Eşkenar Dörtgen ve Özellikleri

Etiketler :

Bütün kenar uzunlukları birbirine eşit olan paralelkenara eşkenar dörtgen denir. Paralelkenarın tüm özelliklerini sağlar.  (Bkz: Paralelkenar Özellikleri)

Eşkenar dörtgenin karşılıklı açıları eşittir. Paralelkenardaki gibi ardışık açılar birbirini bütünler, yani 180 dereceye tamamlar. 

Eşkenar dörtgenin köşegenleri birbirini ortalar. Paralelkenardan farklı olarak eşkenar dörtgende, köşegenler birbirine diktir; yani eşkenar dörtgenin köşegenleri birbiriyle dik olarak kesişir. Eşkenar dörtgenin köşegenleri açıortaydır. Köşegenler birbirine eşit uzunlukta değildir.

TEOREM: Bir paralelkenarın köşegenleri dik ise, bu paralelkenar eşkenar dörtgen olur. İspatı yapılırken eşlik teoremleri kullanılabilir. Aşağıda bu teoremin ispatı detaylıca verilmiştir. 


Eşkenar dörtgende köşegenler çizildiği zaman açıortay olacağından, köşegenler yardımıyla eşkenar üçgenin iç bölgesinde dört tane birbirine eş üçgen meydana gelir. Eşlik teoreminden K.A.K eşliği ile bu üçgenlerin eşliği gösterilebilir.


Eşkenar dörtgenin bütün kenar uzunlukları aynı olduğundan, bir köşeden karşı kenara çizilen yüksekliklerin uzunlukları eşkenar dörtgenin her köşesi için aynı olur. Buna göre eşkenar üçgenin alanı, bir kenara ait yükseklik ile taban kenarının çarpımına eşit olur. 

Eşkenar dörtgenin alanı, köşegenler yardımıyla da bulunabilir. Buna göre eşkenar dörtgenin alanı, köşegenler çarpımının yarısı kadar olur. Eşkenar dörtgenin çevresi ise bütün kenarları birbirine eşit olduğundan bir kenarının dört katı olur.

Eşkenar dörtgen, bir teğetler dörtgenidir. (Bkz. Teğetler Dörtgeni) İçine çizilen çember eşkenar dörtgenin kenarlarına teğet olur ve teğetlerin parçaları birbirine eşit olur. Eşkenar dörtgen köşelerinden geçecek bir çevrel çember çizilemez. Eşkenar dörtgende kenarların orta nokataları birleştirildiği zaman, ortada bir dikdörtgen meydana gelir.  







Eşkenar dörtgen sorularında, genellikle pisagor teoremi, öklid bağıntıları, açıortay teoremleri sıklıkla kullanılır. Eşkenar dörtgende köşegenler dik kesiştiğinden ek çizgiler yardımıyla, öklid ve pisagor bağıntıları soru çözümünde kolaylık sağlar. Ayrıca köşegenler açıortay olduğundan iç açıortay teoreminin de bazı sorularda kullanılması gerekebilir. Sıklıkla 30-60-90 ve 45-45-90 özel üçgenleri sorularda karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle özel açılı üçgenlerin özellikleri iyi bilinmelidir. (Bkz. Açılarına göre Özel Üçgenler)

Eşkenar dörtgenin alanı, vektörel olarak da ifade edilebilir. Eşkenar dörtgende köşegenler birbiriyle dik olarak kesiştiği için, köşegen vektörleri verilen bir eşkenar dörtgenin alanı, köşegen vektörlerinin normlarının çarpımının yarısı olur.

2 yorum:

  1. siz adamsınız gerçekten sitenizi her açıdan çok yararlı buldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Derslerinizde başarılar diliyorum...

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Bir gezi rotası: (Yalvaç-Beyşehir-Konya)22.07.2023 - 0 YorumYine günü birlik bir gezi planlaması ile tatilimizi değerlendirme imkanı bulduk. Özel araç ile yaklaşık 200 km'lik bir rota içinde Hitit, Roma, Osmanlı dönemlerine ait çeşitli tarihi yapıları görmek için Yalvaç-Beyşehir-Konya istikametinde yola…
  • Matematik günlük hayatta ne ise yarar?19.11.2008 - 0 YorumNeden Matematik?Matematik cok evreli bir bilimdir. Yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir. Çağlardan çağlara taşınan ulusal sınır tanımayan görkemli, sağlam, güvenilir ve…
  • İntegralde basit kesirlere ayırma yöntemi02.07.2024 - 0 YorumRasyonel şekilde verilen bir fonksiyonun integrali alınırken bazen pay kısmında yer alan ifade payda kısmında yer alan ifadeye polinom bölmesi yapılarak integral basit kesirlere ayrılır ve ayrılan basit kesirler ayrı ayrı hesaplanarak integral alma…
  • Kirişler Dörtgeni14.04.2019 - 0 YorumBir çember üzerinde yer alan iki farklı noktayı birleştiren doğru parçasına "kiriş" adı verilir. Çember üzerinde alınan dört farklı noktanın kirişler yardımıyla birleştirilmesiyle bir dörtgen meydana gelir. Köşe noktaları bir çember üzerinde buluna…
  • Çile30.07.2015 - 0 Yorum Gâiblerden bir ses geldi: Bu adam, Gezdirsin boşluğu ense kökünde! Ve uçtu tepemden birdenbire dam; Gök devrildi, künde üstüne künde... Pencereye koştum: Kızıl kıyamet! Dediklerin çıktı, ihtiyar bacı! …
  • İyi bir Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?07.02.2009 - 0 Yorum Kişinin başarıyı yakalaması, gerekli şartların oluşturulmasıyla mümkündür. Bu gerek şartlardan biri de “çalışma ortamı”dır. Okul dışında çalışma için kullanılacak ortamlar da eğitim öğretime uygun olmalıdır. Çalışmada kullanılacak mekânlar bazı…
  • Tıkandı Baba Hikayesi11.07.2016 - 0 Yorum Bir nükte olarak söylenen "Vermeyince Mabud neylesin Mahmud" sözünün hikayesi hakkında şöyle bir hal nakledilir. Osmanlı devleti zamanında Sultan Mahmud kıyafet değiştirip, beraberinde sadrazam ve birkaç muhafız ile halkı teftişe çıkmış.…
  • YKS 2018-2024 Sayısal Bilgileri16.07.2024 - 0 YorumÖSYM tarafından daha önceleri YGS ve LYS olarak uygulanan sınav sistemi, 2018 yılından itibaren değiştirilerek YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adını almıştır. Bu yeni sınav sistemine göre hazırlanan 2018-2023 yılları arası YKS istatistiklerine…