Bütün kenarları ve bütün açılarının ölçüleri birbirine eşit olan üçgenelere, eş üçgenler denir. Sonuç olarak; "Eş üçgenlerde, eş açılar karşısında eş kenarlar ve eş kenarlar kaşısında da eş açılar bulunur." Eş üçgenlerde karşılıklı açı ve kenar uzunlukları eşit olduğu gibi iki eş üçgende yardımcı elemanlar olan yükseklik, kenarortay ve açıortay da birbirine eşit uzunluktadır.
Net Fikir » yükseklik » Eş veya benzer üçgenlerde yardımcı elemanlar
Eş veya benzer üçgenlerde yardımcı elemanlar
Etiketler :
açıortay
benzerlik
eşlik teoremleri
geometri
ispat
kenarortay
matematik
üçgen
yükseklik
Teorem: "Eş üçgenlerde karşılıklı açı ve kenar uzunlukları eşit olduğu gibi iki eş üçgende yardımcı elemanlar olan yükseklik, kenarortay ve açıortay uzunlukları da birbirine eşit uzunluktadır." Bu önermenin ispatını yaparken, eşlik teoremlerinden yararlanalım.
Karşılıklı köşeleri arasında yapılan bire bir eşlemede karşılıklı kenar uzunlukları orantılı ve karşılıklı açıları eş olan üçgenlere, "benzer üçgenler" denir. Benzerlik oranı (k = 1) olan üçgenler, aynı zamanda birbirine eş olan üçgenlerdir. Sonuç olarak "Eş üçgenler aynı zamanda benzerdir." diyebiliriz. Bu ifadenin tersi olan; "Benzer üçgenler eş üçgendir" önermesi, her zaman doğru değildir. Bu durumda, benzer üçgenlerin karşılıklı yardımcı elemanları da yukarıdaki ispatlardan anlaşılacağı üzere, aynı benzerlik oranına sahiptir.
ABC ve DEF şeklinde birbirine benzer iki üçgen alınırsa, bunların benzerlik oranı k ise, eşlik teoremlerinde kullanılan ispatlara benzer biçimde, bu benzer üçgenlerin yardımcı elemanlarının uzunlukları oranının da benzerlik oranı "k"'ya eşit olduğu gösterilir. Aynı şekilde ispatlanarak; benzer üçgenlerin karşılıklı kenarortaylarının uzunlukları oranı, benzerlik oranına eşittir. Benzer üçgenlerin karşılıklı açıortaylarının uzunlukları oranı, benzerlik oranına eşittir. Benzer üçgenlerin karşılıklı yüksekliklerinin oranı, benzerlik oranına eşittir. Doğal olarak; benzer üçgenlerin çevreleri oranı da benzerlik oranına eşit olur.
Eş veya benzer üçgenlerle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve eşlik teoremlerini incelemek isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. (Bkz. Eşlik ve Benzerlik Teoremleri)

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
19.03.2009 - 0 Yorum Esrarlı Sayı : Pi Birçoğumuz, resim yaparken dağların ardından parıldayan güneşi, altın sarısı bir daire; gece nuruyla arzı aydınlatan dolunayı da beyaz bir daire olarak çizmişizdir. İrili ufaklı çemberlerin, renk renk dairelerin resimlerimize…
21.05.2014 - 0 Yorum Çember üzerinde alınan iki farklı noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş nedir. Doğru parçalarından merkezden geçenine "çap" denir ve çap bir çemberdeki en büyük kiriştir.
19.11.2008 - 0 Yorum Doğru hüküm vermeyi sağlar ve doğru akıl yürütmeyi öğretir, Bilimsel düşünme yollarını öğrenip uygulamaya geçmemizi sağlar,Çeşitli ve eleştirici yollardan düşünme yeteneği kazandırır, Herhangi bir konuda değişik yollardan düşünebilmeyi…
22.05.2013 - 3 Yorum Bir üçgenin herhangi bir köşesinden çizilen ve o köşeye ait kenarını uzunluk cinsinden iki eşit parçaya ayıran doğru parçasına kenarortay denir. Kenarortayların kesiştiği noktaya o üçgenin ağırlık merkezi denir ve G harfi ile…
30.03.2021 - 0 YorumBir paralelkenarda, alan hesabı için taban uzunluğu ve yükseklik bilinmelidir. Paralelkenarın yüksekliği, paralelkenar içerisinde bir köşeden karşı kenara dik uzaklık olarak çizilebileceği gibi, o kenarın uzantısına da…
21.01.2018 - 0 YorumEbû Berze el-Eslemî (r.a)’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hiçbir kul, kıyamet günü ömrünü nerede tükettiğinden, ilmiyle ne yaptığından, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, vücudunu nerede yıprattığından…
03.02.2010 - 0 Yorum(17 Eylül 1826 - 20 Temmuz 1866), analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir. Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda…
16.07.2024 - 0 YorumÖSYM tarafından daha önceleri YGS ve LYS olarak uygulanan sınav sistemi, 2018 yılından itibaren değiştirilerek YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adını almıştır. Bu yeni sınav sistemine göre hazırlanan 2018-2023 yılları arası YKS istatistiklerine…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."
İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...