Düzlemde Dönüşüm Fonksiyonu ve Öteleme

Etiketler :
Düzlemin noktalarını yine düzlemin noktalarına eşleyen bire bir ve örten fonksiyona düzlemin bir dönüşümü adı verilir. Analitik düzlemde verilen herhangi bir nokta düzlemde bir dönüşüm fonksiyonu altında aynı ya da farklı başka bir noktaya eşlenebilir.
Dönüşümler öteleme, yansıma ve dönme başlıkları altında incelenebilir. Bu dönüşümlerin ayrıntılarına geçmeden önce dönüşüm fonksiyonuna biraz örnek vermek yerinde olacaktır.
Bu çözümlü örneklerden sonra pekiştirme amaçlı olarak çözebileceğimiz alıştırma sorularını aşağıda paylaşıyorum. Yukarıdaki örneklere benzer olarak buradaki sorularda verilen dönüşüm fonksiyonu kuralına göre istenen değerleri rahatlıkla bulabiliriz.

Öteleme Dönüşümü: Bir cisim veya bir noktanın belli bir eksen ve doğrultu boyunca bir yöne doğru kaydırılması işlemine öteleme adı verilir. Aşağı ya da yukarı doğru öteleme denildiğinde bu öteleme y ekseni boyunca paralel biröteleme yapılması anlamına gelir. Sağa ya da sola doğru öteleme yapılması durumunda ise bu öteleme x ekseni boyunca paralel bir öteleme ve kaydırma söz konusu olacaktır. 
Koordinat düzleminde x ekseni boyunca sağa doğru kaydırma işlemlerinde ötelenen cismin bulunduğu noktanın apsis değeri büyür. Sola doğru öteleme işlemi yapıldığında ise apsis değeri küçülür. Bu cisim y ekseni boyunca aşağı doğru ötelendiğinde cismin bulunduğu nokta koordinatlarının ordinat değeri küçülür. Yukarı doğru cismin ötelenmesi durumunda ise ordinat değeri büyür. 
Öteleme sonucunda şeklin konumu değişirken, boyutları, yönü ve biçiminde herhangi bir değişiklik olmaz. Aşağıdaki şekilde motorsikletli kişinin şekli ve büyüklüğü aynı kalacak biçimde bir A noktasından bir B noktasına aynı doğrultuda yer değiştirilmesi işlemi bir öteleme olarak alınabilir.
Koordinat düzlemindeki ötelemeyi daha iyi anlayabilmek için örnek sorularla konuyu derinleştirelim. Öteleme dönüşümü koordinat düzleminde noktanın koordinatlarının bulunması şeklinde olabileceği gibi bir şeklin öteleme sonucundaki çizimi olarak da sorulabilir.



0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Konya Gezi Rehberi03.07.2018 - 0 YorumBir tatil günü vesilesiyle, Kadim Selçuklu Başkenti Konya'yı gezelim ve gezi tecrübelerimizi, gezi hatıralarımızı nakledelim istedik. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in "Seyahat edin, sıhhat bulun. Yola çıkın sıhhat bulun."…
  • Matrisler nerede kullanılır?31.08.2024 - 0 YorumMatrisler, lineer cebir, istatistik ve mühendislik gibi çeşitli matematiksel konularda yaygın bir şekilde kullanılır. Matris, matematikte genellikle gelecekteki bir dizi işlemde işimize yarayan verileri düzenli bir şekilde saklayarak kolay erişim ve…
  • Yarım Açı Formülleri ve İspatı10.05.2014 - 1 Yorum Bazı durumlarda trigonometrik toplam fark formülleri kullanmak yerine, iki aynı açının toplamını ifade eden yarım açı formülünü kullanmak daha kolaylık sağlayacaktır. Burada elde edilen formüllerin tamamı daha önce anlatılan (Bkz. Toplam/Fark…
  • Fahruddin Razi ve Tefsiri Örnek Metin Tercümesi23.01.2014 - 0 Yorum ·  Kaynaklarda tam adı Muhammed  b.  Ömer  b.  el-Huseyn  b.  Ali  el-Kuraşî  et-Teymî  el-Bekrî  etTaberistânî olarak  geçer.  Fahruddîn  onun …
  • Çile30.07.2015 - 0 Yorum Gâiblerden bir ses geldi: Bu adam, Gezdirsin boşluğu ense kökünde! Ve uçtu tepemden birdenbire dam; Gök devrildi, künde üstüne künde... Pencereye koştum: Kızıl kıyamet! Dediklerin çıktı, ihtiyar bacı! …
  • Muharrem Ayı ve Aşure Günü18.12.2009 - 0 Yorum "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Allah'ın bir ayı, günü veya yılı olmaz, bütün aylar ve geceler…
  • Doğruda Açılar ve özellikleri07.04.2020 - 0 YorumAçı; Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşimini ifade eden geometrik yere açı denir. Açının kollarından birisi, başlangıç kenarı; diğeri de bitiş kenarı olarak düşünüldüğünde saatin dönme yönündeki açılara negatif açı saatin…
  • Nemime-Laf taşıma (Koğuculuk)15.05.2022 - 0 YorumSözlükte “fısıltı halinde konuşmak, birinin sözünü yalan katarak nakletmek” anlamındaki nemm kökünden türeyen nemîme kelimesi, “insanlar arasında kötülük, düşmanlık ve bozgunculuk maksadıyla söz taşıma, kovculuk yapma, gammazlık” demektir.…