum Bedbaht ona derler ki elinde cühelanın Kahrolmak için kesb-i kemal ve hüner eyler. (Şinasi)"Bedbaht diye o kimseye derler ki, cahillerin elinde kahrolmak için olgunluk ve hüner kazanır." Celi Talik Meşki Levha olarak yazılmıştır. Bu söz…
30.08.2021 - 0 Yorum2021 TYT Matematik sınavındaki sorular, tamamen lise müfredatı içerisinde olan konuların, yenilikçi problem tarzındaki sorulardan oluşmuştur. Önceki yıllara göre zorlayıcı soruların olduğunu kabul etmek gerekir. Problemler ünitesi ile ilgili…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."
İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...