Alt Küme sayısı formulü ispatı

Etiketler :
Bir kümenin bütün elemanları o kümeden farklı olan başka bir kümenin de aynen elemanları oluyorsa bu küme diğer kümenin alt kümesi olur. Alt küme sayısı kümenin eleman sayısı n olmak üzere, 
2 formülü ile hesaplanır. 
A={a,b,c} kümesinin alt küme sayısı 23=8 olarak bulunur.  Bu formülün ispatında kombinasyon konusundan yararlanılır. Kümenin alt kümelerini seçerken önce hiç elemanı olmayan boş küme seçilir. 

Hiç elemanı olmayan alt küme sayısı= C(n,0) 
Daha sonra sırasıyla 1 elemanlı alt küme sayısı= C(n,1) 
2 elemanlı alt küme sayısı= C(n,2) 
3 elemanlı alt küme sayısı= C(n,3) 
4 elemanlı alt küme sayısı= C(n,4) 
...................................................... 
...................................................... 
n elemanlı alt küme sayısı= C(n,n) şeklinde devam edildiğinde en son kümenin kendisi de bir alt küme olacağından en son olarak C(n,n) seçimi yapılır.

Buna göre yukarıda yazılan tüm alt kümeleri sayısı toplandığında; C(n,0)+C(n,1)+C(n,2)+C(n,3)+C(n,4)+....................+C(n,n) toplamı elde edilir. 

Bu toplam da Hayyam üçgeni olarak bilinen Pascal özdeşliğindeki katsayıları ifade eder ki bu katsayılar aynı zamanda Her hangi iki terimli ifadenin toplamı ya da farkının belli bir kuvvetini ifade eden Binom açılımın katsayılarını verir.  Aşağıdaki Hayyam Üçgeni ile ilgili tablodan da alt küme sayısının ispatı görülebilir.  (Bkz. Hayyam üçgeni)

(1+x)n=C(n,0)xn+C(n,1)xn1+............+C(n,n)  (Binom Açılımı)

Bu açılımda özel olarak bilinmeyen yerine (x=1) yazıldığında, n elemanlı bir küme için, alt küme sayısı: 2formulü elde edilmiş olur. 

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Ders Anlatım Föyleri-Dik Üçgen16.11.2014 - 0 YorumÖzel Üçgenler-"Dik Üçgen" konusu örnek ders anlatım föyü çeşitli ders kitaplarından yararlanılarak hazırlanmış olup, azami iki ders saati içersinde bitirilecek şekilde uygulanmalıdır.Öğretmenlere ders anlatımında yararlı olması amacıyla kullanıma…
  • Koni Alan ve Hacmi19.01.2012 - 0 Yorum Bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki bir noktaya birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği geometrik şekle koni adı verilir. Yüksekliği tabanın ağırlık merkezinden geçen koniye dik dairesel koni denir. Dik üçgenin…
  • Belirli integralde alan hesabı05.07.2024 - 0 YorumBir fonksiyonun grafiğinin eksenlerle arasında kalan alan, belirli integral yardımıyla bulunabilir. Bunun için hangi eksen ile arasında kalan alan soruluyorsa bu değişkene göre fonksiyonun integrali alınır. Uç sınırları bilinen kapalı aralık için…
  • Çemberde Kiriş Özellikleri17.06.2018 - 0 YorumBir çemberde kirişin çizilmesi için, çember üzerinde iki farklı noktanın belirli olması ve bu noktaların bir doğru parçasıyla birleştirilmesi gerekir. Buna göre çember üzerinde alınan iki farklı noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş adı verilir.…
  • Zindandan Mehmede15.07.2015 - 0 YorumZindan iki hece, Mehmed'im lâfta! Baba katiliyle baban bir safta! Bir de, geri adam, boynunda yafta... Halimi düşünüp yanma Mehmed'im! Kavuşmak mı? .. Belki... Daha ölmedim! Avlu... Bir…
  • Deccal Fitnesi ve Kehf Suresi11.03.2011 - 0 YorumBu yazı, uzun içerikli bir yazıdır; isterseniz yazının PDF halini görüntülemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz. "Deccal Fitnesi ve Kehf Suresi" by Kadir PANCAR"  Deccal, دجَلَ “de-ce-le” kökünden türeme bir isimdir. Yalan söylemek, bir şeyi…
  • Yeni Dünyada Lut kavmi Özentileri19.02.2015 - 2 Yorum “Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizi tanıyasınız diye sizi milletlere ve soylara ayırdık. Şüphesiz Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en fazla sakınanlarınızdır.” (Hucurât sûresi, 13) Bugünlerde…
  • 2015 LYS Matematik-Geometri Çözümleri (%20)15.06.2015 - 0 Yorum 2015 LYS matematik ve geometri sınavında çıkan soruların tamamı, sınavdan sonra ÖSYM tarafından yayınlanmamıştır. Bu sınavda ÖSYM basına örnek kitapçık olarak bazı soruları seçerek onların yayınlanmasına izin vermiştir. Sınava giren adaylar ÖSYM…