Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi

Etiketler :
Matrislerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken aynı boyutta olan matrislerin karşılıklı elemanları toplanır veya çıkarılır. Yani iki matrisin toplanabilmesi veya çıkarılabilmesi için kesinlikle satır ve sütunları (mxn) boyutları aynı olmalıdır. Satır ve sütunları aynı ise karşılıklı elemanlar birbirleriyle toplanır veya çıkarılır ve işlem sonucunda aynı boyutta yeni bir matris oluşur.
Matrislerde toplama ve çıkarma işlemleri, aynı boyuta sahip matrisler arasında gerçekleştirilir. İki matrisi toplamak için, aynı pozisyondaki (karşılıklı satır ve sütuna denk gelen aynı sıradaki) elemanları toplamanız yeterli olacaktır. Benzer şekilde iki matrisi çıkarmak için de aynı pozisyondaki elemanları çıkarmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki örneklerde, iki matrisin toplamında veya fark işleminde aynı satır ve sütunda yer alan elemanları karşılıklı olarak topladık veya çıkardık.
Matrislerde toplama işleminde çıkan sonuç yukarıdaki gibi olacaktır. Benzer şekilde, matris çıkarma işlemi de aynı prensiple gerçekleştirilir.

Matris işlemlerinde dikkat etmeniz gereken nokta, işlem yapılacak matrislerin aynı boyuta sahip olmasıdır. Eğer matrislerin boyutları farklıysa toplama ve çıkarma işlemlerini gerçekleştiremezsiniz.
Matrislerde toplama işleminde değişme özelliği ve birleşme özelliği vardır. Toplama işleminde etkisiz eleman (birim eleman) 0 matrisidir. Toplam işlemine göre A matrisi ile -A matrisi toplandığında birim matrisi( etkisiz matris olan 0 matrisini) verir.
 

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Ali Kuşçu25.11.2012 - 0 YorumOnbeşinci yüzyılda yaşamış önemli bir astronomi ve matematik bilginidir. (1403, Semerkand - 16 Aralık 1474, İstanbul) Asıl adı Ali b. Muhammed'dir. Babası Timur’un torunu olan Uluğ Bey’in doğancıbaşısı idi. “Kuşçu” lakabı buradan gelmektedir. …
  • Tümevarım İspat Yöntemi ve Örnekleri20.12.2017 - 3 Yorum Matematiğin en temel ve en önemli işlerinden biri, teoremleri ispatlamaktır. Varlık bildiren teoremler hariç, bir teoremin doğru olduğunu gösteren tek bir örnek vermek hatta örnekler göstermek bir teoremin ispatı için yeterli değildir. Çünkü…
  • Matematik Derslerinde Problem Çözme23.04.2013 - 0 Yorum "Problem çözmenin matematik öğretiminde, iki önemli ürünü vardır. Birincisi öğretilen konuya özel strateji ve kuralların gelişimi, ikincisi ise bir kuralı, formülü geliştirmek için kullanılabilecek düşünme yolları ve genel yaklaşımların…
  • Sakarya Türküsü14.07.2015 - 0 Yorumİnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak. Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden…
  • STROOP Etkisi (J. R. Stroop)11.10.2010 - 2 Yorum John Ridley Stroop'un 1935 yılında geliştirdiği üç kısımdan oluşan bir bilişsel kontrol testi. Testin ilk kısmında deneklere renk isimleri sunulur ve bunları olabildiğince hızlı okumaları istenir. İkinci kısımda renkli mürekkeple basılı nokta…
  • Merkezi Yayılım Ölçüleri09.04.2025 - 0 YorumMerkezi Yayılım Ölçüleri: Bir veri grubundaki elemanların, merkezi eğilim ölçüsü etrafındaki yayılımını gösteren yani merkezi eğilim ölçüsüne yakın olup olmadığını belirten değerlerdir. 1)Açıklık (A): Bir veri grubundaki en büyük ile en küçük değer…
  • Tefsir Tarihi-1 Konu Özeti17.01.2014 - 0 Yorumİlahiyat lisans Tamamlama 2. Sınıf Ders Özetleri  ilitam kitaplarından yararlanarak özetleme yapılmıştır. Özetleme işleminde Ankara İlitam'ın uzaktan eğitim yayınları esas alınmıştır. öğrencilerimize faydalı olması amacıyla burada…
  • Dik izdüşüm Vektörü09.10.2014 - 3 Yorum İzdüşüm, ışınlar aracılığıyla bir cismin şeklini iz düşüm düzlemine belirli kurallarla aktarılması.Yer elipsoidini harita düzlemi üzerinde matematiksel olarak gösterme yöntemine “harita izdüşümü” denir. Bu yöntem ; uygun izdüşümler, eşdeğer…