Dörtgenlerin Özelliklerinin Sınıflandırılması

Etiketler :
Dörtgenlerin ortak özellikleri olduğu gibi birbirinden farklı özellikleri de mevcuttur. Bütün bu özellikleri bir tabloda birlikte göstermek dörtgenlerin sınıflandırılması açısından bizlere kolaylık sağlayacaktır. 
Aşağıda özel dörtgenler (yamuk, ikizkenar yamuk, paralelkenar, eşkenar dörtgen, dikdörtgen, kare,  ve deltoid) için verilen özelliklerden mevcut olanlar (*) olarak işaretlenmiştir. Aşağıdaki tabloyu mobil görünümde daha net görebilmek için, ekranı yan çeviriniz veya ekranı sağa kaydırınız.

 

Yamuk

İkizkenar Yamuk

Paralelkenar

Eşkenar Dörtgen

Dikdörtgen

Kare

Deltoid

Dörtgenin iç ve dış açı ölçüleri toplamı 360° dir

*

*

*

*

*

*

*

Bir dörtgende komşu iki açının açıortayları arasında kalan açının ölçüsü, diğer iki açının ölçüleri toplamının yarısıdır.

*

*

*

*

*

*

*

Bir dörtgenin kenarlarının orta noktalarını birleştirirsek ortasında bir paralelkenar oluşur.

*

*

*

*

*

*

*

Bir dörtgenin alanı, dörtgenin köşegen uzunları ile köşegenler arasında kalan açının sinüs değeriyle çarpımının yarısına eşittir.

*

*

*

*

*

*

*

Bir dörtgenin köşegenleri çizildiği zaman oluşan 4 tane üçgenden, karşılıklı üçgenlerin alanları çarpımı birbirine eşittir.

*

*

*

*

*

*

*

Alt ve üst tabanlar birbirine paraleldir.

*

*

*

*

*

*

 

Karşılıklı kenarların uzunluklarının kareleri toplamı eşittir.

 

 

 

*

 

*

*

Karşılıklı kenarların uzunlukları birbirine eşittir.

 

 

*

*

*

*

 

Taban açılarının ölçüleri birbirine eşittir.

 

*

 

 

*

*

 

Yan kenar uzunlukları birbirine eşittir.

 

*

*

*

*

*

*

Karşılıklı kenarları birbirine paraleldir

 

 

*

*

*

*

 

Ardışık olmayan iki köşedeki açı ölçüleri birbirine eşittir.

 

 

*

*

*

*

 

Alt ve üst tabanlar arasında kalan açıların toplamı 180° ‘dir.

*

*

*

*

*

*

 

Ardışık iki açının açıortayları birbiriyle dik olarak kesişir.

 

 

*

*

*

*

 

İki köşegen çizildiğinde birbirine eş alanlı bölgeler oluşur.

 

 

*

*

*

*

 

Köşegenleri birbirine eşittir.

 

 

 

 

*

*

 

Köşegenler dik kesişir.

 

 

 

*

 

*

*

Köşegenler birbirini ortalar.

 

 

*

*

*

*

 

Köşegenler açıortay olur.

 

 

 

*

 

*

 

Tepe açısına ait köşegeni açıortay olur.

 

 

 

*

 

 

*

Ardışık açıların ölçüleri toplamı 180° ‘dir.

 

 

*

*

*

*

 

Bütün kenar uzunlukları birbirine eşittir.

 

 

 

*

 

*

 

Alan, köşegenler çarpımının yarısıdır.

 

 

 

*

 

*

*


0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Ehli Küfre Benzemek24.04.2015 - 0 Yorum Dünyanın şu acayip ortamında, artık herşey herşeye karışmış durumda iken iman sahibi biz müslümanların, imanlarını muhafaza etmenin ne kadar zor olduğunun idarki içindeyiz. Şeytan ve şeytanlaşmış insanlar; iman kalelerini yıkmak için her yönden…
  • Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler18.03.2010 - 0 Yorum 160- Aşağıdaki on sebebden ötürü oruç tutmamak veya tutulmuş bir orucu bozmak mubahtır:     1) Yolculuk: Ramazanda en az üç günlük (on sekiz saatlik) bir yere gidecek olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün…
  • Matematiksel Modelleme ve Problem Çözme18.04.2015 - 0 Yorum Modelleme ile ilgili önemli sorulardan birisi, modelleme ile problem çözme arasında bir fark olup olmadığı; eğer varsa bu farkın ne olduğudur. Matematiksel modelleme en çok geleneksel sözel problemlerle karıştırılabilmektedir. Reusser ve…
  • Daniel Bernoulli28.01.2011 - 0 Yorum Daniel Bernoulli (8 Şubat 1700 – 17 Mart 1782) İsviçreli matematikçi ve fizikçidir. Bernoulli ailesindeki ünlü matematikçilerdendir. Özellikle matematiği akışkan mekaniği alanına uyarlamasıyla bilinir. Olasılık ve istatistik alanındaki…
  • Transkripsiyon Alfabesi- Arapça Harfler03.04.2013 - 4 Yorum"Transkripsiyon, sözlüklerde şu şekilde tanımlanır: “Bir yazı şeklinden başka bir yazı şekline çevirmedir.” (D. Mehmet Doğan,Büyük Türkçe Sözlük, 11. Baskı, iz Yayıncılık, İstanbul 1996.) “Bir metnin fonetik özelliklerini gösteren çeşitli işaretlere…
  • Güneş ve Ay Tutulması Namazları30.11.2010 - 1 YorumKüsûf (Güneş Tutulması) Namazı: Güneş tutulduğu zaman, cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve ikametsiz en az iki rekât namaz kıldırır. İmam Azam'a göre gizlice ve iki imama göre de aşikâre olarak fazla mikdar kıraatta bulunur. Her rekâtında bir…
  • Üç Heykel Hikayesi23.09.2012 - 0 Yorum İki komşu ülkenin hükümdarları birbirleriyle savaşmazlar ama her fırsatta birbirlerini rahatsız ederlerdi. Doğum günleri, bayramlar da ilginç armağanlar göndererek karşıdakine zekâ gösterisi yapma fırsatlarıydı. Hükümdarlardan biri, günün birinde…
  • Pisagor Teoremi ve sonuçları13.11.2020 - 0 YorumDik üçgende dik kenarların uzunluklarının kareleri toplamı, hipotenüs uzunluğunun karesine eşittir. İşte bu kural pisagor teoremi olarak isimlendirilmiştir. Mezopotamya, Mısır, Hint ya da Çinli matematikçiler, pisagor teoremini birbirinden…