2017 YGS-LYS Matematik Soru Dağılımı

Etiketler :

YGS-2017 Matematik soruları 2016 yılına göre okuma ve anlamaya dayalı sorular biraz daha zorlaştırılmış olmakla birlikte genel olarak lise müfredatı içerisinde yapılabilecek olan sorulardan oluştuğu gözlemlenmiştir. Sınava Matematik özelinde bakıldığında, soruların okuma ve anlamaya dönük olarak yorumlama kabiliyetini öne çıkarma amaçlı olduğu söylenebilir. 

Geometri sorularının adedinin geçmiş senelere göre arttırılarak, 11 olduğunu söylemek bu sene yapılan en farklı değişiklik olarak gözümüze çarpar. Soru dağılımı genel olarak 9.sınıf seviyesinde olmakla birlikte 10.sınıf Matematik konularından da 9.sınıf ağırlığına göre az da olsa karşımıza çıkmıştır. 2017 YGS'de Karmaşık Sayılar, Trigonometri, Binom gibi konulardan soru sorulmamıştır. Ünite ve konu analizi olarak aşağıdaki konu başlıklarından belirtilen sayı adedince sorular sorulmuştur.

YGS-2017 MATEMATİK

Soru Adedi

Temel Kavramlar

3

Rasyonel Sayılar

1

Sıralama

1

Basit Eşitsizlikler

1

Mutlak Değer

1

Üstlü İfadeler

2

Köklü İfadeler

1

Çarpanlara Ayırma

1

Oran-Orantı

1

Problemler

11

Fonksiyonlar

1

Kümeler

2

Olasılık

1

İstatistik-Grafikler

1

Polinomlar

1

Üçgenler

2

Dörtgenler

2

Çokgenler

1

Çember ve Daire

2

Katı Cisimler

2

Analitik Geometri

1

Vektörler

1

TOPLAM

40

LYS-2017 Matematik soruları işlem becerisi gerektiren ve iyi bir temel matematik becerisine sahip hızlı düşünüp anlamayla çözülebilecek sorular dan oluşmaktadır. Zorluk düzeyi geçmiş senelere göre biraz daha zorlaştırılmış olmakla birlikte, genel olarak lise bilgileri içerisinde yapılabilecek olan sorulardan oluştuğu gözlemlenmiştir. Sınavda 3 adet de açık uçlu/kısa cevaplı sorular sorulmuştur.

Soru dağılımı matematik müfredatı içerisinde yer alan bütün konuları kapsayacak biçimde geniş bir dağılım göstermektedir. Matematik lise müfredatında geniş bir şekilde anlatılmayan uzayda doğru ve düzlem konusundaki doğru ve düzlem denklemlerinden de 2 tane soru, toplam sembolünün kulllanımı ile alakalı 1 soru gelmiş ve bu sorular sınav sonrasında tartışmalara konu olmuştur.  Sınavın soru dağılımı aşağıda gösterilmiştir.

LYS MATEMATİK (LYS 2017)

Soru Adedi

Temel Kavramlar

1

Faktöriyel

1

Bölme ve Bölünebilme

1

OBEB-OKEK

1

Rasyonel Sayılar

1

Basit Eşitsizlikler

2

Mutlak Değer

1

Üslü İfadeler

1

Köklü İfadeler

2

Çarpanlara Ayırma

1

Oran-Orantı

1

Fonksiyonlar

3

Kümeler

2

Perm-Komb-Binom-Olasılık

2

Mantık ve İspat Yöntemleri

2

Modüler Aritmetik

1

2.Dereceden Denklemler

1

Eşitsizlikler

2

Polinomlar

3

Parabol

0

Trigonometri

4

Karmaşık Sayılar

2

Logaritma

3

Toplam Çarpım Sembolü

1

Diziler-Seriler

1

Limit

2

Türev ve Uygulamaları

5

İntegral

5

Konikler (Elips,Hiperbol,Parabol)

1

Üçgenler

6

Dörtgenler

5

Çember ve Daire

3

Katı Cisimler

2

Doğrunun analitik İncelenmesi

2

Çemberin Analitik İncelenmesi

1

Vektörler

2

Uzayda Doğru ve Düzlem

3

 

 

Açık Uçlu Sorular

 

Üçgenler

1

Bölme ve Bölünebilme

1

İntegral

1

TOPLAM

80


0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Çarpanlara ayırma özdeşlik Modellemeleri31.01.2022 - 0 YorumÇarpanlara ayırma sorularında sıklıkla karşılaşılan bazı özdeşlikler vardır. Matematikte özdeşlik, bilinmeyenin her değeri için doğru olan (açık önermeler) eşitliklerdir. Bir özdeşlik ifadesi, içerisinde bulunan değişkenlerin (bilinmeyenlerin)…
  • Leibniz Düşüncesi ve 23.04.2013 - 0 Yorum "Leibniz düşüncesinin en belirgin özelliği çok yanlı oluşudur. Leibniz, düşünce tarihinin yetiştirdiği, insan bilimlerinin bütününü ihata eden, en evrensel düşünürlerden biridir. Leibniz sadece bir filozof olmayıp, aynı zamanda …
  • İnsana sadakat yakışır görse de ikrah24.08.2012 - 0 Yorum İnsana sadakat yakışır görse de ikrah,  Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah (Ziya Paşa) (İnsan hayatta tiksinti verici hilelerle, kötülüklerle karşılaşsa bile Allah’a ve vatanına sadakatten vazgeçmemelidir, Allah doğruların…
  • Çemberler Yardımıyla Fraktal Oluşturma18.04.2013 - 0 Yorum Fraktal parçalanmış ya da kırılmış anlamına gelen Lâtince fractus kelimesinden gelmiştir. İlk olarak 1975'de Polonya asıllı matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından ortaya atıldığı varsayılır. Kendi kendini tekrar eden ama sonsuza kadar küçülen…
  • Çemberde Teğet Uygulamaları21.05.2014 - 0 Yorum Bir çemberde dışındaki bir noktadan çizilen ve çemberle sadece tek bir ortak noktası olan doğruya teğet doğrusu adı verilir. Merkezden bu doğruya yarıçap çizildiğinde 90 derecelik dik açı meydana gelir.
  • Tilavet Secdesi29.10.2010 - 0 YorumTilavet Secdesi ile ilgili Meseleler 364- Kur'an-ı Kerim'in surelerinde ondört secde ayeti vardır ki, bunlardan birini okuyan veya işiten her mükellefin bir secde yapması gerekir. Tilavet secdesi şöyle yapılır: Tilavet secdesi niyeti ile, eller…
  • Çemberde Açı Özellikleri18.04.2013 - 5 Yorum Bir çemberde iki küçük yayın eş  olması içi gerekli ve yeterli koşul, bu yayların merkez açılarının eş olmasıdır.  İki teğet arasında kalan yayın ölçüsü ile açının ölçüsü bütünlerdir .Yani ölçüleri toplamı 180 derecedir. Köşesi çemberin…
  • Yemek Duası22.09.2008 - 0 YorumYemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek (Bkz. Besmele) ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Peygamber efendimiz yemekten sonra (El-hamdü-lillahillezi etamena ve sakana ve cealena…