Reklam ve Sponsorluk

REKLAM KURALLARI 
1.Kesinlikle müstehcenlik,şiddet, korku,kumar...vs gibi kanunen yasaklanmış içeriklerin reklamı yapılmaz. 

2.Reklam bannerlarınız boyutları ilgi alan boyutunda olmak zorundadır.  

3.Reklam vereceğiniz site güncel içerikli ve doğru bilgilendirme yapan bir site olmalıdır. 

4.Reklam Bannerlarınız ve site bilgileri ile birlikte iletişim bölümünden mail atarak reklam başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz. 

 5.Reklam başvurunuz site adresiniz incelendikten sonra kabul edilecektir.

SPONSOR OLMAK için; Bilgi ve iletişim çağında yaşadığımız günümüzde rakipler arasından ön plana çıkmak, farkındalık yaratmak, hedef kitleyle duygusal bir bağ kurmak ve az bütçelerle geniş kitlelere ulaşmak önemli bir yer teşkil etmektedir. Doğru yapılan sponsorluklar hedef kitleye en kısa yoldan ve etkili şekilde ulaşır. Bilinçli bir şekilde yapılan yardımlarınızın karşılığı elbette doğru sonuçlara vesile olacaktır. 
Tüketicilerimiz, reklamın parası ödenerek yayınlandığını bildiği için reklama ön yargılı yaklaşırken, önem verdiği konudaki sponsorluklardan daha çok etkilenir.Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, kamuoyu artık topluma katkıda bulunan şirketlere daha çok itibar ediyor ve bu tercihi tüketime de yansıtarak satışları arttırıyor. Kendi şirketinizin tanıtımının yanı sıra bir eğitim faaliyeti olan sitemizin de geliştirilmesine doğrudan vesile olmanız bizi mutlu edecektir.

  • Sitemizin yazı işlerinin denetimi ve geliştirilmesi, 
  • Sitemizde yer alan işitsel ve görsel öğe içeriğinin arttırılması,
  • Site içeriğinin arttırılarak zenginleştirilmesi ve daha çok ziyaretçiye hitap edebilmesi için reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yapılması,
  • Hedef kitlemiz olan eğitim camiasına ulaşımın hızlı bir şekilde sağlanması,
  • iletişim ve eğitim işlerinde koordinasyonun sağlanması ve etkili unumların gerçekleştirilmesi,
  • Hedef kitlemizden gelen istek ve görüşlerin hızlı bir şekilde değerlendirilip sonuca ulaştırılması,

...gibi etkinlikler açısından sitemizin geliştirilmesine destek olmak isteyenleri sponsor olmak üzere bekleriz.

Radyo Televizyon ve Diğer Medya Kuruluşlarının Reklam Kuralları Nelerdir?

Görsel- İştisel Medya Kuruluşları açısından önemli bir husus reklamlardır. Reklamlar esasen Kablolu TV ve ücretli yayın yapan bazı kanallar hariç olmak üzere görsel-işitsel medyanın en önemli gelir kaynağı konumundadır. Başka bir ifade ile bu kuruluşların yayınlarını sürdürebilmeleri için reklama ihtiyaçları bulunmaktadır. Ancak reklamların belirli bir düzene konulması sektörün devamı açısından da önemlidir. Zira bu hem rekabet kurallarının sağlanması ve buna bağlı kartelleşmenin önlenmesi hem de izleyici – dinleyici kitlesinin yayınlardan yararlanmasında hakkaniyetin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle reklam kuralları Radyo ve Televizyon Yayınlar Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerde ayrıntısı ile düzenlenmiştir. Kanuna göre;
  1. Reklamlar program arasına yerleştirilir. Programın bütünlüğü, değeri ve hak sahiplerinin hakları zedelenmeyecek biçimde bir program içine de yerleştirilebilir.
  2. Birbirinden bağımsız bölümleri olan programlarda veya spor programları ile benzer yapıda aralar içeren olay ve gösteri programlarında, sadece bölüm veya devre aralarına yerleştirilebilir. Reklamlar arasında en az yirmi dakika süre bulunmalıdır.
  3. Konulu filmlerin veya televizyon filmlerinin (diziler, eğlence programları ve belgeseller hariç) süreleri kırkbeş dakikadan fazla olması halinde, her kırk beş dakikalık süre sonunda bir kez olmak üzere reklam için kesinti yapılabilir. Film kırk beş dakikadan fazla ise kırkbeş dakikadan sonraki zamanda her yirmi dakika aralıkla reklam yerleştirilebilir.
  4. Hiçbir dini tören yayınına reklam alınamaz. Haber bültenleri, güncel programlar, çocuk programları otuz dakikadan kısa oldukları takdirde reklamla kesilemezler.
  5. Her türlü yayında gizli reklam yapılması yasaktır.
İlgili yönetmelikte ise genel reklam ilkeleri şu şekilde belirtilmiştir:
  1. Adil ve dürüst olmalıdır
  2. Yanıltıcı ve tüketicinin çıkarlarına zarar verecek nitelikte olmamalıdır.
  3. İnsan onurunu zedeleyici biçimde yapılmamalıdır.
  4. Irk, cinsiyet veya milliyet alanlarında ayrımcılık içermemelidir.
  5. Dini veya siyasi inanışlara saldırıda bulunmamalıdır.
  6. Türk ve yabancı devlet büyüklerine, dini kişilere ve dini konulara yer verilmemelidir.
  7. Kamu sağlığı ve güvenliğini zedeleyecek davranışları desteklememelidir.
  8. Çevre koruma konusunu zedeleyecek davranışları desteklememelidir.
  9. Reklamcı, programların içeriğine hiçbir şekilde müdahalede bulunmamalıdır.
  10. Çocukların doğrudan kullanmadıkları veya kullanamayacakları ürün veya hizmetlerin tanıtılmasında, çocukların yer aldığı ifade ve görüntülere yer verilmemelidir.
  11. Çocuklara yönelik ve içinde çocukların kullanıldığı reklamlarda, çocukların çıkarlarına zarar verecek unsurlar bulunmamalı ve çocukların özel duyguları göz önünde bulundurulmalıdır.
  12. Haber ve güncel programları düzenli olarak sunan kişilerin görüntü ve seslerine reklamlar ve tele-alışverişlerde yer verilmemelidir.
15 yaşından küçükler için ise mevzuatta ayrıca düzenlemelere yer verilmiştir. Buna göre; 15 yaş ve altındaki izleyici kitleye yönelik ve bu kitlenin tüketebileceği ürün ve hizmetleri kapsayan reklamlar, çocuklara yönelik reklamlardır. Çocuklara yönelik olan veya onları etkileme olasılığı bulunan reklamlar ile içinde çocukların kullanıldığı reklamlarda, çocukların fiziksel, zihinsel, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz etkileyebilecek unsurlar bulundurulmamalıdır.Alt yazı, çerçeve ve doğrudan satış reklamları tekniği çocuklara yönelik programların yayını esnasında kullanılamaz. Çocuklara yönelik reklam ve tele-alışveriş yayınları aşağıdaki ilkelere uygun olarak yapılmalıdır:
  1. Çocukların deneyimsizliğini veya saflığını kullanarak, bir ürün veya hizmeti satın almaları doğrudan teşvik edilmemelidir.
  2.  Bir ürün veya hizmete sahip olmanın veya kullanmanın, diğer çocuklara göre fiziksel, sosyal veya psikolojik bir üstünlük sağlayacağını veya bu ürüne sahip olmamanın aksi yönde sonuç yaratacağını ileri sürecek mesajlar verilmemelidir.
  3.  Çocukların sahip olduğu deneyimi göz önünde bulundurarak, bu kapsamdaki yaş gruplarında gerçek dışı beklentilerin yaratılmasına neden olunmamalıdır.
  4.  Çocukların reklamı yapılan bir malın veya hizmetin satın alınması için, ana- babalarını veya başkalarını ikna etmelerine yönelik doğrudan bir çağrı içermemelidir.
  5.  Çocukların ana-babalarına, öğretmenlere veya diğer kişilere duyduğu özel güven kötüye kullanılmamalı; otoriteyi ve sorumluluk duygusunu ortadan kaldıracak biçimde yayınlanmamalıdır.
  6. Çocuklar, kendileri veya çevreleri için tehlikeli araç, gereç ve nesneleri kullanırken veya oynarken gösterilmemelidir.
  7. Çocukları tehlikeli duruma sokabilecek veya tanımadıkları kişilerle ilişki kurmaya ya da bilmedikleri veya tehlikeli yerlere gitmeye teşvik edebilecek hiçbir ifade veya görsel sunum içermemelidir.
  8. Reklamı yapılan ürünün gerçek boyutları, değeri, özellikleri, dayanıklılığı ve performansı hakkında çocukların yanıltılmasına sebep olabilecek ifade veya görsel sunumlara yer verilmemelidir. Eğer ürünün kullanımı ek bir malzeme gerektiriyorsa (örneğin pil) ya da gösterilen veya tarif edilen sonucu alabilmek için başka malzemelere gerek varsa (örneğin boya) bu durum açıkça belirtilmelidir.
  9.  Ürün veya hizmetin kullanımının gerektirdiği beceri, olması gerekenden az gösterilmemelidir. Ürün veya hizmetin kullanım sonuçları gösterilirken, hedef kitlenin yaş grubu dikkate alınarak ortalama bir çocuğun ulaşabileceği sonuç açık ve anlaşılabilir bir sunumla verilmelidir.
  10.  Ürün veya hizmet fiyatı, çocuklar tarafından gerçek değerinin yanlış bir şekilde algılanmasına yol açacak şekilde verilmemelidir. Hiçbir reklam, reklamı yapılan ürün veya hizmetin her aile bütçesinin olanaklarıyla sağlanabileceğini ima etmemelidir.
  11.  Özellikle tele-alışveriş yayını yoluyla, ürün ve hizmetlerin satış veya kiralanmaları için çocukların sözleşme yapmalarını ima edecek ifadelere yer verilmemelidir.
Ayrıca haksız rekabetin söz konusu olmaması açısından yönetmelik bazı yayın ilkeleri belirlenmiştir. Buna göre şu yayın ilkelerine uyulmalıdır:
  1. Reklamı yapılan ürün ve hizmetlere verilen ödül, madalya ve sertifika gibi üstünlük ima eden unsurların, en az ülke düzeyinde kabul görmüş yarışma sonuçlarına veya üniversitelerin veya kanunla kurulmuş bilimsel kurumların değerlendirilmelerine dayandırılmadan duyurulmaması, bilimsel ve istatistiki bilgilerin tüketici tercihlerini gerçek durumun aksine yönlendirecek şekilde verilmemesi,
  2. Ürün ve hizmetlerle ilgili sınai mülkiyet hakları ve ticari unvanlar konusunda yanlış ve yanıltıcı bilgi verilmemesi, bir başka işletmenin unvanı, amblemi, logo ve diğer özgün kurumsal kimlik unsurlarının haksız biçimde kullanılmaması,
  3. Reklamı yapılan ürün ve hizmetlerle birlikte karşılıksız olarak verilen ürün veya hizmetlerin veya ikramiyelerin gerçek durumu yansıtması veya taahhüt edilenden farklı olmaması,
  4.  
  5. Uzun süreden beri pazarlanan bir ürün veya hizmetin, yeni bir ürün veya hizmet olduğu izlenimini verecek şekilde duyurulmaması,
  6.  
  7. Başka ürün ve hizmetlere ait reklamların genel düzeninin, metninin, sloganının, görsel sunumunun, müzik ve ses efektlerinin ve benzeri unsurlarının tüketiciyi yanıltacak ya da karışıklığa yol açacak şekilde taklit edilmemesi,
  8.  
  9. Haksız biçimde, bir başka firma, şirket ya da kurumun adı veya amblem, logo ve diğer özgün kurumsal kimlik unsurlarının; başka reklamların genel düzeninin, metninin, sloganının, görsel sunumunun, müzik ve ses efektlerinin tüketiciyi yanıltacak veya karışıklığa yol açacak biçimde kullanılmaması ve taklit edilmemesi.
Reklamlar ve tele-alışveriş yayınlarında, tüketiciyi aldatıcı düzeye ulaşan abartılı ifade ve görüntülere yer verilmemelidir. Ayrıca;

  1. Çeşitli anlamlara gelebilecek ifade veya kelimelerin, aldatıcı nitelikteki anlam ya da anlamları kullanılmamalıdır.
  2. Satış fiyatının açıklanmasında tüketiciye gerçek maliyet verilmeli, açıklanan indirimli bedel ile piyasada uygulanan bedel arasında bariz farklılık bulunmamalıdır.
  3.  
  4. Reklam mesajında ürün veya hizmetlerin içerik, miktar ve kalitelerine ilişkin yanlış ve yanıltıcı ifade ve görüntülere yer verilmemeli, ürün ve hizmetlerin yerine getirdiği fonksiyonlar hakkında gerçek durum yansıtılmalı, reklamı yapılan ürün veya hizmetin yerine daha kaliteli bir ürün veya hizmet görüntülenmemelidir.
  5. Reklamlar, ürünün veya hizmetlerin yapısı, içerik, miktar ve fonksiyonları gibi özellikleri; gerçek maliyeti, onarım, bakım, geri verme ve garanti koşulları; telif hakları, patent, mülkiyet hakları ve ticari unvanları, resmi tanınma, onay, madalya, ödül, diploma gibi konularda eksik bilgi vererek anlam karışıklığına yol açacak veya aldatıcı iddialar ileri sürecek, tüketiciyi doğrudan ya da dolaylı olarak yanıltabilecek ifadeler ya da görüntüler içermemelidir.
  6.  
  7. Reklamlarda bilimsel ve istatistiki bilgiler tüketicinin tercihlerini etkileyecek şekilde çarpıtılmamalı; iddiaları gerçekte sahip olmadıkları bir bilimsel temele sahipmiş gibi gösterecek terminoloji ve yersiz bilimsel ifadeler kullanılmamalıdır. Gerçek olmayan ve tanıklığına başvurulan kişinin tecrübesine dayanmayan hiçbir tanıklık ya da onay ifadesine yer verilmemeli veya atıfta bulunulmamalıdır.

http://www.medyahukuku.org/makale/radyo-televizyon-kuruluslarinin-reklam-kurallari-nelerdir/


Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar