Signum (İşaret) Fonksiyonu

Etiketler :
Reel sayıların bir alt kümesinden Reel sayılara tanımlanan bir f fonksiyonu için, fonksiyonun 0'dan büyük olduğu yerlerde değerini 1'e eşleyen, fonksiyonun 0'a eşit olduğu yerlerde fonksiyonun değerini 0'a eşleyen ve fonksiyonun 0'dan küçük olduğu yerlerde fonksiyonun değerini -1'e eşleyen fonksiyona, signum fonksiyonu denir. sgn ile gösterilir. signum olarak okunur. Signum fonksiyonun kritik noktaları, f(x)=0 denkleminin kökleridir. Signum fonksiyonun grafiği çizildiğinde, denklemin kökleri olan bu kritik noktalarda, grafik sıçrama yapar.
Signum fonksiyonun grafiği çizilirken, öncelikli olarak fonksiyonun kritik noktaları bulunur. Signum içindeki fonksiyon (veya denklem) 0'a eşitlenerek denklemin kökleri ,kritik noktalar olarak belirlenir.  Bu kritik noktalar grafik çiziminde ve fonksiyonun parçalı olarak ifade edilmesinde kullanılır. Buna göre fonksiyon, kritik noktalar dikkate alınarak, parçalı fonksiyon biçiminde yazılır. Parçalı fonksiyon biçimde yazılan signum fonksiyonu grafiği, buradaki her bir aralığa uygun olarak parça parça çizilir.

Signum (işaret) fonksiyonu, bazen tamdeğer fonksiyonu ile birlikte aynı soru içinde kullanılabilir. Bu durumda her iki fonksiyonun özellikleri ayrı ayrı kullanılarak işlem yapılır. Grafik çiziminde, tam değer ve signum fonksiyonun özellikleri birlikte ele alınır. Verilen fonksiyon, öncelikle parçalı fonksiyon biçiminde yazılır. Daha sonra bu fonksiyonun grafiği, parçalara uygun olacak şekilde çizilir. [Tamdeğer fonksiyonun özellikleri için ilgili yazıya bakabilirsiniz. (Bknz: Tamdeğer fonksiyonu)]

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

En Çok Okunan Yazılar