Üçgende Açılar

Etiketler :
Üçgen: aynı düzlem üzerinde bulunan ve doğrusal olmayan üç farklı noktayı, ardışık olarak birleştiren doğru parçalarının oluşturduğu kapalı, geometrik şekle üçgen (müselles) adı verilir.
...Açılarına göre üçgenler...
1) DAR AÇILI ÜÇGEN. Üç açısı da 90 dereceden küçük olan üçgenlerdir.
2) DİK AÇILI ÜÇGEN. Bir açısı 90 derece olan üçgenlerdir.
3) GENİŞ AÇILI ÜÇGEN. Bir açısı 90 dereceden büyük olan üçgenlerdir.

...Kenarlarına göre üçgenler...

1)Bütün kenar uzunlukları eşit olan üçgenlere Eşkenar Üçgen denir.

2)İki kenar uzunluğu eşit olan üçgenlere ikizkenar Üçgen denir.

3)Bütün kenar uzunlukları birbirinden farklı olan üçgenlere çeşitkenar üçgen denir.

1) Düzlem üzerinde verilen bir üçgenin iç açıları ölçüleri toplamı, 180 derecedir. 

Bu teoreminin ispatı yapılırken aşağıdaki üçgende, BC kenarına paralel olacak şekilde A köşesinden bir paralel doğru çizilir ve iç ters açılar A köşesinde işaretlenir. 

Üçgenin A köşesinde oluşan üç açının ölçüsü toplamı, şekilde de görüldüğü gibi yarım açı olacağından, üçgenin iç açıları ölçüleri toplamı, 180 derece olarak gösterilmiş olur. Bu ispat biçimi diğer köşeler için de synen kullanılabilir.

NOT: Küresel geometride üçgenin iç açıları ölçüleri toplamı 180 dereceden daha büyük olabilir. Aşağıda bir küre üzerinde çizilen üçgenin iç açıları toplamının 180 dereceden daha büyük olduğu görülüyor. 

Küresel bir cisimde -örneğin dünya yüzeyini kabul edebiliriz-, herhangi bir çokgen aldığımızda, -üçgen veya kare fark etmez-daima boyutlar, aynı şeklin düzlemde aldığımız geometrik kesitlerinden daha farklı olacaktır. Küresel yüzeyde çokgenin alanı büyüdükçe, çokgenin iç açıların toplamı da büyüyecektir.

2) Düzlem üzerindeki bir üçgenin bir dış açısı, kendisine komşu olmayan, iki iç açının ölçüleri toplamına eşittir.

3) Düzlem üzerinde verilen bir üçgenin tüm dış açıları ölçüleri toplamı, 360 derecedir.

Bu ispatı "üçgenin bir dış açısının ölçüsü, kendisine komşu olmayan iki iç açının ölçüleri toplamı eşittir" kuralı gereğince de yapabiliriz. Bu kuraldan her dış açı, iç açılar cinsinden yazılırve buna bakarak bütün dış açıları tek tek topladığımızda;

(b+c)+(a+c)+(a+b)=2(a+b+c)=2.180=360 derece bulunur.

Üçgende açılarla ilgili örnek sorulara ve çözümlerine ulaşmak için tıklayınız.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Çemberin çevresi integralle ispatı07.05.2021 - 0 YorumO merkezli ve r yarıçaplı bir dairenin çevre uzunluğunun, dairenin çap uzunluğuna (2r) oranı π sabit sayısını verir. Buna göre; Çemberin çevresi, çemberi çapı ile pi sayısının çarpımı ile bulunur. (Bkz. Çemberin Çevresi) Çemberin çevresi,…
  • Stewart Teoremi ve ispatı31.05.2018 - 0 YorumHerhangi bir üçgende, üçgenin bir köşesinden karşı kenara çizilen bir doğru parçasının uzunluğu, üçgenin diğer kenarları ve doğru parçasının karşı kenarda ayırdığı parçalar arasında bir bağıntı vardır. Bu bağıntı esasında, iki farklı üçgende ortak…
  • Küp açılımı özdeşlikleri ve modellemesi30.01.2022 - 0 YorumKüp açılımları ifade edilirken binom açılımı ve üç boyutlu cisimlerin hacim özelliklerinden yararlanılır. Küp; bütün kenarları birbirine eşit olan taban ve yan yüzeyleri kare olan üç boyutlu, kapalı bir geometrik cisimdir. Bir küpün hacmi, taban…
  • Şeyh Edebali'den Osman Bey'e18.06.2010 - 0 Yorum "- Ey Oğul!Beysin, bundan sonra öfke bize; uysallık sana... Güceniklik bize; gönül alma sana... Suçlamak bize; katlanmak sana... Acizlik yanılgı bize; hoş görmek sana... Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet…
  • Mutlu Sayılar Nedir?03.12.2010 - 0 Yorum "Sayının mutlusu, mutsuzu olur mu?" demeyin hemen. oluyor. madem mutlu sayı oluyor, neye göre oluyor? matematiksel açıdan bir açıklaması var tabi bunun. Aslında ciddi bir matematik ifadesi olarak bakılmayabilir duruma ama mutlu sayı ifadesi; özel…
  • Signum (İşaret) Fonksiyonu02.01.2022 - 0 YorumReel sayıların bir alt kümesinden Reel sayılara tanımlanan bir f fonksiyonu için, fonksiyonun 0'dan büyük olduğu yerlerde değerini 1'e eşleyen, fonksiyonun 0'a eşit olduğu yerlerde fonksiyonun değerini 0'a eşleyen ve fonksiyonun 0'dan küçük olduğu…
  • İki Vektörün Vektörel Çarpımı09.10.2014 - 10 Yorum İki vektörün vektörel çarpımı hesaplanırken vektörlerlerin standart birim vektörleri olan e1,e2 ve e3 vektörleri ile birlikte üçlü olarak determinant hesabı yapılır. Bu şekilde aşağıda verilen formülü ezberlemeden kolayca iki vektörün vektörel…
  • Georg Cantor13.10.2010 - 0 Yorum (3 Mart 1845 – 6 Ocak 1918), Ferdinand Ludwig Philipp George Cantor, Alman matematikçi. Kümeler kavramının kurucusudur. Kümeler arasında birebir eşlemenin önemini ortaya koymuş, "sonsuz küme" kavramına matematiksel bir tanım getirmiş ve gerçel…