Çemberde Açı Özellikleri

Etiketler :
  1. Bir çemberde iki küçük yayın eş  olması içi gerekli ve yeterli koşul, bu yayların merkez açılarının eş olmasıdır. 
  2. İki teğet arasında kalan yayın ölçüsü ile açının ölçüsü bütünlerdir .Yani ölçüleri toplamı 180 derecedir.
  3. Köşesi çemberin dış bölgesinde ve kenarları çemberin keseni veya teğeti olan açıya, çemberin  dış açısı denir. Bir çemberde bir dış açının ölçüsü, gördüğü yayların ölçüleri farkının yarısına eşittir. 
  4. Bir çemberin iç bölgesinde kesişen iki kirişin oluşturduğu açıların her birine, çemberin iç açısı denir. Bir çemberde bir iç açının ölçüsü, gördüğü yayların ölçülerinin  toplamının yarısına eşittir.
  5. Paralel kirişler arasındaki yayların ölçüleri birbirine eşittir.
  6. Köşesi çemberin merkezinde olan ve ışınları çemberi iki noktada kesen bir açıya  merkez açı denir. Merkez açının ölçüsü gördüğü yayın uzunluğunun yarıçapının uzunluğuna oranına eşittir. 
  7. Köşesi çember üzerinde olan ışınları çemberi diğer iki noktada kesen bir açıya çevre açı denir. Bir çevre açının ölçüsü, aynı yayı gören merkez açının ölçüsünün yarısına eşittir. 
  8. Çapı gören çevre açısının ölçüsü 90° dir. 
  9. Köşesi çember üzerinde olan ve bir kiriş ile bir teğetin belirlediği açıya   teğet – kiriş açısı  denir. Bir teğet – kiriş açısının ölçüsü, aynı yayı gören merkez açının ölçüsünün yarısına eşittir.
  10. Bir çemberde, aynı yayı gören teğet – kiriş açıları ile çevre açılarının ölçüleri birbirine eşittir. 
  11. Bir çemberde, aynı yayı gören teğet – kiriş açıların ölçüleri eşittir.

Merkez Açı


Çevre Açı (Çember Açı)
  • Aynı yayı gören çevre açılarının ölçüleri birbirine eşittir. Çapı gören tüm çevre açılarının ölçüleri 90 derecedir. Aynı yayı gören çevre açının ölçüsü, merkez açının ölçüsünün yarısı kadardır.





Teğet-Kiriş Açı: Bir noktadaki teğet ve kirişin birlikte oluşturduğu açıdır.
  • Aynı yayı gören teğet-kiriş açı ile çevre açıların ölçüleri birbirine eşittir. Yarıçap, teğet noktasında teğet doğrusuna dik açı olur.


İç Açı: Çemberin iç bölgesinde alınan rastgele bir noktadan geçen iki farklı kirişin arasında kalan açıdır.


Dış Açı: Çemberin dışındaki bir noktadan çizilen teğet veya kesenlerin oluşturduğu açıdır.







5 yorum:

  1. açıklamalarıyla birlikte örneklerin de olması harika olmuş...Ellerinize sağlık...bu siteyi seviyorum ya...

    YanıtlaSil
  2. İyisin... Bayaa iyisin

    YanıtlaSil
  3. bu kadar ayrıntılı beklemiyordum elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. Burada yer alan sorular örnek sorulardır. Daha fazlası için kaynak kitaplara müracaat ediniz.

      Sil

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Matematik Öğretmenliği Dersleri13.07.2012 - 0 Yorum Matematik öğretmenliği 5 yıllık akademik planında yer alan dersler genel itibariyle şu şekildedir.  Ortak Dersler: Türk Dili, İnkılap Tarihi, İngilizce, Fizik, Fizik Lab,  mesleki ingilizce Matematik Dersleri: Soyut Matematik, Genel…
  • LYS-2016 Matematik Sınavı Çözümleri20.06.2016 - 0 YorumLYS Matematik sınavı; son yıllarla kıyaslandığında önceki yılların sorularına benzemekle birlikte biraz daha zorluk derecesi azaltılmış nitelikteydi. Sınav soruları, sistemli ve planlı çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorulardan…
  • Birebir ve Örten Fonksiyon19.08.2016 - 0 Yorum Bir fonksiyonun birebir olması için tanım kümesinde yer alan her elemanın görüntülerinin de farklı elemanlara eşlenmesi gerekmektedir. Değer kümesi ile görüntü kümesi birbirine eşit ise bu çeşit fonksiyonlara örten fonksiyon denir. Yani değer…
  • Susuz değirmenlerin ne ile döner çarhı02.08.2012 - 0 Yorum Susuz değirmenlerin ne ile döner çarhı / Kerem etmeyen beyin fakirden nedir farkı  (Tahsin Kurt) Tahsin Kurt bey tarafından Celi Ta’lik kıtası olarak yazılmıştır.
  • Euclidin Elemanları05.03.2023 - 0 YorumÖklid, MÖ 300 yılları civarında İskenderiye'de yaşadığı düşünülen Antik Çağ matematikçisidir. Elemanlar adlı bu kitabında zamanının bilinen tüm matematiğini yalnızca beş belit ve beş genel kavramdan başlayarak sistematik bir şekilde yeniden…
  • Cuma Namazının Edasının Şartları18.08.2009 - 0 Yorum Cumanın Edasının Şartları     196- Cumanın edası için şu altı şart vardır:     1) Cuma namazını bulunulan yerdeki idarecinin veya onun göstereceği kimsenin kıldırmasıdır. Şöyle ki: Cuma namazını en büyük idareci veya…
  • Matrisler nerede kullanılır?31.08.2024 - 0 YorumMatrisler, lineer cebir, istatistik ve mühendislik gibi çeşitli matematiksel konularda yaygın bir şekilde kullanılır. Matris, matematikte genellikle gelecekteki bir dizi işlemde işimize yarayan verileri düzenli bir şekilde saklayarak kolay erişim ve…
  • Münazara (tartışma) ahlakı üzerine notlar07.05.2019 - 0 YorumMünazaradan doğan kötü ahlâkın yol açtığı sonuçlar Başkasını mağlûp etmek, susturmak, fazilet ve şerefini göstermek için halk arasında bağırarak konuşmak; halkın teveccühünden istifade etmek için yapılan münazaralar, Allah'ın çirkin saydığı,…