Osmanlı Türkçesi Hikaye Örneği

Etiketler :
نصرالدين حواجه

بر گون بازارده نصرالدين حواجه نڭ چو والينى هرسيز چالمش . حواجه چو والينى آره مايوب طوغريجه قبرستانه گده رق هرسيزى بكله ميه باشله مش . بونى گورن افراد ا حواجم , هرسيزى آره مايوب قبرستانده نه ياپيورسن ? ديو سؤال اتمشلر.

حواجه : آره يوپده نيه زحمت أده جغم ,
نه قدر اوسته هرسيز اولرسه اولسن صونونده
او ده بورايه گله جق

Nasreddin Hoca

Bir gün pazarda Nasreddin Hoca'nın çuvalını hırsız çalmış. Hoca çuvalını aramayıp doğruca kabristana giderek hırsızı beklemeye başlamış, bunu gören efrad hocam hırsızı aramayıp kabristanda ne yaparsın diye sual etmişler. 

Hoca; arayıp da niye zahmet edeceğim. ne kadar usta hırsız olursa olsun sonunda o da buraya gelecek.


Aşağıda verilen hikayeyi de siz çeviriniz. (Hocanın çömlek hikayesi)

3 yorum:

  1. Latife:
    Bir ramazanı Şerif geldiğinde hoca, (merhum) kendi kendine''Niçin halka uyupda oruç tutacağım. Bir çömlek tedarik ederim günde çömleğe birer tane taş bırakırım taş otuzu bulunca bayramımı ederim''diyerek eylediği çömleğe günde bir taş atmaya başlar.Kızı görüp bir avuç taşda o doldurur. Bir gün hocaya '' bu gün ayın kaçıdır'' derler. Hocada' 'biraz sabır edin bakayım haber veririm' 'deyip eve gelir. Çöleği boşaltır saymaya başlar bakar ki çömlekte yüz yirmi adet olmuş. Kendi kendine eğer ben bunun doğrusunu söylersem sersemliğime hükmederler deyip verdiği karar üzerine halkının yanına gelince''Bugün ayın tam kırk beşidir''der.Derlerki hoca efendi ''bir ay otuz gündür'' Hoca derki '' Ben yine insaflı söyledim eğer çömlek hesabına bakacak olursanız bu gün ayın yüz yirmisidir''der.

    YanıtlaSil
  2. خواجه‌نك yazarken neden boşluk bırakıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Hoca" Kelimesi bu şekilde yazılır.Arada boşluk yok. Hocanın şeklinde yazılmıştır. "Hace" kelimesi ile aynı yazılışa sahiptir. hâce ~ خواجه

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar