Dik üçgende dik kenarların uzunluklarının kareleri toplamı, hipotenüs uzunluğunun karesine eşittir. İşte bu kural pisagor teoremi olarak isimlendirilmiştir.
Net Fikir » üçgen » Pisagor Teoremi ve sonuçları
Pisagor Teoremi ve sonuçları
Etiketler :
dik üçgen
geometri
matematik
pisagor
pisagor teoremi
üçgen
Mezopotamya, Mısır, Hint ya da Çinli matematikçiler, pisagor teoremini birbirinden bağımsız bir şekilde bulmuşlar ve günlük hayatlarında kullanmışlardır. Matematik tarihçisi Joran Friberg’e göre Pisagor teoreminin ispatları, Pisagor’un doğduğu tarihten yaklaşık bin yıl öncesine dayanmaktadır. Mısırlılar ve Babil Hanedanlığında bulunan matematikçiler de bu teoremi kullanmışlardır. Eski Çin metinlerinde yer alan bazı bilgilere dayanarak, Pisagor teoreminin ilk kez Çin’de ortaya çıktığını düşünen bilim adamları da bulunmaktadır. Doğruluğu tarihin ilk dönemlerinden beri bilinen bu teorem , yüzyıllar boyunca uygarlıktan uygarlığa dolaşmış ve sonunda büyük bir olasılıkla Mısır’da çok uzun yıllar kalan Pisagor’un karşısına çıkmış ve matematik literatürüne de onun ismiyle girmiştir. Teoreme gerçek hayattan örnek olarak telli çalgıları gösterebiliriz; 'telin uzunluğu arttıkça titreşim artar' prensibine dayanır. Bu teorem, birçok matematiksel teoremin ispatlanmasını sağlamıştır. Binlerce yıl öncesine dayanan geometrik ispatlar ve cebirsel ispatlar da dahil olmak üzere bu, çok çeşitlidir. Bu teorem, yüksek boyutlu uzaylardan, Öklid olmayan uzaylara, doğru üçgen olmayan nesnelere ve aslında hiç üçgen olmayan nesnelere, n boyutlu katılara çeşitli şekillerle entegre edilip genelleştirilebilir. Aslında teorem bir dik üçgendeki kenarların kareleri arasındaki ilişkiden daha fazlasını ortaya koyar. Örneğin hipotenüsün üzerinde bulunan yarım dairenin alanı dik kenarların üzerinde bulunan yarım dairelerin toplamına eşittir. Hipotenüs üzerindeki bir beşgenin alanı diğer kenarlar üzerindeki beşgenlerin alanları toplamına eşittir ve bu kural altıgenler, sekizgenler ve aslında düzgün ya da değil tüm şekiller için geçerlidir.
Pisagor teoreminin çeşitli ispatları yapılmıştır. Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgilere ilgili bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kenarlarına göre özel dik üçgenler
Dik üçgenlerde en çok kullanılan ve kenar uzunlukları tam sayı olan belirli üçgenler bilinmektedir. Eğer bu üçgenleri bilirseniz pisagor bağıntısını uygulamadan daha pratik olarak pekçok soruyu çözebilirsiniz. 3–4–5 üçgeni: Kenar uzunlukları (3,4,5) sayıları veya bunun katları olan üçgenlerdir. 8–15–17 üçgeni: Kenar uzunlukları (8,15,17) sayıları veya bunun katları olan üçgenlerdir. 5–12–13 üçgeni: Kenar uzunlukları (5,12,13) sayıları veya bunun katları olan üçgenlerdir. 7–24–25 üçgeni: Kenar uzunlukları (7,24,25) sayıları veya bunun katları olan üçgenlerdir. 9-40–41 üçgeni: Kenar uzunlukları (9,40,41) sayıları veya bunun katları olan üçgenlerdir. (20-21-29) üçgeni, (12-35-37) üçgeni,..... şeklinde devam ettirilebilir.
Pisagor teoreminin uygulanışı ile ilgili olarak kenarlara göre çeşitli sonuçlar çıkarılabilir. Burada yer alan sonuçlar/formüller ezberlenecek durumda değildir. Aşağıdaki formüller, pisagor teoreminin üçgenin kenar uzunlukları üzerinde farklı uygulamaları ile çıkarılabilecek bazı bağıntılarını ifade eder.
Dik üçgenlerin kenarları belli bir oranda büyütülerek veya aynı oranda küçültülerek pisagor bağıntısı tekrar uygulanabilir.
Bazı dik üçgen sorularından simetri ve yansıma özelliğinden yararlanılarak pisagor bağıntısı kullanılmaya çalışılır. Genellikle 'en az ve en çok alabileceği değer' sorusu olarak görebileceğimiz bu tarz sorularda, verilen şekilden bir dik üçgen oluşturularak pisagor bağıntısı yazılır.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
13.05.2023 - 1 YorumSon zamanların özellikle gençlerdeki moda konusu olan deizm hakkında çeşitli felsefi yorumları aktardıktan sonra deizme karşı İslam dininin bakış açısını göstererek konuyu irdeleyelim. Deizm'in tanımı nedir? Herkesin üzerinde ittifak ettiği…
29.11.2019 - 0 Yorum19. yy.da Osmanlılarda batılılaşma kapsamında görülen bilimsel faaliyetler, Avrupa’da yazılan kitaplardan çeviriler yapmaktan ileri gidemiyordu. Böyle bir ortam içerisinde Hüseyin Tevfik Paşa, matematiğin en yeni alanlarında önemli çalışmalar…
10.02.2019 - 0 YorumSaat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini…
19.05.2014 - 0 Yorum Bir Mimar Sinan eseri olan Şehzadebası Cami´nin 1990´li yıllarda devam eden rest...orasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı tv´de şöyle anlatmıştı. Cami bahçesini çevreleyen…
07.09.2008 - 0 YorumAllahü Teâlâ’nın kullarına iyilik etmeye, güler yüz, tatlı dil ve güzel huy ile onlara kolaylık göstermeye çalısınız! Bu çalışmanız, Allahü Teâlâ’nın rızasını kazanmanıza ve ahirette yüksek derecelere kavuşmanıza sebep olacaktır. Hadis-i…
20.05.2018 - 0 YorumKöşe koordinatları bilinen üçgenin alanını bulmak için, vektör bileşenlerin determinant kuralından yararlanılır. Determinantta SARRUS Kuralı olarak bilinen determinant hesabı, üçgenlerde köşe koordinatları bilindiği zaman veya köşe koordinatları bir…
03.02.2010 - 0 Yorumİlk büyük Fransız matematikçisi olan Cauchy, 1789’da Paris’te doğdu. 1814 yılında, karmaşık fonksiyonlar kuramını geliştirdi. Bugün, Cauchy teoremi adıyla bilinen ünlü teoremi ifade ederek ispatladı. Bu alanda integraller ve bunların hesaplama…
04.03.2013 - 0 Yorum İki arkadaş oturmuş yemek yiyordu. Birisinin beş, diğerinin üç ekmeği vardı. Yemeğe daha yeni başlamışlardı ki oradan geçmekte olan birini daha gördüler ve O kişiyi de yemeğe çağırdılar. Üç kişi sekiz ekmeği beraber yedikten sonra, üçüncü adam,…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."
İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...