Net Fikir » matematik » Limitte ∞/∞ Belirsizliği
Limitte ∞/∞ Belirsizliği
Etiketler :
belirsizlikler
hospital kuralı
limit
matematik
Limitte polinom fonksiyon olarak verilen ifadelerde x değişkeni için bulunan ∞/∞ belirsizliklerinin çözümünde temel mantık olarak en büyük dereceli terime göre paranteze alma işlemi yapılır.Daha sonra genişletilmiş reel sayılardaki limit (Bkz. Genişletilmiş reel sayılarda limit) kurallarına göre hareket edilerek sonuca ulaşılır.
Kesirli biçimde verilen fonksiyonlarda limit alınırken pay ve paydanın derecesine bakılarak daha kolay bir şekilde limit sonucu bulunabilir. buna göre; Pay ve paydadaki derecelerine bakıldığında; payın derecesi paydadan daha büyük ise limit sonucu + ∞ veya -∞ olacaktır. Eğer pay ve payda dereceleri birbirine eşit ise o zaman limit değeri pay ve paydadaki en büyük dereceli terimlerin katsayıları oranı limit sonucunu verir. Eğer payda derecesi daha büyük ise bu durumda limit sonucu 0 olur.
0.∞ belirsizliği, ∞-∞ belirsizliği çözümleri yapılırken ∞/∞ belirsizliği veya 0/0 belirsizliklerine (Bkz.(Limitte 0/0 Belirsizliği) dönüştürme yapılarak çözüme ulaşılır. Rasyonel ifadelerde
payda eşitlemesi yoluyla çözüme ulaşılır. Köklü ifadelerde verilen limit hesabı
yapılırken eşlenikle çarpma yoluyla çözüme ulaşılır.
Bunun haricindeki diğer belirsizliklerin oluştuğu limit problemleri türev yardımıyla (Bkz. L-Hospital Kuralı) daha kolay çözülebilir.Türev bilmeden ∞/∞ belirsizliği, ∞-∞ belirsizliği ve 0/0 belirsizliği bir nebze çözülebilirken üstel biçimde ortaya çıkan belirsizliklerin çözümünde türev bilmek çözümü bulmada kolaylık sağlayacaktır.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
19.11.2008 - 0 Yorum Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Eski Mısırlılar ve Yunanlar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta…
27.01.2022 - 0 YorumÖzdeşlikler, içerdikleri değişkenlere verilecek bütün gerçek sayılar için doğru olur. Özdeşlik ile denklem ifadesi birbirinden farklıdır. Bir özdeşlikte, değişken yerine yazılabilecek tüm gerçek sayılar için özdeşlik ifadesi doğru olurken,…
03.02.2010 - 4 YorumSayılar teorisi konusunda çalışmalarıyla ünlü Rus matematikçi. Uzun yıllar matematikçileri uğraştıran ve halen daha çalışmaları sorgulanan çözüme kavuşturulmaya çalışılan acayip bir bilim insanı. Goldbach, 18 Mart 1690’da Rusya’nın Konigsberg…
17.06.2019 - 0 Yorum ÖSYM'nin 15/06/2019 Tarihinde gerçekleştirdiği TYT matematik sınavı, farklı tarzda ayırt edici sorular içermekle birlikte, 2018 yılı TYT sorularına göre nispeten daha yoruma dayalı, klasik test sorusu tarzından uzak, yenilikçi sorulardan…
16.06.2016 - 0 Yorum LYS Adayları için sınav tavsiyesi; "1. Sınav anında önceden belirlediğiniz strateji ile soruları çözmeye başlayın, planladığınızın dışında bir yöntem izlemeyin. Sınavda macera peşine düşmeyin. 2. Çoktan seçmeli sınavlarda zaman yönetimi çok…
25.02.2013 - 0 YorumANKARA ÜNİVERSİTESİ (YARIYILLIK) İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI 2011- 2012 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAVI -FİNAL SINAVI BÜTÜNLEME SINAVI SORULARI soruları indirmek için tıklayınız I.SINIF I.…
09.07.2010 - 0 Yorum Namazı Bozan ve Bozmayan Şeyler 475- "Fesad" bozulma ve "İfsad" da, bozma demektir. Bunların karşıtı "Salâh (Sıhhat)" ve "Islah" dır. İbadetlerde fesad ile "butlan" birdir. Fasid olan bir ibadete "batıl" da denir. Bir şeyi bozan…
02.02.2022 - 0 YorumGüç, iktidar, servet ve zenginlik, insanın zaaflarından bazılarıdır. Bunlardan yönetim ve sermaye, insanların hayatları boyunca hep önemli olmuştur. Sermaye ile iktidar ve hüküm sahipleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. İktidarlar, halk…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Hocam cok ayrintli bir anlatim tesekkurler
YanıtlaSilOrneklerle konuyu anladim sagolun
YanıtlaSilHocam sağolun ya
YanıtlaSilçok yararlıydı gerçekten sağolun 😊
YanıtlaSil