2024 TYT-AYT Matematik soru dağılımı

Etiketler :

2024 TYT 8 HAZİRAN 2024 Cumartesi günü gerçekleştirildi. 2024 TYT; lise müfredatı içerisinden seçilerek hazırlanan, daha çok okuduğunu anlamaya yönelik problem çözme becerisine dayalı soruların yer aldığı ortalama zorlukta bir sınav olmuştur. Sorulardan birkaç tanesi hariç diğerleri kolaylıkla çözülebilir sorulardı. TYT Matematik 2024 sınavının konulara göre soru dağılımı, aşağıdaki tablodaki gibidir. 

Sınav Sorularına ÖSYM sitesinden ulaşabilirsiniz.

TYT-2024 MATEMATİK

Adet

Temel Kavramlar, Dört İşlem

3

Basamak Kavramı

1

Rasyonel Sayılar

3

Eşitsizlik ve Sıralama

1

Mutlak Değer

1

Üslü İfadeler

1

Köklü İfadeler

1

Bölme ve Bölünebilme

1

İstatistik-Veri Analizi-Grafik

1

Denklem Kurma Problemleri

11

Fonksiyonlar

1

Mantık

1

Kümeler

1
Sayma ve Olasılık3

Doğruda Açılar

1
Üçgende Açılar
1
Üçgende Uzunluk
3

Dörtgenler

2

Çokgenler

1

Katı Cisimler

2

TOPLAM

40



2024 AYT Matematik sınavındaki sorular; önceki yıllardan farklı olarak ortalama seviyenin üzerinde bir zorlukta seçilerek hazırlanmıştır. Kafa karıştıracak veya anlamayı güçleştirecek herhangi bir soru olmamasına rağmen, sınav tamamen bilgiyi ölçmeye dayalı zor soruların da yer aldığı bir  niteliktedir. Sorunun çözümünde istenen net olarak bellidir. Önceki yılların aksine polinomlardan soru gelmemiştir. Logaritma ve dizi soru dağılımı ise düşmüştür. AYT Matematik 2024 sınavında 12.sınıf ikinci dönem konuları da dahil olduğundan limit, türev, integral ve çember analitiği konularından toplam 11 soru sorulmuştur. Belli miktarda zaman kazandırıcı kolay ve rahatlatıcı sorular maalesef bu sınavda yoktu. Herkesin çözebileceği sorulardan ziyade elemeye dayalı, yorucu soruların bol olduğu, işlem hatalarına sebep olabilecek bir sınavdı. Sınav süresi ve heyecanı içinde öğrencilerin çoğunluğunun zorlanacağını düşündüğüm bir sınavdı diyebilirim. Bu kısa bilgilerden sonra AYT Matematik 2024 soru dağılımı, aşağıdaki tablodaki paylaşalım.

Sınav Sorularına ÖSYM sitesinden ulaşabilirsiniz.

2024 AYT MATEMATİK

Adet

Temel Kavramlar-Asal Çarpanlar

2
Bölünebilme
1
Fonksiyonlar2
Binom Açılımı1
Permütasyon-Kombinasyon1
Olasılık1

Kartezyen Çarpım

1

Mantık

1
Polinomlar0

Parabol
1

2.Dereceden Denklemler

2

2.Dereceden Eşitsizlikler


Logaritma1

Diziler
1
Trigonometri5
Limit
2
Türev
4
İntegral
4
Üçgenler
1

Çember ve Daire

2

Dik koordinat Sistemi

1

Dönüşüm Geometrisi

1

Çemberin Analitik incelenmesi

1

Doğrunun Analitik İncelenmesi

2

Katı Cisimler

1

Toplam

40

AYT 2024 Matematik testi çözümlerine PDF olarak ulaşmak istiyorsanız bağlantıya tıklayınız.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Matematik Öğretmenliği Üniversiteleri13.07.2012 - 0 Yorum Matematik öğretmeni olmak için Eğitim fakültelerinden Matematik Öğretmenliği bölümü veya ilköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü okumanız / Fen Edebiyat Fakültelerinden Matematik bölümünü okuyarak Pedegojik Formasyon belgesi almanız…
  • Cuma gününün fazileti10.10.2008 - 0 Yorum"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın.…
  • İsra ve Mirac26.01.2025 - 0 Yorum“Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah tüm eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.” (el-İsra-1)سُبْحَانَ…
  • Ahmed el-Farazi el-Hasib el-Mecriti19.04.2013 - 0 Yorum "Ebü'l-Kâsım Mesleme Ahmed el-Farazî el-Mecrîtî (ö. 398/1007) Endülüslü matematikçi ve astronomi âlimidir." Tam adı Ebû’l-Kâsım Mesleme b. Ahmed el-Farazî el-Hasîb el-Mecrîtî el-Kurtubî’dir. Mecrîtî’nin hayatı hakkında fazla bilgi…
  • Hüseyin Tevfik Paşa (Lineer Cebir)19.04.2013 - 1 YorumHüseyin Tevfik Paşa, (1832-1901) Vidin’de doğmuş, genç yaşta İstanbul’a gelmiş ve Askerî Okul’da okumuştur Burada, matematik derslerindeki yeteneğiyle Cambridge Üniversitesi’nden mezun olmuş olan matematik hocası Tahir Paşa’nın dikkatini çekmiş ve…
  • Hz. Ali'ye göre ahiret alimleri07.01.2018 - 0 YorumAhiret âlimlerinin vasfını Hz. Ali (r.a), tafsilatlı bir şekilde şöyle izah eder: Kalpler, tıpkı kaplara benzer. Onların en hayırlısı iyiliğe kap olanıdır. İnsanlar üç sınıfa ayrılırlar: 1) Rabbanî âlimler, 2) Kurtuluş yolundaki öğrenciler, 3) Her…
  • Benoit Mandelbrot'un Hayatı06.09.2011 - 0 YorumBenoit B.  Mandelbrot  (1924 20 Kasım - 14 Ekim 2010) Polonya doğumlu bir Fransız matematikçidir. Özellikle matematiği bir "sanat olarak etiketlemiş olan fraktal geometrisi alanı ile bilinir. Fraktal geometri alanına katkısı ve doğada "pürüzlülük ve…
  • Bir gezi rotası: Seyitgazi-Bolvadin-Çay (Frig Yolu)02.08.2023 - 0 YorumYaz sıcağından bir Ağustos gününde, Eskişehir'den Afyon'a doğru yolculuk yaparken, kuru kuruya anayolu takip ederek bir seyahatin sıkıcı olacağı düşüncesinden hareketle iyi bir gezi rotası planladık. Bunun için klasik yolu fazla uzatmadan hemen…