Noktanın Doğruya Uzaklığı

Etiketler :
Bir noktanın doğruya olan en kısa uzaklığı dik olan uzaklıktır. Bu uzaklık da aşağıda gösterildiği şekilde noktanın doğruya uzaklık formülü yardımıyla bulunur.
 

Birbirine paralel olan doğruların arasındaki uzaklık hesabı yapılırken noktanın doğruya uzaklık formülünden yararlanılır. Buradaki formülde paralel doğrular için eğimler eşit olduğundan doğruların arasındaki uzaklık hesabında noktanın doğruya uzaklığı formülünde sabit sayı diğer denklemde yerine yazılarak iki  paralel doğrunun arasındaki en kısa uzaklık hesaplanmış olur.

5 yorum:

  1. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. gayet anlaşılır bir açıklama olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Çok açıklayıcı olmuş Allah razı olsun :)

    YanıtlaSil
  4. A(x1,y1,z1) noktasının P....a1x+a2y+a3z+d1=0 düzlemine olan uzaklikm fomulunu ispatlayiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruyu "bir noktanın bir düzleme uzaklığı" başlığı altında bulabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse verilen nokta düzlem denkleminde yerine yazılır. Verilen A noktası ile rasgele P noktasının oluşturduğu AP konum vektörünün N normal vektörü üzerine dik izdüşüm vektörünün uzunluğu bize noktanın düzleme uzaklığını verir. Bunun için iç çarpım hesabı yapılır. AP konum vektörü ile N normal vektörü iç çarpımı hesaplanır. Bulunan değer N normal vektörün normuna bölünerek uzaklık bulunur.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Uyan ey gözlerim23.06.2012 - 0 Yorum Osmanlı Padişahlarından III.Murad, bir gün uykusuna yenik düşüp sabah namazına uyanamamış idi. Kendi düştüğü bu duruma çok üzülmüş ve o anda aşağıda paylaştığım "Uyan ey Gözlerim Uyan" şiirini kaleme almıştır. Uyan ey gözlerim gafletten uyan Uyan…
  • Doğruda Açılar ve özellikleri07.04.2020 - 0 YorumAçı; Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşimini ifade eden geometrik yere açı denir. Açının kollarından birisi, başlangıç kenarı; diğeri de bitiş kenarı olarak düşünüldüğünde saatin dönme yönündeki açılara negatif açı saatin…
  • Wolfram Alpha Android Uygulaması25.07.2014 - 0 Yorum Wolfram Alpha (Wolfram|Alpha olarak da yazılır), Matematiksel hesaplar yapan bilim insanlarının tercihlerinden biri olan Mathematica yazılımının geliştiricisi Stephen Wolfram'ın sahibi olduğu Wolfram Research tarafından geliştirilen bir bilgi…
  • Kurban Hükümleri14.09.2015 - 0 Yorum KURBAN Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde ibâdet ve Allâh’a yakınlık niyeti ile kesilen beş nevi hayvana (deve, koyun, keçi, manda ve sığır) kurban denir. Zarûrî ve aslî ihtiyaçları ve…
  • İki Ormancının Hikayesi 31.10.2011 - 4 YorumBir ormanda iki ormancı, kurumuş ağaçları kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, gün boyunca hiç ara vermeden çalışarak, bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçip ağaçları kesiyormuş. Bu adam gün boyu ne dinleniyor, ne de öğle yemeği…
  • Sarrus Kuralı12.01.2025 - 0 YorumDeterminat hesabında, kofaktör matrislerinden yararlanarak satır ya da sütuna göre açılım yapılarak hesaplama işlemi yapılır. (Bkz: Determinant Hesabı)  Bu şekilde determinant hesabının yanında bazı sık kullanılan kare matrislerin determinant…
  • Ahmed el-Farazi el-Hasib el-Mecriti19.04.2013 - 0 Yorum "Ebü'l-Kâsım Mesleme Ahmed el-Farazî el-Mecrîtî (ö. 398/1007) Endülüslü matematikçi ve astronomi âlimidir." Tam adı Ebû’l-Kâsım Mesleme b. Ahmed el-Farazî el-Hasîb el-Mecrîtî el-Kurtubî’dir. Mecrîtî’nin hayatı hakkında fazla bilgi…
  • Mukaddes Kitab Kuran-ı Kerim07.01.2009 - 0 Yorum“Kur’an-ı Kerim, Allah tarafından Cebrail vasıtasıyla mahiyeti bilinmeyen bir şekilde son peygamber Hz. Muhammed’e indirilen, Mushaflarda yazılan, tevatürle nakledilen, okunmasıyla ibadet edilen, Fatiha suresiyle başlayıp Nâs suresiyle…