Dörtgenlerin vektörel alan formülleri

Etiketler :

Paralelkenarın alanı vektörel olarak bulunurken, paralelkenarın birbirinden farklı uzunluğa sahip olan kenarlarını taşıyan, taşıyıcı kenar vektörlerinin normları ve bu vektörlerin aralarındaki açının sinüs değerinin çarpımı ile alan hesaplaması yapılır.

Bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarını taşıyan taşıyıcı vektörler biliniyorsa, bu dikdörtgenin alanı vektörlerde iç çarpım yoluyla hesaplanabilir. Bunun için kenarları taşıyan taşıyıcı vektörlerin normlarının birbiriyle çarpılması dikdörtgenin alanını bulmak için yeterli olur.  (Bkz. Vektörlerde İççarpım)


Eşkenar dörtgenin alanı, vektörel olarak da ifade edilebilir. Eşkenar dörtgende köşegenler birbiriyle dik olarak kesiştiği için, köşegen vektörleri verilen bir eşkenar dörtgenin alanı, köşegen vektörlerinin normlarının çarpımının yarısı olur.


Karenin alanı vektörel olarak ispatlanırken, vektörlerde iç çarpım özelliklerinden yararlanılır. Köşegenler birbirine eşit ve aralarındaki açı 90 derece olduğundan cos90=0 olduğundan iç çarpım tanımlanırken karenin birbirine dik olan kenarların taşıyıcı vektörlerinin iç çarpımı sıfır olur. Buna göre alan bağıntısı yazıldığında karenin alanı herhangi bir kenarının karesi olur.


Deltoidin alanı vektörel olarak da ifade edilebilir. Vektörlerde iç çarpım özelliklerinden yararlanarak, köşegen vektörleri bilinen bir deltoidin alanı, köşegen vektörlerinin arasındaki açı 90 derece olduğu için köşegen vektörlerinin normlarının çarpımının yarısı kadar olur.

0 yorum:

Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. “Allah'ım; bana öğrettiklerinle beni faydalandır, bana fayda sağlayacak ilimleri öğret ve ilmimi ziyadeleştir."

İlim; amel etmek ve başkalarıyla paylaşmak içindir. Niyetimiz hayır, akıbetimiz hayır olur inşallah. Dua eder, dualarınızı beklerim...

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!

  • Matematik Korkusunu Yenebilmek02.02.2009 - 0 Yorum Matematik; kimilerine göre çok eğlenceli, kimlerine göre de ismi bile nefret verici bir bilim dalı. Bu bilim dalının insandan insana bu kadar farklılık göstermesinin temelinde, doğumdan itibaren insanın çevresinde matematiğe olan ilginin derecesi…
  • Ian Stewart, Dünya'yı Değiştiren 17 Denklem14.08.2014 - 2 Yorum Matematikçi Ian Stewart "Bilinmeyenin İzinde: Dünya'yı Değiştiren 17 Denklem" başlıklı kitabını yayımladı ve insanlığın tarihinde keşfedilen 17 matematiksel denklemi, bilimsel yoğunluğundan kurtararak, herkes tarafından anlaşılabilir bir…
  • Taş Fırın Yapımı15.06.2015 - 88 YorumKara fırın, taş fırın veya odun fırını ekmek, pide, pizza ve benzer ürünlerin pişirildiği geleneksel fırının adıdır. Genellikle ekmek fırını olarak kullanılan bu fırınların özelliği, yakacak için ayrı bir ısıtma haznesine sahip bulunmamaları,…
  • Altın Oran (1,618033.... )19.11.2008 - 0 YorumAltın oran, örneğin bir dikdörtgenin göze estetik gözükmesi için uzun kenarı ile kısa kenarı arasındaki oran olarak kullanılabilir. Buna benzer olarak, bir doğru parçasının ikiye ayrıldığında göze en hoş gelen ikiye ayrılma oranıdır. Altın oran,…
  • Matematik Fields Madalyası (Meryem Mirzakhani)23.08.2014 - 0 Yorum "Fields Madalyası’nı alan ilk kadın matematikçi, İranlı Maryam Mirzakhani’nin yaşamını, hiperbolik geometri çalışmalarını ve ödülün tarihini araştırdık.Matematiğin “Nobel”i olarak bilinen Fields Ödülü, matematik alanında sıra dışı çalışmalar…
  • Wolfram Alpha Android Uygulaması25.07.2014 - 0 Yorum Wolfram Alpha (Wolfram|Alpha olarak da yazılır), Matematiksel hesaplar yapan bilim insanlarının tercihlerinden biri olan Mathematica yazılımının geliştiricisi Stephen Wolfram'ın sahibi olduğu Wolfram Research tarafından geliştirilen bir bilgi…
  • Görme Engelliler Infty Matematik Yazılımları06.09.2014 - 0 Yorum "Görme engelli öğrencilerin matematik alanında yaşadığı sıkıntılara yönelik Japonya'da geliştirilen "İnfty Yazılım Programı" Türkçe'ye uyarlanarak Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Matematik alanındaki kaynakların dijital ortama aktarılmasıyla…
  • Deltoid ve Özellikleri15.04.2021 - 0 YorumÇocukluğumuzda mutlaka uçurtma yapmayı denemiş veya satın alınan bir uçurtmayı uçurmak için yoğun çaba sarf etmişizdir. Hazır olarak alınanlarda belli bir denge olduğu için, daha kolay uçabilmektedir. Kendi yaptıklarımızın da sağlıklı bir şekilde…