Pi sayısı nedir?

Etiketler :
Pi sayısı matematikte ilginç bir sayıdır. Herhangi iki sayının birbirine bölümü olarak ifade edilemeyen yani Rasyonel olmayan iraasyonel bir matematik sabitidir. Kısaca tanımlamak gerekirse bir çemberin çevre uzunluğunun çapına bölümü olarak ifade edebiliriz. 
Pi sayısı için çokgenlerden yola çıkılarak sezgisel olarak yaklaşık bir değere ulaşılabilir. Düzgün çokgenler kullanılarak çevre uzunlukları çap diyebileceğimiz ağırlık merkezlerini herhangi bir köşeye birleştiren doğru parçasına bölerek işlemi sonsuza kadar devam ettiğimizde pi sayısının bilinen 3.1415729...değerine yaklaştığını görebiliriz. Bu işlem defalarca çeşitli çokgenler için denendiğinde pi'nin değeri ortaya çıkar. 
pi sayısı sürekli yeni değerler üreten canlı bir sayıdır veya kavramdır. Bunu evrenin genişlemesine benzetebiliriz. Pi sayısının genişlemesi durduğunda yani pi sabit bir sayı olursa bu durumda sayının ölümü gerçekleşecek ve  evrenin de genişlemesi nihayet bulacaktır diyebiliriz. Aşağıdaki görsellerle konuyu anlamaya çalışalım.








 
Şekillerden de görülebileceği gibi çokgenin kenar sayısı ne kadar çok artarsa, çokgen gittikçe çember şekline benzer ve çokgenin çevresinin çokgenin çap uzunluğuna oranı pi sayısına (3,14..) yaklaşır. Kenar sayısı sonsuz çoklukta çizildiğinde yani genişleme sonsuza ulaştığında pi sayısı da gerçek değerine ulaşmış olur.


0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

En Çok Okunan Yazılar

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!