Signum (İşaret) Fonksiyonu

Etiketler :
Reel sayıların bir alt kümesinden Reel sayılara tanımlanan bir f fonksiyonu için, fonksiyonun 0'dan büyük olduğu yerlerde değerini 1'e eşleyen, fonksiyonun 0'a eşit olduğu yerlerde fonksiyonun değerini 0'a eşleyen ve fonksiyonun 0'dan küçük olduğu yerlerde fonksiyonun değerini -1'e eşleyen fonksiyona, signum fonksiyonu denir. sgn ile gösterilir. signum olarak okunur. Signum fonksiyonun kritik noktaları, f(x)=0 denkleminin kökleridir. Signum fonksiyonun grafiği çizildiğinde, denklemin kökleri olan bu kritik noktalarda, grafik sıçrama yapar.
Signum fonksiyonun grafiği çizilirken, öncelikli olarak fonksiyonun kritik noktaları bulunur. Signum içindeki fonksiyon (veya denklem) 0'a eşitlenerek denklemin kökleri ,kritik noktalar olarak belirlenir.  Bu kritik noktalar grafik çiziminde ve fonksiyonun parçalı olarak ifade edilmesinde kullanılır. Buna göre fonksiyon, kritik noktalar dikkate alınarak, parçalı fonksiyon biçiminde yazılır. Parçalı fonksiyon biçimde yazılan signum fonksiyonu grafiği, buradaki her bir aralığa uygun olarak parça parça çizilir.

Signum (işaret) fonksiyonu, bazen tamdeğer fonksiyonu ile birlikte aynı soru içinde kullanılabilir. Bu durumda her iki fonksiyonun özellikleri ayrı ayrı kullanılarak işlem yapılır. Grafik çiziminde, tam değer ve signum fonksiyonun özellikleri birlikte ele alınır. Verilen fonksiyon, öncelikle parçalı fonksiyon biçiminde yazılır. Daha sonra bu fonksiyonun grafiği, parçalara uygun olacak şekilde çizilir. [Tamdeğer fonksiyonun özellikleri için ilgili yazıya bakabilirsiniz. (Bknz: Tamdeğer fonksiyonu)]

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Gündelik Hayatta Hiperbol Biçimleri16.04.2017 - 0 Yorum Sabit iki noktaya olan uzaklıkları farkı sabit olan noktaların geometrik yerine hiperbol adı verilir. Bu sabit noktalara da hiperbolün odak noktaları denir. Hiperbol eğrileri gündelik hayatta özellikle tasarım ve mimaride sıklıkla karşımıza çıkan…
  • Dizilerde indirgeme bağıntısı13.12.2023 - 0 YorumBir dizinin herhangi bir terimi, kendinden önceki bir veya birkaç terimin cinsinden tanımlayabilmek için yazılan bağıntıya indirgeme bağıntısı denir. İndirgemeli diziyi tanımlayan bağıntıya da indirgeme bağıntısı adı verilir. İndirgeme bağıntısı…
  • Bir gezi rotası: Seyitgazi-Bolvadin-Çay (Frig Yolu)02.08.2023 - 0 YorumYaz sıcağından bir Ağustos gününde, Eskişehir'den Afyon'a doğru yolculuk yaparken, kuru kuruya anayolu takip ederek bir seyahatin sıkıcı olacağı düşüncesinden hareketle iyi bir gezi rotası planladık. Bunun için klasik yolu fazla uzatmadan hemen…
  • Tony Crilly, Bilmeniz gereken 50 Matematik Fikri23.12.2014 - 0 Yorum Sıfırı kim keşfetti? Neden dakikada 60 saniye var? Sonsuz ne kadar büyük? Birbirine paralel çizgiler nerede kesişirler? Ve bir kelebeğin kanat çırpışı gerçekten de dünyanın diğer ucunda fırtınaya sebep olabilir mi? Artık okuldayken matematikte ne…
  • Karmaşık Sayılar ÖSYS Soruları20.04.2016 - 1 YorumKarmaşık Sayılar ile ilgili ÖSYM tarafından geçmiş yıllarda üniversite seçme/giriş sınavlarındaki sorulardan yayınlanmış olan soruları incelemek için tıklayın...
  • 2015 LYS Matematik-Geometri Çözümleri (%20)15.06.2015 - 0 Yorum 2015 LYS matematik ve geometri sınavında çıkan soruların tamamı, sınavdan sonra ÖSYM tarafından yayınlanmamıştır. Bu sınavda ÖSYM basına örnek kitapçık olarak bazı soruları seçerek onların yayınlanmasına izin vermiştir. Sınava giren adaylar ÖSYM…
  • Transkripsiyon Alfabesi- Arapça Harfler03.04.2013 - 4 Yorum"Transkripsiyon, sözlüklerde şu şekilde tanımlanır: “Bir yazı şeklinden başka bir yazı şekline çevirmedir.” (D. Mehmet Doğan,Büyük Türkçe Sözlük, 11. Baskı, iz Yayıncılık, İstanbul 1996.) “Bir metnin fonetik özelliklerini gösteren çeşitli işaretlere…
  • Kenarortay ve Özellikleri06.04.2020 - 0 YorumKenarortay, bir üçgende herhangi bir kenarın orta noktasını, o kenara ait karşı köşeye birleştiren doğru parçasıdır.Kenarortayların kesiştiği noktaya o üçgenin ağırlık merkezi denir ve G harfi ile adlandırılır. Bir üçgende ağırlık merkezi…