Açıortay ve Özellikleri

Etiketler :
Herhangi bir açının ölçüsünü iki eş açıya bölen ışınlara açıortay denir. Eğer üçgenin iç açısını iki eşit ölçülü açıya bölen bir ışın varsa buna "iç açıortay" denir. Aynı durum üçgenin dış açısı için geçerli ise o zaman bu ışına "dış açıortay" adı verilir.

Açıortaydan açının kollarına inilen dikme uzunlukları birbirine eşittir.
Açıortaylar üçgenin iç bölgesinde bir noktada kesişir. Bu kesişim noktasına üçgenin iç teğet çember merkezi denir.
Açıortayların kesişim noktasına üçgenin iç teğet çember merkezi denir. Bu özellik ile ilgili aşağıdaki örnek soruları inceleyelim.
Bir üçgende herhangi bir açının iç açıortayı, üçgenin kenarları ve açıortayın ayırdığı kenar parçaları arasında aynı oranla ifade edilir. Kenarların, açıortayın ayırdığı parçalara oranı karşılıklı olarak sabittir.
İç açıortayın bu kurslını ispatlamak için, üçgenin Alan bağıntısını kullanabiliriz. Daha önce de söylediğimiz gibi açıortaydan açının kollarına inilen dikme uzunlukları birbirine eşittir demiştik. Bu dikme uzunlukları üçgenlerin yüksekliklerini ifade eder. Buna göre alanları oranlarsak, iç açıortay teoremi bulunmuş olur. (Bkz. Açıortay Teoremleri ve ispatı)
Üçgende açıortay teoremlerinin ispatlarını daha önce yayınlanmış yazımızda bulabilirsiniz. (Bkz. Açıortay teoremleri ve ispatları) Üçgendekii dış açıların açıortaylarını çizip birleştirdiğimizde üçgene ait dış teğet çemberleri bulmuş oluruz.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar