Yamukta Özellikler ve İspatları

Etiketler :
En az iki kenarı paralel olan dörtgene yamuk denir. ABCD yamuğunda, [AB] // [CD]’dır. Yamukta karşılıklı köşelerde yer alan açıların ölçüleri toplamı 180 derece olur.
m(A) +m(D) = 180º, m(B) + m(C) = 180º’dir. 
Yamuğun paralel olan kenarları yamuğun tabanlarıdır. Paralel olmayan kenarları eşit uzunlukta olan yamuğa ikizkenar yamuk denir. İkizkenar yamukta taban açılarının ölçüleri birbirine eşittir. İkizkenar yamukta köşegen uzunlukları eşittir.  Yan kenarlardan biri tabanlara dik olan yamuğa dik yamuk denir. Yamukta paralel olmayan kenarların orta noktalarını birleştiren doğru parçasına "orta taban" denir.
Yamukta alan bağıntıları ve özelikleri ile ilgili yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. teşekkürler ispatlı geometri herkes için daha öğretici olacaktır

    YanıtlaSil
  2. Alan=1/2*köşegenxköşegenxsinAlpha
    Alpha : köşegenlerin arasındaki açı
    bunun da ispatını ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dörtgenin alanı ile ilgili yazımızda bunu paylaştım. Genel dörtgenlerin köşegenleri ile alanın bulunması formülü, özel olarak yamuk için de kullanılabilir.

      https://muallims.blogspot.com/2017/02/dortgende-alan-bagntlar.html?m=1 buradan ispatı inceleyebilirsiniz.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Zindandan Mehmede15.07.2015 - 0 YorumZindan iki hece, Mehmed'im lâfta! Baba katiliyle baban bir safta! Bir de, geri adam, boynunda yafta... Halimi düşünüp yanma Mehmed'im! Kavuşmak mı? .. Belki... Daha ölmedim! Avlu... Bir…
  • Niels Henrik Abel03.02.2010 - 0 YorumNiels Henrik Abel, 1802 ile 1829 yılları arası yaşamış Norveçli bir matematikçidir. O dönemler, genç bir matematikçinin şöhreti yakalayabilmesi için tek çaresi, Paris gibi büyük merkezlerdeki tanınmış kişilerin takdirini kazanabilmek olduğundan,…
  • Ahmet Doğan, Neden, Hangi, Nasıl, Matematik?15.01.2015 - 0 Yorum ‘Matematik Yaramazdır’ kitabının tanıtım yazısına ulaşmak için tıklayınız. yazarı matematik öğretmeni Ahmet Doğan, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, matematik öğretmenin ve öğrenmenin inceliklerini ve hazzını ele alıyor. Tüm öğretmenlerin el…
  • İlahiyat Mantık Konu Özeti09.01.2014 - 0 Yorumİlahiyat lisans Tamamlama 1. Sınıf 1.Dönem Ders Özetleri aşağıda yer alan derslerden ilitam kitaplarından yararlanarak özetleme yapılmıştır. Özetleme işleminde Ankara İlitam'ın uzaktan eğitim yayınları esas alınmıştır. öğrencilerimize faydalı olması…
  • Sonsuz Ardışık Sayılar Toplamı13.02.2014 - 0 Yorum Matematikte ilginç teoremler bulunduğu bazen iddia ediliyor ve bunlar bir şekilde ispatlanıyor. İşte bu duruma güzel bir örnek olarak sayılabilecek bir teoremi sizinle paylaşıyorum. 1+2+3+4+5........=-1/12 Bu teoremin neden böyle olduğu konusunda…
  • Fraktal ile örüntü arasındaki farklar06.09.2011 - 0 YorumFraktal; matematikte, çoğunlukla kendine benzeme özelliği gösteren karmaşık geometrik şekillerin ortak adıdır. Fraktallar, klasik, yani Eukleidesçi geometrideki kare , daire , küre gibi basit şekillerden çok farklıdır. Bunlar, doğadaki, Eukleidesçi…
  • Veladet Kandili (Mevlid Kandili)14.02.2011 - 0 Yorum "Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiyâ, 107) İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12.gecesi doğmuştur. Milâdî…
  • Bayram Namazları26.08.2009 - 0 Yorum Bayram ve Bayram Namazları     209- Bayram, bir neş'e ve sevinç günü demektir. Arabçası "Îyd"dir. Çoğulu "A'yad" gelir. Bayram tebriklerine "Ta'yîd", bayramlaşmaya da "Muayede" denir.     Peygamber Efendimiz Medine-i…