Katlama soruları genel özellikleri

Etiketler :
Katlama sorularının çözümü yapılırken simetri ve açıortay kavramlarının iyi bilinmesi gerekmektedir. Katlama yapılan yöne bağlı olarak farklı durumlar ortaya çıkar. Bir üçgende bir köşeden başka bir köşeye doğru kaplama yapıldığında ortaya çıkan katlama izi bir kenarın orta dikmesi üzerinde olacaktır. 
Örneğin bir ABC üçgeninde B köşesini, A köşesi sabit kalacak biçimde C köşesine doğru katlayalım. B noktası ile C noktası çakıştığı durumda katladığımız çizgi, yani kat izi BC kenarının kenar orta dikmesi olur.
Başka bir durum olarak, üçgenin herhangi bir köşesini karşısındaki kenara doğru katladığımızda, ortaya çıkan katlama izi yani katlama çizgisi bir açıortay doğrusu olur. Özel olarak ABC üçgeninde B köşesini karşısındaki kenarı olan [AC] kenarına doğru katladığımızda, ortaya çıkan kat izi A açısının açıortay doğrusu olur.

Farklı bir durum olarak şu şekilde bir katlama da yapılabilir. Üçgenin herhangi bir köşesini, kendi bulunduğu kenar üzerinde katladığımızda, ortaya çıkan katlama izi, karşı köşesinden inilen yüksekliği ifade eder. Örnek olarak, ABC üçgeninde B köşesini, [AB] kenarı üzerinde katlarsak katlama izi, C köşesinden AB kenarına inilen yüksekliği ifade eder. Aynı şekilde B köşesini [BC] kenarı üzerinde katlandığımız da ortaya çıkan katlama çizgisi, A köşesinden [BC] kenarına inilen yüksekliği ifade eder.
Katlama durumuna göre katlanan şekli çizdiğimizde; yükseklik, açıortay ve kenar orta dikme kavramlarından hangisi ortaya çıkmışsa,  o kavramın özelliklerinden yararlanarak soruların çözümü yapılır.
Üçgen katlanabildiği gibi her türlü çokgen için de aynı şekilde katlama işlemleri yapılabilir Önemli olan katlama sonucunda, ortaya çıkacak açıortay, kenar orta dikme ve yükseklik kavramlarının nasıl çizildiğini görebilmektir. Aşağıda bazı katlama modelleri verilmiştir.


Buradaki örneklere benzer daha pek çok katlama örneği vardır. Katlama soruları, mantık olarak origami temeline dayanmaktadır. Katlama soruları, genellikle simetri konusu içerisinde incelenir.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Dairenin alanı ve ispatı09.05.2021 - 0 YorumDairenin alanı; pi sayısı ile dairenin yarıçapının karesinin çarpımı ile bulunur. Dairenin alanını bulabilmek için, bir düzgün çokgenin düzenli olarak kenar sayısı arttırılır. Kenar sayısı ne kadar fazla olursa düzgün çokgen o kadar çembere benzer.…
  • 15 Temmuz 201616.07.2016 - 0 Yorum İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün  ordu içinde kümelenmiş bir güruh olan darbe taraftarı (FETÖ/PDY) rütbeli ve rütbesiz askerleri tarafından kapatılması ile başlayan karanlık darbe girişimi sürecinde, Türkiye Büyük…
  • Arapça-1 Kitabı ve Tercümesi12.01.2014 - 0 Yorum İlahiyat lisans Tamamlama 1. Sınıf 1.Dönem ilitam ders kitaplarından yararlanarak özetleme yapılmıştır. Özetleme işleminde Ankara İlitam'ın uzaktan eğitim yayınları esas alınmıştır. öğrencilerimize faydalı olması amacıyla burada yayınlanmıştır.…
  • İrrasyonel Sayılar Özet04.03.2013 - 0 Yorumİrrasyonel Sayılar, konu anlatımı ve Örnek sorularını içeren dosyayı indirmek için tıklayınız...https://docs.google.com/file/d/0B8nN_Gk3gf-WemFzMXJNY0NQR0U/edit?usp=sharing
  • Kefaret Çeşitleri01.06.2010 - 0 Yorum Keffaretin Mahiyeti ve Nevileri     167- Keffaret, lûgat deyiminde gidermek ve örtmek manasındadır. Allah, bazı kusurları ve günahları birtakım vesilelerle bağışlayıp örttüğünden bu vesilelerden her birine "Keffaret" denilmiştir.…
  • İlim öğrenmenin fazileti04.05.2019 - 0 Yorumİlim, insan için en önemli meseledir. İlim yardımıyla dünya ve ahiretini mamur edebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) "İlim öğrenmek kadın erkek her müslümana farzdır." (ibn Mace) buyurmuştur. İilim insana fayda veya zarar verebilir. Öğrendiği ilimle…
  • Matematik ve Gauss08.01.2010 - 0 YorumJohann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen) İşçi kökenli anne babanın oğlu Gauss, 1777'de Almanya'nın Brunswick kentinde doğdu. Babasının yaptığı hesapları izlediği sırada, ailesi onun…
  • Yansıma ve Özellikleri26.04.2009 - 0 YorumYansıma,homojen bir ortam içerisinde ışık ışınlarının yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geldiği ortama geri dönmesi olayına denir. Yansımanın genel örnekleri ışık, ses ve su dalgalarıdır. Düzlem aynalarda yansıma, saydam…