![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcqWtX2hEZ_CF27EH2JiCwgx7srXkUsz3IQ_J_x_iqtWo9AsV55qw2rECgNLZNUeSx0V5htq0DLmnAxBEIdA4Y3_VkCnwxurBmEEPDjgtN_cA5roEIgqItHZdGOpKsLIkRA8gmR97mOJs/s200/lhospital.jpg)
Limitinin 0/0 veya ∞/∞ olması durumunda pay ve paydanın türevinin ayrı ayrı alınması kuralına denir. Belirsizlik durumu ortadan kalkıncaya kadar türev almaya devam edilmesiyle, limitteki belirsizlik durumunun kaldırılması işleminden ibaret önemli bir türev kuralıdır. Bu yönteme L'Hopital ismi; 17. yüzyıl Fransız matematikçi Guillaume de l'Hôpital'ın, 1696 yılında yayımladığı "l'Analyse des Infiniment Petits pour l'Intelligence des Lignes Courbes" adlı kitabında açıklaması sonucu verilmiştir. Ancak yöntemin aslında Johann Bernoulli tarafından bulunduğu sonradan kabul edilmesine rağmen bu kural halen L-Hospital ismi ile kaynaklarda yer almaya devam etmektedir. L’Hospital, Bernoulli ile belli bir miktar aylık karşılığı anlaşma yapmış, birtakım problemleri ona çözdürmüş ve anlaşmayı kimseye söylememesini ondan istemiştir. Bu önemli limit kuralı da, ilk olarak bu şekilde ortaya çıkmış ve L’Hospital’in 1696’da yayımladığı matematik kitabıyla dünyaya tanıtılmıştır. Ancak yakın zamanda keşfedilmiştir ki L’Hospital kuralının ispatı ve ilgili örnekleri, Bernoulli’nin 1694 yılında L’Hospital’e yazdığı bir mektupta aynen bulunmaktadır. Yayınlanmış Eserleri: Analyse des infiniment petits pour l'intélligence des lignes courbes (Paris, 1696) Traité analytique des sections coniques (Paris, 1707) Recueil de l'académie des sciences (Paris, 1699-1701) Acta eruditorum (Leipzig, 1693-1699)
Bu kural limitte 0/0 belirsizliği için çok kullanışlı.çok teşekkürler..
YanıtlaSilL-hospital kuralı;Türev bilenler için limit 0/0 belirsizliklerinde daha kolay çözüm sağlamasına rağmen, artık lise müfredatı içinde yer almıyor.
Sil