Net Fikir » matematik » Geometrik dizi ve özellikleri
Geometrik dizi ve özellikleri
Etiketler :
diziler
fonksiyon
geometrik dizi
matematik
Ardışık terimleri arasındaki oran sabit olan dizilere geometrik dizi denir. Sabit orana ise ortak
çarpan denir. Genellikle "r" harfi ile gösterilir.
Sonlu bir geometrik dizide baştan ve sondan eşit
uzaklıktaki terimlerin çarpımı birbirine eşit olur. Baş ve sondan her bir terimin geometrik dizinin genel terim formülünden karşılığı yazılarak bu eşitliğin doğruluğu gösterilir.
Bir geometrik dizide herhangi bir terim, kendisinden daha önceki başka bir terimin cinsinden yazılabilir. Örneğin geometrik dizinin 8.terimini istediğimiz şekilde dizinin 3.terimi cinsinden veya 6.terim türünden yazabiliriz.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

İlginizi Çekecek Diğer Yazılarımız
Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
23.02.2025 - 0 YorumEratosthenes MÖ. 276-194 yılları arasında yaşamış bir Yunan bilgindir ve bilim tarihi boyunca pek çok alana önemli katkılar yapmıştır. En önemli buluşlarından biri, dünyanın çevresini etkin bir şekilde hesaplama yöntemidir. Bu yöntem kendi adıyla…
18.01.2017 - 5 Yorum Birbirine paralel olacak şekilde seçilen iki çokgenin karşılıklı olarak köşe noktalarını birleştiren doğruların arasında kalan kapalı geometrik şekle katı cisim denir. Bu katı cisimler tabanında bulunan geometrik şekle göre isimlendirilir. Bütün…
13.07.2012 - 0 Yorum Matematik öğretmenliği 5 yıllık akademik planında yer alan dersler genel itibariyle şu şekildedir. Ortak Dersler: Türk Dili, İnkılap Tarihi, İngilizce, Fizik, Fizik Lab, mesleki ingilizce Matematik Dersleri: Soyut Matematik, Genel…
19.05.2014 - 0 Yorum Bir Mimar Sinan eseri olan Şehzadebası Cami´nin 1990´li yıllarda devam eden rest...orasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı tv´de şöyle anlatmıştı. Cami bahçesini çevreleyen…
19.07.2009 - 0 Yorum Ezan ve İkamet 144- Ezan, lûgatta bildirmek demektir. Şeriat deyiminde, farz namazlar için belli vakitlerde bilindiği şekilde okunan mübarek sözlerden ibarettir. Ezan okuyana "Müezzin"…
08.04.2013 - 0 Yorum Transkripsiyon sistemi uygulanmak sûretiyle Osmanlı dönemi alfabesiyle yazılmış bir metin bütün özellikleriyle günümüz alfabesine çevrilmiş olur; aynı sistem…
07.05.2014 - 0 Yorum Ebû Muse'l-Eş'arî'den nakledildiğine göre Allah Rasulü (s.a.s.) şöyle buyurdular: “Sizden biriniz bir mescide veya bir çarşıya ya da bir meclise elinde oklarla uğradığında, onların …
17.02.2013 - 0 Yorum Günümüzün en üretken ve eksantrik matematikçisi Paul Erdös, hayatı boyunca sayılarla çalışmak için -oturacak bir ev de dahil olmak üzere- tüm dünyevi konforlardan vazgeçti. En basit günlük işleri yapmayı beceremese de, akıl alamaz bir düşünce…
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."
İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...