Çemberde Kiriş Özellikleri

Etiketler :

Bir çemberde kirişin çizilmesi için, çember üzerinde iki farklı noktanın belirli olması ve bu noktaların bir doğru parçasıyla birleştirilmesi gerekir. Buna göre çember üzerinde alınan iki farklı noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş adı verilir. Merkezden geçen kirişe çap adı verilir. Çap bir çemberde çizilebilecek en büyük kiriştir.

1-Bir çemberde eş kirişlerin yaylarının ölçüleri de birbirine eştir.

2-Bir çemberde eş kirişlerin merkeze olan uzaklıkları eşittir. Eş olmayan kirişlerde ise; kirişlerden hangisi merkeze daha yakın ise onun boyu diğer uzak olan kirişlere göre daha büyüktür.


3-
Bir  kirişe dik olan bir çap, kirişi ve kiriş ile belirlenen yayların her birini iki eşit parçaya böler. Ç
emberin merkezinden kirişe çizilen dik doğru kirişin orta dikmesi olur. Bir çemberin iç bölgesinde alınan rastgele bir P noktasından çizilen en kısa kiriş, çapa dik olan kiriştir.

10-Köşe noktaları bir çember üzerinde bulunan dörtgene  kirişler dörtgeni  denir. 

11-Kirişler dörtgeninde kenar orta dikmeler merkezde kesişir. 

12-Bir kirişler dörtgeninde karşılıklı açıların ölçüleri toplamı 180° dir. 

  • Karşılıklı açıları bütünler olan dörtgenlerin köşelerinden çember çizilebilir. Dikdörtgen, kare, ikizkenar yamuk karşılıklı açıları bütünler olduğu için kirişler dörtgenidir. Bu dörtgenlerin köşelerinden çember çizilebilir.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Vazgeçilmez Olma Düşüncesi17.04.2014 - 0 Yorum Bir gün bir doktora, gerginlik ve tedirginlikten şikayetçi olan bir hasta gelmiş.Yapması gereken çok işinin bulunduğunu; fakat kendisinin rahatsız, işlerin ise beklemeye tahammülü olmadığını söylemiş.   Doktor,   -Bu işleri başka…
  • Müziğin Temelindeki Matematik27.11.2008 - 0 Yorum "Tarih boyunca pek çok matematikçi müzikle ilgilenmiştir. Bazılarımızın aklına 'Acaba pek çok müzisyen de matematikle ilgilenmiş midir?' gibi bir soru takılabilir. Kuşkusuz ilgilenen müzisyenler vardır ancak bir karşılaştırma yapılırsa…
  • Determinant Hesabı12.01.2025 - 0 YorumBir kare matrisin satır ve sütunlardaki her bir eleman için tüm eş çarpanları (kofaktörleri) tek tek bulunduktan sonra verilen matrisin determinantı, herhangi bir satır ya da sütuna göre açılım yaparak hesaplanabilir. Bir matrisin kofaktör ve…
  • Sesin Mahiyeti ve 13.02.2021 - 1 YorumTarihte pek çok kavim, azgınlıklarının ve isyanlarının bir sonucu olarak helak olmuşlardır. Bu kavimler, kendilerine gelen peygamberlerin, tebliğ davetinden yüz çevirip yalanlamaları ve Allah’ın emir ve yasaklarına isyan etmiş olmaları sebebiyle,…
  • Sinx=a Denklemi ve Çözüm Kümesi10.05.2014 - 0 Yorum Trigonometrik denklemlerin çözüm kümesi yapılırken, birim çember üzerindeki açıların trigonometrik fonksiyonlara göre aldığı değerler dikkate alınarak genel çözüm yapılır.Aşağıda verilen sinx denklemi için, sin fonksiyonu aynı değer için birinci ve…
  • Yaşlılarımız ve fosilleşmiş gençlik06.04.2020 - 0 Yorum Yaşlı kelimesi, TDK sözlüğüne göre; "yaşı ilerlemiş, kocamış, ihtiyar, uzun yılları geride bırakmış" olarak tanımlanmıştır. Arapça karşılığı olan ihtiyar ise, yine aynı sözlükte; "Yaşlı, kocamış olan, pir kimse, cansız, sönük, eski" anlamlarına…
  • Eski Uygarlıklarda Trigonometri06.05.2009 - 1 YorumHint ve Çinlilerde Trigonometri: İçinde bulunduğumuz yüzyılın bilimsel araştırmaları, Hint Dünyasının, özellikle 6., 7., 9. ve 12. yüzyıllarda matematik ve astronomide bilimsel bakımdan üstün düzeyde olduklarını ortaya çıkarmıştır. Eserleriyle…
  • Wolfram Alpha Android Uygulaması25.07.2014 - 0 Yorum Wolfram Alpha (Wolfram|Alpha olarak da yazılır), Matematiksel hesaplar yapan bilim insanlarının tercihlerinden biri olan Mathematica yazılımının geliştiricisi Stephen Wolfram'ın sahibi olduğu Wolfram Research tarafından geliştirilen bir bilgi…