İki Vektörün Vektörel Çarpımı

Etiketler :
İki vektörün vektörel çarpımı hesaplanırken vektörlerlerin standart birim vektörleri olan e1,e2 ve e3 vektörleri ile birlikte üçlü olarak determinant hesabı yapılır. Bu şekilde aşağıda verilen formülü ezberlemeden kolayca iki vektörün vektörel çarpımı bulunmuş olur. 
Vektörel çarpım yardımıyla taşıyıcı kolları vektör biçiminde verilen bir paralelkenarın alanı da bulunabilir. Aynı şekilde Uzayda lineer bağımsız  , a, b ve c üzerinde kurulu paralelyüzün hacmi, <axb,c> vektörel çarpım ve iç çarpım yardımıyla hacim hesabı yapılır.

Vektörel çarpımın özellikleri vektörel çarpımın tanımından yola çıkarak iki boyutta rahatlıkla görülebilir. Üç boyutlu uzayda da özellikleri benzer biçimde gösterebiliriz. Burada vektörel çarpım ile iç çarpım arasındaki ilişki de görülür.


Konu ile alakalı hazırladığımız uygulama testini indirip çözerseniz vektörel çarpım hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Testte yer alan sorular; vektörel çarpımın kullanım yerleri baz alınarak lise düzeyine uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. (Klasik açık uçlu soru ve test tipi sorularından oluşan toplam 20+8=28 soruluk konu kavrama testini indirmek için tıklayınız.

10 yorum:

  1. En iyi açıklamayı bulduğum güzel site...

    YanıtlaSil
  2. Tam lys mantığı direk ezber

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada yazılan notlarımız, lise düzeyine uygun biçimde hazırlanmıştır.

      Sil
  3. Helal ossuuun

    YanıtlaSil
  4. Adamsınız len siz helal olsun

    YanıtlaSil
  5. İlk başta verilen determinant bilgisi yanlış yazılmış =|

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır. sen işlemlerini bir daha kontrol et istersen...bende aynı sonuçları buldum iki soru da da...

      Sil
  6. şu soruların cevabını da verin de tam olsun. Saygılar

    YanıtlaSil
  7. vektor kavramı eski bir kavramdır. artık "d/m½"=vector kavramı vardır. d = xyz nin birbirleriyle toplanıp kareköküne bölünmesi, onun x le çarpılmasıdır. m½ ise y nin z ile çarpılmasıdır

    YanıtlaSil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • En Güzel Salat ve Selamlar O'na Olsun02.01.2015 - 0 Yorum Bugün Alemlere rahmet peygamber efendimizin doğum günü sene-i devriyesi olan Mevlid Kandilidir. Bugünü ifade edecek en güzel söz; Allah Rasülüne içten gelerek yapılan salat ve selamdan ibaret olan mübarek sözlerdir. Tüm İslam alemi olarak Mevlid…
  • Şehadet Mertebesi07.09.2015 - 0 YorumŞehidler ve Onlara Ait Hükümler     628- Şehidlik büyük bir derecedir. Allah yolunda canını veren bir müslümana "Şehîd" denir, çoğulu Şüheda'dır. Böyle bir adama şehîd denilmesi, ya cennete gireceğine şahidlik yapıldığı veya ölümü anında…
  • Dik Üçgen ve temel özellikleri11.12.2020 - 0 YorumBir açısının ölçüsü 90° olan üçgene "dik üçgen" denir. Dik üçgende 90° nin karşısındaki kenara "hipotenüs", diğer kenarlara da "dik kenar" adı verilir. Hipotenüs, dik üçgendeki en uzun kenardır. Hipotenüs kelimesi, Yunancada ‘karşılıklı gerilen’…
  • Genişletilmiş Reel sayılar kümesinde limit26.08.2016 - 0 Yorum Genişletilmiş Reel sayılar kümesinde limit işlemleri yapılırken önce Genişletilmiş Reel Sayılar kümesinin özelliklerinin bilinmesi gerekir. Aşağıdaki örnekleri incelediğinizde bu küme üzerinde limit işlemleri yapmak daha kolay hale…
  • İlitam 2.Sınıf 2.Dönem Arasınav Soruları 201415.04.2014 - 0 YorumANKARA ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAVI İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI (YARIYILLIK) 12-13 NİSAN 2014 CUMARTESİ ÖĞLEDEN SONRA - PAZAR ÖĞLEDEN SONRA OTURUMLARI DERSLER: TEFSİR METİNLERİ2, HADİS…
  • Menelaus Teoreminin İspatı22.05.2013 - 2 Yorum İskenderiyeli Menelaus (MS.70 – 140), matematikçi ve gökbilimcidir. Yaşamı hakkında çok az bilgi bulunan Menelaus'un hayatını İskenderiye'de geçirdiği çocukluk yıllarının ardından Roma'ya taşındığı tahmin edilmektedir. İskenderiyeli Pappus ve…
  • Matematik Öğretiminde Müzik24.02.2011 - 0 Yorum "Müzik ile bilişsel aktivitelerin gelişimi konusunda yıllardır çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Ancak medya tarafından ençok ilgi gören araştırma 1993'te "Mozart Etkisi" (Mozart Effect) olarak duyurulmuş ve çok dikkat çekmiştir. Araştırma Frances…
  • Öklid Teoremleri ve ispatı18.11.2020 - 1 YorumÖklid Teoremi: Bir dik üçgende hipotenüse ait yüksekliğin karesi, hipotenüs üzerinde ayırdığı parçaların çarpımına eşittir. Bir dik üçgende bir dik kenar uzunluğunun karesi, hipotenüs üzerindeki izdüşümü ile hipotenüs uzunluğunun çarpımına eşittir.…