Net Fikir » teorem ispatları » Paralelkenar Özellikleri
Paralelkenar Özellikleri
Etiketler :
alan formülleri
dörtgenler
geometri
ispat
matematik
paralelkenar
teorem ispatları
Paralelkenar, karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşit olan ve iç açıları toplamı 360 derece olan bir dörtgendir.
Paralelkenar, yamuk şeklinin özel halidir bu nedenle yamukta yer alan özellikler paralelkenar için de geçerlidir. Ardışık açıların ölçüleri toplamı 180 derecedir. Karşılıklı kenarları, birbirine paralel ve uzunlukları eşittir. Paralelkenarın karşılıklı açıları birbirine eşittir.
Paralelkenarın köşegenleri birbirini ortalar. Ardışık olmayan köşleri birleştiren köşegen uzunlukları birbirine eşit olmak zorunda değildir.
Birbirine komşu iki iç açısını birleştiren açıortay doğru parçalarının arasında kalan açı 90 derecedir. Yani paralelkenarda ardışık iki açıortay, birbirine dik olarak kesişir.
Paralelkenarda herhangi bir kenar uzunluğu ve o kenara ait yüksekliğinin çarpımı, paralelkenarın alanını verir. Paralelkenarın alanı hesaplanırken oluşan iki üçgenin alanları toplamından yararlanılır. Paralelkenarın alanı, üçgenin alanında olduğu gibi sinüs bağıntısı ile de bulunabilir. Buna göre paralelkenarın alanı, birbirinden farklı iki kenar ve bunlar arasında kalan açının sinüsünün çarpımı ile bulunur.
Paralelkenarda herhangi bir köşegen, paralelkenarı iki eşit alana ayırır. Köşegenlerle dört üçgene ayrılmış bir paralelkenarın, her bir üçgen bölümünün alanı birbirine eşittir. Paralelkenarın bir kenarı üzerinde rastgele bir nokta seçilip, bu noktadan karşı köşelere birer doğru parçası çizilerek üç üçgen meydana getirildiğinde büyük üçgenin alanı kenarlarda meydana gelen diğer üçgenlerin alanları toplamına eşittir. Ayrıca bu büyük üçgenin alanı, paralelkenarın alanının yarısına eşittir.
Paralelkenarın iç bölgesinden herhangi bir nokta alınıp, bu noktadan köşelere doğru parçaları çizilerek üçgenler oluşturulduğunda, oluşan karşılıklı üçgenlerin alanları toplamı birbirine eşit olur. Oluşan bu üçgenlerden karşılıklı olanlarının alanları toplamı, ayrıca paralelkenar alanının yarısına eşittir.
Bir paralelkenarda alan, bütün dörtgenlerde olduğu gibi eğer köşegen uzunlukları verilirse bu köşegenlerin arasındaki açının ölçüsü biliniyorsa sinüs alan formülü ile bulunabilir. Buna göre paralelkenarın alanı, köşegenler çarpımı ile köşegenlerin arasında kalan açının sinüsünün çarpımının yarısı kadar olur. Bu özellik üçgenin sinüs alan bağıntısı ile alan hesabı uygulamasının direkt sonucudur. Paralelkenarda köşegenler birbirini ortaladığından, köşegenler yardımıyla paralelkenarda oluşan dört üçgen için, ayrı ayrı sinüs alan bağıntıları yazılıp, bulunan bütün sonuçlar toplandığında, paralelkenarın alan bağıntısı elde edilir.
Bir paralelkenarın köşelerinden, herhangi bir doğruya çizilen dikme parçalarının uzunlukları karşılıklı toplamları birbirine eşit olur. Bu özellik, esasında yamuktaki orta tabanın, paralelkenar üzerinde gizlenmiş durumudur.
Üçgen benzerliği, paralelkenarda uzunluk hesaplamalarında sıklıkla kullanılan bir konudur. Açıların eşitliği yazıldığı zaman paralellik özelliğinden yararlanarak (veya sonradan ek paralel çizgiler yardımıyla) yeni üçgenler oluşturulup üçgenlerin benzerliğinden çeşitli uzunluklar hesaplanır. Aşağıda benzerlik yardımıyla bulunan bazı kolay sonuçlar verilmiştir.
Benzerlik yardımıyla köşegen üzerinde yer alan parçaların, diğer köşegenle kesilmesi sonucu arasında kalan kenar uzunluklarını hesaplayabiliriz. Aşağıda paralelkenarda benzerlik uygulaması açıklanmıştır.
Paralelkenarda alan uygulamaları için de benzerlik teoremleri sıklıkla kullanılır. (Bkz. Paralelkenarda Alan Hesabı) Alan uygulamalarında, çeşitli tabanlara sahip üçgenler belli oranlarla bölünerek oluşturulan yeni üçgen parçaları yardımıyla, eş yükseklikler kullanılarak paralelkenar parçalanıp bölümlere ayrılabilir.
Kenar uzunlukları a ve b, köşegen uzunlukları da e ve f olan bir paralelkenarda, oluşan ABC üçgeninde veya ADC üçgeninde, köşegenler ve kenarlar arasında kenarortay teoremi uygulandığı zaman yeni bir teorem elde edilir. Bu teoreme göre, paralelkenarda köşegenlerin kareleri toplamı, paralelkenarın kenarlarının kareleri toplamının iki katına eşit olur. (Kenarortay teoremi ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bağlantıyı kullanabilirisiniz. https://muallims.blogspot.com/2013/05/kenarortay-teoremi-ispat.html)

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantılar yardımıyla sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. E-Posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz...
|
Takip et: @kpancar |

Aşağıdaki Yazılar İlginizi Çekebilir!!!
29.03.2021 - 0 YorumAçı Kenar Açı (A.K.A.) Eşliği: İki üçgenin karşılıklı birer kenarı ve bu kenara komşu olan açıları arasında eşlik varsa, "iki üçgen birbirine eştir" denir. Eş olan ikizkenar üçgenlerde eşit uzunluğa sahip olan kenarların arasındaki açılar, aynı…
19.04.2009 - 0 Yorumİzdüşüm: Bir cismin, bir düzlem üzerine,ışınların etkiyle düşürülen görüntüsüne, o cismin izdüşümü, görüntünün elde edilebilmesi için uygulanan metoda ise izdüşüm metodu denir.Sinemada perdeye yansıyan film,güneşli bir günde yolda yürürken meydana…
14.08.2009 - 0 Yorum Cuma Namazı 191- Cuma, müslümanlarca bir bayram günüdür. Bu mübarek günde müslümanlar mabedlerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek faydalanırlar. Hep birlikte cuma namazını kılarlar. Sonra ya başka ibadetlerle uğraşır…
01.07.2023 - 0 Yorum17 Haziran 2023 tarihinde uygulanan 2023-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde uygulanan 2023-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavlarının ardından ÖSYM tarafından soru kitapçıkları erişime açılmıştır.…
31.03.2020 - 2 YorumEvde kapalı kalmış olma durumundan yararlanarak, hem mevcut hali tarihe tanıklık etmek pahasına yazmak, hem de içimdeki şüphe duygusunu üzerinde kendimce biraz karalamada bulunmak istedim. Önce olayı kısaca anlatayım. Sonra konuyla…
03.04.2013 - 4 Yorum"Transkripsiyon, sözlüklerde şu şekilde tanımlanır: “Bir yazı şeklinden başka bir yazı şekline çevirmedir.” (D. Mehmet Doğan,Büyük Türkçe Sözlük, 11. Baskı, iz Yayıncılık, İstanbul 1996.) “Bir metnin fonetik özelliklerini gösteren çeşitli işaretlere…
07.01.2018 - 0 YorumAhiret âlimlerinin vasfını Hz. Ali (r.a), tafsilatlı bir şekilde şöyle izah eder: Kalpler, tıpkı kaplara benzer. Onların en hayırlısı iyiliğe kap olanıdır. İnsanlar üç sınıfa ayrılırlar: 1) Rabbanî âlimler, 2) Kurtuluş yolundaki öğrenciler, 3) Her…
01.01.2014 - 0 YorumToplam fark formülleri kullanılarak türev tanımından yararlanıp tanx ve cotx fonksiyonun türevleri alınır.
Matematik Konularından Seçmeler
matematik
(260)
geometri
(124)
ÖSYM Sınavları
(50)
üçgen
(49)
trigonometri
(39)
çember
(31)
sayılar
(30)
fonksiyon
(28)
alan formülleri
(25)
türev
(23)
analitik geometri
(19)
denklem
(18)
dörtgenler
(18)
limit
(16)
belirli integral
(13)
katı cisimler
(11)
koordinat sistemi
(11)
fraktal geometri
(7)
materyal geliştirme
(7)
asal sayılar
(4)
elips
(3)
tümevarım
(3)
binom açılımı
(2)
hiperbol
(2)
Emekleriniz için çok teşekkürler.
YanıtlaSil👍🏻
YanıtlaSilAllah razı olsun
YanıtlaSil