Yaz Dönemi Matematik Çalışma Planı

Sevgili öğrenciler, uzun ve yorucu bir ders döneminin ardından yaz tatili dönemine giriyoruz. Bu yaz dönemlerinde, birçok öğrenci ders çalışmaktan kaçıp, sadece eğlence ve dinlenmeye zaman ayırarak, oldukça verimsiz bir şekilde tatilini geçirebiliyor. Ancak bir amacı olan başarılı öğrenciler, her zaman boş vakitlerinin kıymetini bilen (özel anlamda da yaz tatilini verimli bir şekilde değerlendiren) öğrencilerdir. Tatil kavramı; ekranların başında vakit öldürmek, boş boş gezmek ve sadece oyun/eğlence anlamına gelmemelidir. Elbette uzun yaz tatili, öğrencilerin bedenen ve zihnen dinlenme zamanıdır.  Lakin bu "dinlenme" vakitlerin boşa harcanmasına, amaçsız bir şekilde heba edilmesine sebep olmamalıdır. Esasında herşeyi vaktinde ve düzenli olarak yaptığımız zaman, stres ve kaygıdan uzaklaşarak yaratılış amacımıza uygun bir hayata sahip olabiliriz. İslam dini, asla boş kalmayı ve tembelliği kabul etmez. Kur’ân-ı Kerîm’de Peygamber efendimize hitaben: “O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul!” [İnşirah Suresi/7] buyrulmaktadır. Âyet-i Kerime, bir iş tamamlandığında boş kalarak dinlenilmesini değil, bilakis insana fayda veren farklı bir işle meşgul olunmasını emrediyor. Kur’an-ı Kerim'de zikredilen ve tavsiye edilen dinlenme çeşidi bu şekildedir. Kur’an-ı Kerim'in "insanın başıboş olarak dünyaya gönderilmediğini" [Kıyamet Suresi/36] ifade ettiği biçimiyle, kamil insanın “tembellik ve boşluk” anlamlarına gelen "tatil" (عطله) kelimesi ile bağdaştırılabilecek herhangi bir yönü yoktur. Bir işi bitirdiğiniz zaman eğer dinlenmek istiyorsak; boş ve âtıl kalarak değil, iş değişikliği yaparak veya başka bir işle meşgul olarak ancak kamil manada dinlenebiliriz.  

Zaman, en kıymetli hazinemizdir. Peygamber efendimiz (s.a.v), "İnsanın en çok aldandığı iki şeyin, sağlık ve boş vakit olduğunu" bildirmiştir. (Bkz. Zamanı Verimli Kullanmak) Zamanın ve sağlığın kıymetini bunları kaybettiğimizde ancak anlarız. Zaman, biz insanlar için büyük bir hazinedir. Bu nedenle asla boş geçirilmemeli ve her anı iyi ve güzel hasletlerle doldurulmuş olarak yaşanmalıdır. Tatil dönemleri de zamanın değerlendirilmesi açısından oldukça önemli günlerdir. Kendimizi her alanda yetiştirebilmenin yollarını, tatil dönemlerini fırsat bilerek, iyi bir programlama ile sağlayabiliriz. Tatil zamanlarında, kendimizi maddi ve manevi olarak geliştirici faaliyetlerde bulunarak, beyin tembelliğine düşmemiş oluruz. Tatil dönemlerinde; geçmiş konularımızı/derslerimizi tekrar edebiliriz. Çeşitli alanlarda kendimizi daha çok geliştirebilmek için farklı kitaplar okuyabiliriz. Bedensel sağlığımızı koruyabilmek için sportif faaliyetler yapabiliriz. Allah'ın emrettiği (sıla-ı rahim) akraba ziyaretlerini gerçekleştirebilir ve Dünyanın çeşitli yerlerinde yaratılmış güzellikleri müşahede edebilmek için  tefekkür seyahatleri düzenleyebiliriz. Manevi anlamda ruhen sağlıklı kalabilmek için her zaman hayatımızda öncelikli olması gereken, dini terbiye ve dini eğitim gibi faaliyetlere daha çok ağırlık verebiliriz. Böylece yeni ders dönemine daha donanımlı, bedensel ve ruhen daha zinde olarak başlayabiliriz. 
Okul zamanı, ödevler ve sınavlar ile aşırı strese girip ve yorulduğumuzdan dolayı, tatil dönemlerinde verimli ders çalışmaya daha çok ihtiyacımız vardır. Bunun için  yaz tatilinde rehavete düşmeden, tembelliğe alışmadan iyi bir ders çalışma programı ile hazırlanmalıdır.

Yaz dönemini, matematik dersi açısından daha verimli geçirebilmek için örnek bir ders çalışma planı hazırladık. (Diğer dersler için de buna benzer programları kendiniz hazırlayabilirsiniz.) Hazırladığımız matematik ders programı ile ilgili bazı hatırlatmaları yapmakta fayda vardır. Ders çalışma programı, kişiye özeldir. Herkes kendi eksikliklerini belirleyip buna uygun bir çalışma planı hazırlamalıdır. Kişiye göre başarı seviyesi bağlamında, bazı matematik konularına daha az veya daha çok vakit ayrılabilir. Her çalışma oturumu; en az 30 dakika, en fazla 40 dakika olmalıdır. Gün içerisinde çalışılacak dersler belirlenmeli ve bunlar sayısal ve sözel olarak, beyni dinlendirecek biçimde arka arkaya sıralanarak çalışılmalıdır. Her çalışmadan sonra  mutlaka 10-15 dakika yapılan çalışmanın özet tekrarları yapılmalı ve konu ile ilgili mutlaka pekiştirme testleri çözülmelidir. Konuların önemli yerleri küçük kağıtlara not edilerek hemen görülebilecek yerlerde bulundurulmalıdır. Tekrar çalışmasından sonra 10-15 dakika mutlaka dinlenme arası verilmelidir. Hafta sonunda, çalışılan konu ile ilgili olarak genel tekrar çalışması ayrıca yapılmalıdır. Yaz döneminin bitiminden itibaren, Eylül-Ekim ayından başlayarak, konuların unutulmaması için düzenli tekrarların yapılması şarttır. Yoğun bir program gibi gözüken bu çalışma planı, esasında verimli bir şekilde günleri değerlendirmekten ibarettir. Örneğin sınıf seviyesine göre 40 ar dakikalık 3-4 ders saati çalışmanın ve konu ile ilgili pekiştirme testlerinin ardından, tüm vakitler öğrenciye kalacaktır. Kurs veya dershane giden öğrenciler, programı kendilerine uygun saatlere göre değiştirmelidir. Programda belirtilen tarihlerde, kendi şartlarınıza uyacak biçimde kaydırma ya da farklı konu değişiklikleri yapabilirsiniz. Önemli olan, kendinize uygun biçimde yaz tatilini verimli olarak değerlendirmek için güzel bir plan hazırlamak ve bu hazırladığınız planı tatbik edebilmektir.  

Matematik Dersi Örnek çalışma planı; matematik müfredatı (2020-2021) konuları baz alınarak, 9.sınıf, 10.sınıf ve 11.sınıf seviyelerine uygun biçimde konu tekrarı çalışmalarına göre hazırlanmıştır. Tarihler 2021 öğretim yılına göre; (Haziran-Ekim dönemi için) Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları dikkate alınarak haftalık periyotlar halinde düzenlenmiştir. 9.Sınıf çalışma planında; sadece 9.sınıf konuları yer alırken, 10.sınıf ve 11.sınıf çalışma planında; geçmiş yıllara ait konular da yeni konuya hazırlık amacıyla planda ünite aralarına eklenmiştir. Özellikle 11.sınıf çalışma planı önceki yılların tekrar edilmesi ve sınav dönemine hazırlık amacıyla son derece önemlidir. Bu nedenle 11.sınıf öğrencileri, önceki yılların çalışma planlarını da buradan indirerek, bu programlardaki üniteleri bir bütün halinde toplayarak daha ağır bir çalışma planını hazırlayabilirler. Buradaki programlar verimli bir şekilde yaz tatilini geçirmek isteyen öğrenciler için bir nevi kılavuz niteliğindedir. Aşağıda ekli dosyada sunulan excel formatlı çalışma programı dosyasını indirdikten sonra, kendinize göre çalışma sürelerini ve üniteleri düzenleyip geliştirebilirsiniz. Kolay Gelsin...İyi Çalışmalar...
Kadir PANCAR
13/06/2021

En Çok Okunan Yazılar

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!